Forum dyskusyjne
czy tam jest bezpiecznie
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
mario-mil 00:04 | 17.08.2011
Byłem w lutym a teraz piszę z Polski to znaczy że jest OK.Ale na powaznie Azja generalnie jest bezpieczna i bardzo przyjazna w podróżowaniu.Ponoć trzeba uważać w Manili w niektórych dzielnicach ale unikałem molochów,wyspy są naprawdę bardzo bezpieczne.
Beata & Tomek Globetrotting 15:38 | 17.08.2011
jak sie zachowuje zdrowy rozsadek to jest tak jak wszedzie;-) A zgadzam sie z powyzszym ze w mniejszych miejscach w Azjii jest super bezpiecznie.
[konto usuniete] 17:07 | 16.08.2012
Potwierdzam jak najbardziej poprzednie komentarze na temat bezpieczenstwa. Europejczyj moze sie czuc tutaj bezpiecznie z jednym tylko wyjatkiem wyspa MINDANAO,Mindanao to wyspa czesciowo opanowana przez muzulmanska spolecznosc, ktorzy chca odlaczyc sie od filipin i stwozyc niezalezne panstwo. Cudzoziemiec niepowinien poruszac si po tej wyspie sam, bo bylo wiele przypadkow porwan z zadaniem okupu.
Czesto konczylo sie to smiercia porwanego. Mialem okazje rozmawiac z ofira porwania byla to filipinka,ktora przyjechala na ta wyspa i sprzedawala produkty chodzac od drzwi do drzwi. Ona przezyla ale jej kolezanki niemialy tyle szczescia zabili je po 2 miesiace wiezienia. Wiec cudzoziemiec tymbardziej powinien miec sie na bacznowci i uwazac na mindanao lub calkowicie ominac ta wyspa. Ja jade na Mindanao za okolo dwa tygodnie ale jedziemy grupowo ze znajomymi wiekszosc to filipinczycy.