/ / INDONEZJA > zwiedzanie wysp Flores Papua island > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

zwiedzanie wysp Flores Papua island

kategoria podróże po ¶wiecie

4escik doł±czył
30.06.2017

4escik 21:44 | 03.02.2018

hey

zamierzamy odwiedzic Flores & Papua island. Na kazda z wysp mamy po ok 5-6 dni. Czy mozecie mi polecic namiary na jakiegos lokalne przewodnika? (email, whatsapp)

Sa tam wogle lokalne biora podrozy oferujace 4-6 dniowe wycieczki? Jak to najlepiej rozegrac? (wykupic na miejscu taka wycieczke czy wczesniej cos zarezerwowac tak aby nie tracic czasu po przylocie)

dzieki za kazde info!

bigmark doł±czył
26.12.2008

bigmark 11:21 | 04.02.2018

Hello,
Flores od LB do Maumere przebylismy w 10 dni , w wolnym tempie ale dokładnie . Pewnie można to zrobić szybciej. Papui nie znam , ale jak wszędzie w Indonezji transport pożera spor± czę¶ć czasu. W logistyce wypraw pomaga mi bardzo Ada z polindotours. Ma siedzibę co prawda na Lomboku , ale trip po Flores nam ładnie zorganizowała. Polecam i zapraszam do lektury mojego bloga, gdzie znajdziesz szczegółowy opis wypraw, także ostatniej , po Sulawesi i Banda.Je¶li zechcesz odwiedzić Tana Toraja to Yohanis jest the best. Emaile do nich na moim blogu.

pozdr
bm
...........................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

jaszon doł±czył
28.11.2017

jaszon 10:17 | 05.02.2018

Jak domyślam się chodzi Ci o indonezyjskie prowincje leżące na tej wyspie - Papua Zachodnia i Papua. W tej pierwszej nie byłem, tę drugą odwiedziłem kilka lat temu. Wybrałem jako akurat te prowincję bo na podstawie zebranych wówczas informacji wydała mi się ciekawsza Generalnie 5-6 dni to zdecydowanie za mało. Łączność z resztą Indonezji utrzymuje się za pośrednictwem portu lotniczego Sentani koło miasta Jaypaura. Punktem skąd najczęściej i dobrze eksploruje się prowincję Papua jest Dolina Balien i jest stolica miasteczko Wamena. Można do niej jedynie dolecieć samolotem (brak połączeń drogowych z resztą kraju) lokalnymi liniami lotniczymi Trigana Air z Jayapury. W wersji czasowo oszczędnej może to wyglądać to tak: przylot do Jayapury, kupno biletu do Wameny i lot następnego dnia. Na miejscu załatwianie spraw z trekiem (przewodnik, uzgodnienia, organizacja) ok. 2-3 dni, trek 5-6 dni. Wamen odlot do Joyapura i potem dalej – 2 dni. Łącznie więc, jak myślę wyjdzie to jakieś 11 -13 dni

Przewodnika szukaliśmy (podrożejemy we dwójkę z moją żoną Agnieszką) w Wamenie co nie do końca było łatwą sztuką. Na pierwszym, którego znaleźli o imieniu Martinus, srodze się zawiedliśmy... W dniu rozpoczęcia treku, a mieliśmy w planie 12-13 dni na sam trek, zniknął zostawiając nas w obecności dwóch przestraszonych i bezradnych tragarzy. Znaleźliśmy drugiego przewodnika, co nam zajęło kolejne 2 dni, tym razem znanego nam z innych relacji, Sadraka Asso. I to był dobry wybór - człowiek miły i w miarę kompetentny. I co nie jest regułą w tym regionie – można mieć do niego zaufanie. O ile nadal działa jako przewodnik to warto go zatrudnić. Tutaj mam stare i być może już nieaktualne namiary na niego: sadrak.asso@yahoo.com tel: 081248213287

Z pomocy biur podróży rzadko korzystam więc nie pomogę w ich wyborze, jednak zapewne do się to zorganizować. Musze ostrzec, że Papua może nie być tania. Z Sadrakiem Asso dość ostro negocjowaliśmy przez cały dzień cenę i to w niej ma się zawierać. I udało nam się zbić cenę prawie o połowę. W końcu ustaliliśmy ją na 560 USD za 6 dni – w cenie był przewodnik (i zarazem pełnił on funkcję kucharza), 2 tragarzy, noclegi i wyżywienie (praktycznie całość żarcia trzeba było zabrać ze sobą, w wioskach Papusów plemienia Dani praktycznie nie można nic kupić sporadycznie (okazjonalnie udało nam się kupić małą kiść bananów i trochę awokado). Jeżeli zlecisz organizację treku agencji turystycznej to jak sądzę możesz liczyć się z wydatkiem co najmniej dwukrotnie wyższym. Zastrzegam, że moje informacje są sprzed kilku lat.

pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], ję¶li jeste¶ nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl s± prywatnymi opiniami osób korzystaj±cych z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z pogl±dami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie w±tpliwo¶ci prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie tre¶ci reklamowych jest zabronione.

Jak dodać w±tek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy w±tek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). S± one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzaj± go wielokrotnie. Ciateczka mog± też stosować współpracuj±cy z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl