Forum dyskusyjne
Szukam lokalnego biura w Etiopii
kategoria podróże po świecie
kraj Etiopia
ihriel 23:43 | 19.07.2019
Witam,Szukam lokalnego biura podróży które w rozsądnej cenie zorganizuje 2 tygodniową wycieczkę.
Wysłałam zapytanie do kilku biur znalezionych w necie ale kwoty mnie powaliły.
np 3,000 USD za osobę
inna opcja, min 125 USD za dzień przy opcji mega budżetowej.
rzuciłam okiem na ceny hoteli, benzyny, biletów wstępu, lotów wewnętrznych, wynajmu samochodu z kierowcą i wydaje mi się, że są to mocno wygórowane kwoty.
Czy możecie powiedzieć ile płaciliście?
Czy mieliście zorganizowaną całą wycieczkę czy tylko fragmentami?
i czy macie kogoś godnego polecenia,
Dziękuję i pozdrawiam,
bynio 00:19 | 20.07.2019
Ja co prawda byłem 6 lat temu, ale północ i Harrer możesz zorganizować sobie sama. Gorzej z południem i Danakilem. Góry Siemen z Gonderu też nie są problemem, jest wiele biur w Gonderze, które to organizują.Zbyszek
ihriel 00:27 | 20.07.2019
dzięki za odpowiedź,Chyba bym wolała mieć od razu wszystko zorganizowane, mam tylko 2 tygodnie więc wolałabym nie tracić cennego czasu na szukanie, z doświadczenia wiem, że czasami to chwilę zajmuje, głównie negocjacje, w kilku krajach w których byłam jak widzieli białego to od razu dawali Londyńskie ceny, woleli nic nie zarobić niż spuścić z wygórowanej ceny ...
bynio 00:56 | 20.07.2019
Na południe potrzebujesz 7-8 dni, północ w zależności, co chcesz zobaczyć i jak się przemieszczać. Jeżeli lecisz samolotem do Lalibeli to będziesz szybko. Drogą lądową to było 2 dni. Ja byłem w czasie święta Timket, więc było pełno turystów i chore ceny np. noclegi w tym samym hotelu w Lalibeli w czasie święta wzrastały 3-krotnie, ale moim zdaniem warto było. Zawsze w ostateczności możesz próbować w hotelu w Addis, w którym mieszkasz, ale to droga opcja. Lepiej poszukaj po forach, nam południe organizował Filtretu Gashaw lub coś podobnie. Mogę polecić. Na pewno jest w postach z 2013 roku. Czy to jeszcze aktualne, nie wiem. Samolot Addis-Lalibela, potem Gonder, dalej Bahyr Dar. Stąd można znowu samolotem do Addis. Samolot Bahyr Dar - Addis kupiliśmy dosłownie z dnia na dzień. Do Lalibeli jechaliśmy wynajętym jeepem, bo nie było miejsc ani w samolocia ani w autobusach (Timket). Hotel w Lalibeli rezerwowałem parę miesięcy wcześniej i to był ostatni moment.
ihriel 01:16 | 20.07.2019
Filtretu Gashawa znalazłam gdzieś w googlach i nawet się z nim skontaktowałam, cena, min 250 USD za dobę,przed chwilą mi jeszcze jedna lokalna agencja odpowiedziała, polecieli po bandzie, 5100 USD od osoby :)
muszę jeszcze poprzeglądać forum na globtroterze, Etiopię wymyśliłam dosłownie 3 dni temu,
Planowałam Ugandę lub Birmę, ale do Ugandy wolę lecieć w lutym i jak będę miała więcej czasu, na Birmę 2 tyg to też trochę mało, zwłaszcza, że sama podróż długo zajmuje, do Etiopii mam bezpośredni lot, 7,5 godzinny :)
bynio 01:24 | 20.07.2019
Leć Ethiopian Airlines to będziesz miała 50% zniżki na loty wewnętrzne. Przynajmniej tak kiedyś było. U nas za samochód z kierowcą na południe brał 120 $ za dzień za auto z kierowcą, paliwem oraz opłatami, ale to inne czasy były. Birma minimum 3 tygodnie, zależy od trasy. Byłem tam 2 razy. Też dużo zmieniło się na przestrzeni 10 lat. Lepsze drogi, lepsze jedzenie, wyższe ceny i turystów jak mrówków. W Ugandzie nie byłem to nie znam się.
ihriel 01:41 | 20.07.2019
Będę leciała Ethiopian, najtaniej, najszybciej i dalej mają zniżki na wewnętrzne loty, nie wiem czy nawet nie 70%.120 za dzień to mega dużo, na Bali płaciłam ok 30 USD za dzień (do 10 godzin), super samochód, super kierowca, cena już z benzyną.
słyszałam że Birma się mocno zmienia dlatego chciałam jak najszybciej pojechać, już się robi turystyczna i podobno ostatni dzwonek. Wiem że już nawet biura typu itaka czy rainbow tam jeżdżą :(
Rozważam porzucenie pracy końcem roku i myślę żeby chwilę pojeździć, Afryka mocno kusi ale też bardzo tęsknię za moimi orangutanami więc myślę o Azji
bynio 09:12 | 20.07.2019
120$ za cały samochód to akurat wtedy było bardzo tanio, to nie jest cena od osoby tylko za cały samochód. Rozmowy z innymi zaczynały się od 150$. Na Bali to brałem taksówkę na cały dzień i śmiałem się jak płaciłem. Afryka to nie Azja, jest dużo droższa i gorsza infrastruktura oraz standard. A Birma nie zmienia się, tylko już się zmieniła.
ihriel 11:29 | 20.07.2019
ja wiem że od samochodu ale i tak mi się dużo wydawało patrząc że jeszcze niedawno na Bali płaciłam 30, też za samochód, cena benzyny jedynie nieznacznie tańsza niż w Etiopii a standard życia, zarobki i ceny wyższe chyba na Bali, więc tym tokiem myślenia spodziewałam się przynajmniej podobnych cen :) ale masz rację Afryka to nie Azja i rządzi się swoimi prawami.
nitkaska 15:26 | 20.07.2019
podpisuję się pod wszystkim co napisał Zbyszek :)