Forum dyskusyjne
Kwarantanna Ukraina
kategoria podróże po świecie
kraj Ukraina
szpak 21:44 | 02.08.2020
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów mam w planach we wrześniu wybrać się w celach turystycznych do Ukrainy. Ponieważ dochodzą mnie słuchy że władze Ukrainy wprowadzają między innymi dwutygodniową kwarantannę dla obywateli z Polski więc mam pytanie czy to jest prawda czy tylko jakaś fama.
Czarymary 06:02 | 04.08.2020
Hej, interesuje sie sprawa covida na ukrainie jako ze bede leciala do Kijowa z Nepalu. Z tego co wiem Ukraina przyjmuje podroznych bez kwarantanny ktorzy maja test z negatywnym wynikiem plus musza posiadac ubezpieczenie podrozniczo zdrowotne w razie zakazenia.Poza tym na stronie nawet lotniska kijowskiego mozesz znalesc informacje o linku do krajow z ktorych wjazd na teren Ukrainy jest dozwolony. Ukraina podzielila kraje na czerwona i zielona strefe w zaleznosci od ilosci zakazen. Jesli Polska jest w strefie zielonej, nie ma (obecnje!) przymusu kwarantanny.
Zreszta wizzair kursuje miedzy Kijowem a Warszawa, nalezy sledzic informacje na biezaco.
Trudno w obecnych czasach przewidziec ci bedzie za tydzien lub dwa.
Pozdraiwam i zycze powodzenia
szpak 08:49 | 04.08.2020
Dziękuję za odpowiedź, jednakże Polska jest między innymi w strefie kwarantanny, nie dotyczy to osób wjeżdżających z Polski na teren Ukrainy tranzytem jednakże nie może ta podróż przekroczyć 48 godzin. Kwarantannie nie podlegają kierowcy ciężarówek i ich zmiennicy, dyplomaci załogi statków powietrznych itd. Jednakże nie dotyczy to zwykłych podróżników. Taką informację uzyskałem wczoraj. Sytuacja w Ukrainie zmienia się co chwila dziś jest tak a jutro jest inaczej. Jednakże z podjęciem decyzji będę musiał się jeszcze wstrzymać, dzięki za info.
Czarymary 08:24 | 06.08.2020
Hej, pewnie slyszales o nowych zasadach? Polska jest w red zone obecnie, wiec wjezdzajacy z Polski na Ukraine musza poddac sie 14dniowej kwarantannie...
szpak 23:15 | 06.08.2020
Info z ostatniej chwili , jeżeli po przekroczeniu granicy wykonasz testy w ciągu 48 godzin i wynik będzie negatywny to kwarantanna nie obejmuje takiej osoby. Obecnie czekam na info. gdzie takie testy można zrobić po stronie Ukraińskiej.