Forum dyskusyjne
7 h przesiadka w Kijowie
kategoria podróże po świecie
kraj Ukraina
iza8585 11:00 | 29.01.2018
Mam pytanie odnośnie wyjścia poza lotnisko w Kijowie.Mam ok 5 godzin do dyspozycji.
Czy może ktoś doradzić jak najlepiej to ogarnąć?
Słyszałam, że w centrum są jakieś busiki i robią kurs po mieście...
Czy może lepiej na własną rękę, taksi czy coś..
Smok-1 13:09 | 29.01.2018
To bardzo dużo czasu. Zakładam, że lądujesz na lotnisku w Boryspolu (Boryspil), bezpośrednio z lotniska są busy do centrum, z tym że szybciej będzie wysiąść na pierwszym możliwym przystanku (stacja metra Charkiwskaja) i dalej do miasta metrem - jak nie chcesz się przesiadać to wysiadasz na stacji Złote Wrota i jesteś w centrum. Całość zajmuje poniżej godziny
iza8585 13:23 | 29.01.2018
dziękujęa opłaca się np wziąć taksi z lotniska i nią zrobić tour po mieście?
boglek 13:34 | 29.01.2018
Osobiście wolałbym zobaczyć mniej ale dokładniej aniżeli pędzić taksówką po najważniejszych punktach. Druga sprawą są fundusze jakie chcesz przeznaczyć na chwilę w Kijowie?Jeśli ja bym mial taka okazje to pojechałbym do centrum poszwędał sie po ulicach, zobaczył najważniejsze interesujace mnie punkty i w miedzyczasie zjadllll ;) i na check in ;)
Powodzenia
Karol
lecebochce.pl 10:29 | 09.02.2018
Z lotniska do miasta możesz wziąć Ubera - będzie najszybciej:) 5h w Kijowie to faktycznie sporo - proponowałbym zaznaczyć na mapie kilka najważniejszych miejsc i ułożyć do nich trasę zwiedzania tak żeby wycelować z obiadem w okolice Majdanu. Te najważniejsze miejsca to: Ławra, Chreszczatyk, Majdan, Cerkiew św. Andrzeja, Andriyivsky Uzviz, Sobór Mądrości Bożej, Monaster św. Michała Archanioła o Złotych Kopułach, Złota Brama, Opera Kijowska. Obejść wszystko można w 5h, zwiedzić niekoniecznie więc będzie trzeba tu coś wybrać:) Ja miałem trochę więcej czasu bo na miejscu byłem 8h, nie spiesząc się zobaczyłem sporo. Zapraszam do relacji, może w czymś pomoże: http://lecebochce.pl/kijow-w-jeden-dzien-trasa-zwiedzanie/