Forum dyskusyjne
Bezpieczeństwo
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
darson 13:31 | 10.12.2016
Witam.Wybieram się wkrótce na Filipiny i chociaż nie należę do osób szczególnie bojaźliwych, znalazłem ostrzeżenie polskiego MSZ.
https://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/filipiny___ostrzezenie_dla_podrozujacych__1
https://www.msz.gov.pl/resource/8db6ecd0-f488-468f-91fa-192011978e6b:JCR
Chciałbym, żeby osoby krtóre są lub były na Filipinach pisały o ewentualnych niebezpieczeństwach, z którymi miały do czynienia lub możemy napotkać na Filipinach. I nie chodzi mi tylko o walki z islamistami lecz wszelkiego rodzaju jak np pijani kierowcy itp .
Myślę, że będzie to z korzyścią dla wszystkich podróżujących po tym kraju.
mrcanberra 22:50 | 11.12.2016
Myślę, że to ostrzeżenie to jak z Tajlandią i niektórymi miejscami na południu tak samo z Filipinami południe też jest trochę ryzykowne ze względu na islamistów itp. grupy.Co do pijanych kierowców to jest tam taki gościu Damian jak się interesujesz Filipinami to może widziałeś jego filmiki na YT, ostatnio miał małego pecha:
https://goo.gl/HUoP1M
na jego fanpage można znaleźć to samo zdjęcie, słabo to wygląda, także w niektórych miejscach warto być ostrożnym.
mrcanberra 22:53 | 11.12.2016
p.s. lecisz sam? Na jak długo?
mario-mil 18:52 | 12.12.2016
Właśnie wróciłem z Filipin,kraj równie bezpieczny jak kraje Azji południowo-wschodniej-Tajlandia Laos itp,łatwość komunikacji po angielsku nawet na głębokiej prowincji,ludzie nie naciągają turystów na pieniądze np taryfiarze od razu włączają zegar(w Tajlandii trzeba o to walczyć!)
darson 18:59 | 12.12.2016
>Właśnie wróciłem z Filipin,kraj równie bezpieczny jak kraje Azji>południowo-wschodniej"
Wpisujmy tu niebezpieczeństwa a nie "bezpieczeństwa" ;)
Pozdrawiam
Darson
mario-mil 19:45 | 12.12.2016
>>Właśnie wróciłem z Filipin,kraj równie bezpieczny jak kraje Azji>>południowo-wschodniej"
>
>Wpisujmy tu niebezpieczeństwa a nie "bezpieczeństwa" ;)
>Pozdrawiam
>Darson
>
>
To przepraszam bardzo ze nie czytam ze zrozumieniem A wiec można zarazić się HIV em utopić w morzu i zabić się na motorku
mario-mil 18:59 | 12.12.2016
Dodam że byłem na Boholu,Palawanie,Negros,Boracay,Panay,Guimaras oraz na prześlicznej wysepce Malalison(w innej wersji Mararison).
darson 18:57 | 12.12.2016
od niedzieli 18 grudnia do środy 4 stycznia.
Piotrekbb 18:33 | 13.12.2016
Wróciłem miesiąc temu moje zdanie. Manila bezpieczeństwo to od dzielnicy zależy. Strach o to że zrobią krzywdę to myślę że nie było. Ale złodziejstwo to masakra. Jedną ręką żebraną drugą w kieszeni i plecaku szukają i kradną pacząc w oczy nawet jak złapiesz za rękę. Jak będziesz to popatrz jak miejscowi noszą plecaki A szczególnie jak się zlitujesz i dasz mu pieniądze to momentalnie cie skroją bo wiedzą gdzie trzymasz kasę. Po za tym miastem i Cebu centrum to raczej bezpiecznie na wyspach turystycznych to zero strachu. Uważaj na to i przygotuj się że będą cie oszukiwać jak tylko się da. Najlepiej jak znasz ceny Taksi to na dzień dobry nie wiedzą jak cenę ci podać . Ja w Manili korzystałem z Ubera. I ważne cena na wycieczkach podana nie jest ceną ostateczną. Np. Wycieczka na nurkowanie z rekinami tygrysimi na ulotkach cena 700, Ale nie licz że rekina zobaczysz nawet że do wody wejdziesz to cena za prom. Co jest bardzo małymi literkami napisane musisz się wczytać mieć dobre oczy on ci tego nie powiedzą. Potem motorek 100 na miejscu za nurkowanie ABC 1500 jakiś podatek 100 W cenie nie masz nawet maski i rurki. to ci daje 2400. Ale jak nie masz pieniędzy to chętnie przyjmą dolary po ich kursie, i tak wszędzie. Mimo tego jest tam pięknie plaże puste i super woda :)
Tygrrysek 23:51 | 22.12.2016
Kradną to wszędzie w dużych miastach na całym świecie. Tak samo w Manilii tak samo i w Paryżu nie mówiąc już o Warszawie.Ja jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że są na Filipinach miejsca gdzie nigdy żaden turysta nie zagląda, a tam można zobaczyć takie dziwne rzeczy jak np. Sklep. Wchodzisz do sklepu, a tam nikogo nigdzie nie ma. Na stoliku tylko leży kurteczka na której jest napisane: "Proszę wziąć sobie czego potrzeba, a pieniądze zostawić w szufladzie. Dziękuję i Bóg zapłać."
Takie zjawisko to według mnie ewenement na skalę światową. Ale oczywiście nie będę tu pisał gdzie takie miejsca się znajdują, bo znając życie od razu znalazło by się wielu śmiałków którzy by tam pojechali żeby tylko coś ukraść. :)