Forum dyskusyjne
Doradźcie prosze
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
Promyczek 20:43 | 16.10.2014
Drodzy,Za miesiąc wybieramy sie na 21 dni na Filipny, ładujemy w Manilii i od razu leciny na Bohol. Planujemy tam zostać 4-5 dni. Mamy zarezerwowany hotel i na te chwile to wszystko. Czy możecie doradzić proszę na która z wysp i jak najlepiej sie stamtąd wydostać? Co jeszcze polecanie na Filipinach? Myśleliśmy o Palawan i Boracay. Czas spędzamy raczej aktywnie, nie interesuje nas siedzenie w basenie:) będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie
mario-mil 11:27 | 17.10.2014
Z mojej wycieczki na Filipiny najcieplej wspominam Palawan- polecam.
Promyczek 12:51 | 17.10.2014
i tam tez się wybieramy. Lecimy do Manilii, następnie do Tagbilaran. Na Bohol zamierzamy spędzić 6 dni (doradzicie proszę co zobaczyć i jak się przemieszczać?), stamtąd promem na Cebu na jedna noc i lecimy na Palawan. Może polecicie jakiś hotel/ hostel? Co tam widzieliście godnego uwagi? Tak, mamy przewodnik Lonely Planet i czytaliśmy już dużo, ale jesteśmy ciekawi Waszych opinii i wskazówek.Gdzie jeszcze warto się udać?
Podróże Obieżyświatki 14:15 | 17.10.2014
Byłam zarówno na Palwania i Boracaju.Palawan i El Nido są super dla lubiących mniej turystów. Można bardzo aktywnie spędzić czas: kajaki, łódki, motory, nurkowanie itp. Są tam bary,a le taki małe bez imprez.
Boracaj oferuje dużo więcej: cały przekrój sportów wodnych (ja robiłam kitesurfing i polecam!) i nurkowanie. Po za tym rowery, skakanie z klifów, łódki, i wiele bardziej turystycznych atrakcji. Tam jest też dużo klubów, imprezowni, turystów. Ale można od tego uciec. Ja zatrzymałam się w Friendz Hostel w bungalowach i było super. Właściciele są bardzo mili i pomocni tak samo jak obsługa.
Baw się dobrze!
mario-mil 16:05 | 17.10.2014
Na Palawanie jeszcze podziemna rzeka w Sabang,a piękne plaże i wspaniała atmosfera do "nic nierobienia"w drodze z Sabang do El Nido polecam Port Barton.
Promyczek 11:35 | 18.10.2014
Super, bardzo dziękujemy za info.ma polecicie coś więcej może? Zostaje nam jeszcze około 7 niezaplanowanych dni. Czy to prawda ze na niektóre atrakcje należy wcześniej rezerwować bilety? Na które i czy posiadacie może linki?
Podróże Obieżyświatki 11:42 | 18.10.2014
Na początku 2013, gdy byłam na Filipinach, to na tą rzekę na Palawanie trzeba było mieć "pozwolenie", na które się czekało kilka dni.
ewelina1984 14:19 | 20.10.2014
Czy ktoś rezerwował bilety Cebu Pacific? kiedy wybieram lot promo fares za 399PHP to i tak przy podsumowaniu nalicza mi cenę standardową ponad 1000PHP w jedną stronę bez żadnej promocji.... Zależy mi na locie Manila-Cebu, może ktoś rezerwował i wie jak to mniej więcej wygląda i czy często pojawiaja się promocje
piotrgz 12:42 | 22.10.2014
Witam,w poniedziałek wróciłem z filipin, byłem tam trochę ponad miesiąc, mam jeszcze filipińskie pesso w dobrej cenie do sprzedania (2500 pesso oddam za 150 zł). Ale zszedłem z tematu, jeżeli chodzi o nocleg to nie jest wcale tanio. Ja mogę polecić w Cebu hotel Executive Royal Inn , pokój de luxe za 800 pesso za dobę, to jest dobra cena koniecznie 3 piętro jest po remoncie
Panglao jest mocno turystyczne i drogie, polecam bantayan jak dobrze pójdzie to znajdziesz noicleg u Grocha i Dende, gorąco polecam, kolacje u Denden super sprawa,
Polecam snurkowanie z rekinami wielorybimi w Oslob na Cebu, nurkowanie z dojazdem i wejściem bez sniadania można znaleźć za 1200 pesso , super sprawa, po wyspie najlepiej poruszać się komunikacją miejską, komfortowo i tanio. Na razie tyle...
pozdrawiam
mrcanberra 22:35 | 22.10.2014
A jak z bezpieczeństwem (głównie tym w CEBU np. wieczorami)?Co warto wiedzieć odnośnie Cebu jeszcze czy to dobre miejsce na zatrzymanie się? Czy może lepiej celować w coś innego?
makensis 20:01 | 25.10.2014
Jest Okey, na pierwszy rzut oka to mała Wenezuela, ale nie ma się czego obawiać, jeśli jesteśmy ostrożni. Nigdy większej gotówki ze sobą, w nocy podróżujemy bez zbędnych dokumentów, kart itp. Kilka kroków od Mango Square znajdziemy tanie noclegi - okolice Cebu Normal University. W Mango to tylko Paragon Suite, ale cena ok. 1000 peso za nocleg w przyzwoitych warunkach..
ewelina1984 09:55 | 23.10.2014
Bantayan mam właśnie w planach od dawna a czy warto jechać na Palawan czy też już mocno turystycznie się tam zrobiło?
sabina7 11:56 | 23.10.2014
Witam, jestem nowa na forum i baardzo zainteresowana wyprawą na Filipiny, pytanie - czy rzeczywiście ceny idą szybko w górę czy nadal można tam wypocząć nieco taniej niż nad Bałtykiem?:) pozdrawiam
piotrgz 21:37 | 23.10.2014
Hotel w którym spaliśmy był w nowej części Cebu, spaliśmy również w starej, nie odczułem zagrożenia i w jednym i drugim miejscu było dla nas bezpieczne.Grocha warto odwiedzić na Bantayan, są tam jeszcze inne ciekawe osoby z Polski. Palawan warty obejrzenia.
Z cenami jest różnie, zależy gdzie się spędza czas, Panglao na Bochol jest drogie, ogólnie jest różnie, ale warto...
jamaj 15:54 | 24.10.2014
witamjak dla mnie to Palawan mocno turystyczny choć można znaleźć miejsca jak Sabang gdzie turyści przypływają zobaczyć podziemną rzekę i w ten sam dzień wyjeżdżają a to miejsce oferuje fajne treki po dżungli i do jaskiń na plaży naprawdę nie wiele ludzi El Nido warto zdecydowanie choć mocno turystycznie i warto zapamiętać że na bankomaty są tylko w Puerto Princesa czyli 8h autobusem z El Nido również fajne nurkowania na Coron wraki z drugiej wojny
po za tym polecam północ Filipin Kordyliery tarasy ryżowe w Banaue.Bontoc i trek do wioski łowców głów gdzie robią tradycyjne tatuaże warto zostać ze dwie noce i poznać bliżej życie w wiosce zupełnie innej niż widziałem do tej pory,spanie u rodzinki warto zabrać z sobą zapasy jedzenia no i bardzo tani nocleg najlepszym prezentem dla rodzinki jest zapalniczka polecam
makensis 20:05 | 25.10.2014
Bohol to takie fotogeniczne miejsce, bladnie w stosunku do wyspo otaczających jak Leyte czy Cebu. Nie nastawiałbym się zbytnio na atrakcje chyba, że nie chcemy nurkować z pobliskiej wyspy.
karenka 13:33 | 05.11.2014
Witaj,oczywiscie ze mozesz najlepiej pytaj u zrodel :) mieszkamy na Boholu od lat i bardzo nam sie tutaj podoba,wspaniale krajobrazy,mili i goscinni ludzie,piekne plaze,cieply ocean to wszystko czeka na Ciebiedo zobaczenia na rajskiej wyspie
pedrittos@wp.pl
kamila692 09:24 | 05.11.2014
>Witam,>w poniedziałek wróciłem z filipin, byłem tam trochę ponad miesiąc, mam jeszcze
>filipińskie pesso w dobrej cenie do sprzedania (2500 pesso oddam za 150 zł). Ale
>zszedłem z tematu, jeżeli chodzi o nocleg to nie jest wcale tanio. Ja mogę polecić w
>Cebu hotel Executive Royal Inn , pokój de luxe za 800 pesso za dobę, to jest dobra
>cena koniecznie 3 piętro jest po remoncie
>Panglao jest mocno turystyczne i drogie, polecam bantayan jak dobrze pójdzie to
>znajdziesz noicleg u Grocha i Dende, gorąco polecam, kolacje u Denden super sprawa,
>Polecam snurkowanie z rekinami wielorybimi w Oslob na Cebu, nurkowanie z dojazdem i
>wejściem bez sniadania można znaleźć za 1200 pesso , super sprawa, po wyspie
>najlepiej poruszać się komunikacją miejską, komfortowo i tanio. Na razie tyle...
>pozdrawiam
kamila692 09:27 | 05.11.2014
Witam, na dniach wybieram się w to samo miejsce, jestem zainteresowana odkupieniem peso czy to jest jeszcze aktualne ? Jestem z Warszawy.
lidia832009 23:24 | 12.12.2014
hej Piotrze, masz jeszcze peso?pozdrawiam
lidia832009 23:25 | 12.12.2014
hej Piotrze, masz jeszcze peso?pozdrawiam
karenka 13:39 | 05.11.2014
>Drodzy,>Za miesiąc wybieramy sie na 21 dni na Filipny, ładujemy w Manilii i od razu leciny na
>Bohol. Planujemy tam zostać 4-5 dni. Mamy zarezerwowany hotel i na te chwile to
>wszystko. Czy możecie doradzić proszę na która z wysp i jak najlepiej sie stamtąd
>wydostać? Co jeszcze polecanie na Filipinach? Myśleliśmy o Palawan i Boracay. Czas
>spędzamy raczej aktywnie, nie interesuje nas siedzenie w basenie:) będziemy wdzięczni
>za wszelkie sugestie
Mieszkamy na Boholu od kilku lat,jesli potrzebujesz rad odezwij sie pod
pedrittos@wp.pl witamy w polskiej oazie :)
olgierd79 16:52 | 09.11.2014
Palawan: koniecznie podziemna rzeka- podobno wszędzie straszą tymi pozwoleniami ale na miejscu bez problemu można je dostać. Później El Nido i tam relaksik- urocze miejsce (na nocleg polecam Green View Resort- choc nie bardzo tanio). Koniecznie pływanie z rekinami wielorybimi- to w okolicy Cebu chyba miedzy innymi. Boracay- my wzięliśmy na koniec żeby odpocząc po podróży przed powrotem do kraju- byliśmy tam 5 dni i było to dla nas o 2 za dużo :) głośno i komercyjnie- ale kto co woli... ale jesli ktoś ma ochotę na Kite'a to baza przyzwoita na jednym z brzegów, tylko tłum straszny.
Promyczek 09:27 | 10.11.2014
a czy ktos z Was wypozyczał auto?Ostatni nasz przystanek to północ z ktorej poźniej musimy dostć sie do Manilii. Jakie środki transportu poza samolotem wybieraliscie, ile czasu Wam zajęło się przedostanie od tarasów ryżowych do Manilii?
makensis 22:01 | 30.11.2014
Nie brałbym auta na góry - niebezpiecznie, lokalni jeżdżą jak szaleni. Na miejscu spokojnie znajdziesz taryfę do wynajęcia z kierowcą. Dojazd autobusem to cała noc. Kiedyś Rabbit jeździł, teraz chyba jest jeszcze jedna firma.
momo11 13:01 | 06.12.2014
tajfun Hagupit zagraza obecnie Filipinom, zagraza conajmniej 47 prowincjom, planujemy wypad w styczniu ale zaczynam sie wahac z bukowaniem biletow...http://wiadomosci.onet.pl/pogoda/tajfun-hagupit-zagraza-filipinom/5vpvq
karenka 03:52 | 07.12.2014
Nie ma powodow do obaw,poludniowa i srodkowa czesc Filipin jest wolna od tajfunu nic wam nie grozi,mieszkamy na Boholu i masz wiadomosci z pierwszej reki,pozdrawiamy slonecznie
Promyczek 12:41 | 31.12.2014
bylismy, widzielismy, wrocilismy. Jesli ktos ma jakies pytania bardzo proszę.
jamaj 13:18 | 09.12.2014
witamZ Manili to nocka w autobusie powrót podobnie,odjeżdżają 21-22 a na miejscu jesteś o 6tej rano ale nie ma problemów z hotelami o tej porze, miejscowi dokładnie wiedzą że turyści przyjeżdżają nad ranem i się dostosowali
KoKo4444 17:27 | 12.12.2014
My wlasnie wrocilismy z Filipin (17dni). Bylismy tam sami na wlasna reke z 14 miesiecznym bobasem. Przerzylismy ostra burze na Bohol, ktora przerodzila sie w slabego tajfuna. Generalnie wszystko ok. Nam sie nic nie stalo. Rano plaze Panglau wygladaly kiepsko, lodki powywracane. Drzewa polamane i kupa smieci i lisci wszedzie. Ale wieczorem wszystko byko juz uporzadkowane, prad byl i tance tez :) Ruby (hagupit) mial nadejsc za tydzien. Filipinczycy sa dobrze przygotowani juz po zeszlorocznym kataklizmie. Filipiny sa poprostu piekne. Jako kraj sa mniej rozwiniete turystycznie niz Tajlandia ale nie mniej sa warte trudu podrozowania po nich. Tysiace niebianskich egzotycznych wysp. Cudo! Napewno tam wrocimy. Fotki i relacje sa na www.worldwidetoddler.comTakze jedzcie i bawcie sie dobrze bo warto!!
karenka 02:13 | 17.12.2014
FILIPINY W POLSAT NEWSogladajcie 25 grudnia o godz.20 bedzie sie dzialo :)
momo11 21:20 | 21.12.2014
Moi drodzy,Czy ktoś z was może polecić mi budżetowy byle czysty guesthouse w Manilii? Przylatujemy o północy i dopiero następnego dnia mamy autobus do Banue...
dzikus12 19:29 | 01.01.2015
hej mielismy w marcu podobny problem spalsmy w icon hotel 40 dolarow za 2 osobowy pokoj z lotniska taxi 300peso lub 30 min na piechote ))
makensis 01:47 | 17.01.2015
W Manili piechotą? To jakby prosić się, aby zostać okradzionym.
Jacek.K 08:19 | 19.01.2015
Cześć!Tydzień temu wróciłem z Filipin po 3 tyg.pobytu.
Trasa była następująca:
1. wylot WAW-AMS-PEK
2. lot PEK- MNL
2. Zwiedzanie Manili, nocny bus do Banaue
4. Banaue i okol.
5. Wycieczka Banaue do Batad
6. Wyjazd do Sagady. Zwiedzanie
7. Sagada i okol
8. Przejazd z Sagady przez góry do Cervantes stąd na wybrzeże. Vigan
9. Vigan i okol. ( Santa Maria)
10. Wyjazd do Paoay, Loagag. Pagudbud.
11. Pagudbud, plaza
12.Pagudbud
13. Całodzienna jazda do Manili
14. wylot na Cebu, Cebu
15. Przejazd do Moalboal na przeczekanie tajfunu
16. Moalboal plus wodospady
17. Moalboal
18. Wyjazd wokół wyspy Cebu do Bato, i do promu z Argao na Bohol
19. Całodzienne zwiedzanie atrakcji Boholu( Tarsjusze, Czekoladowe Wzgórza itd), nocleg na plaży Alona na wyspie Panglao
20. Alona plaża
21. Wyjazd promem z Bohol na Cebu, popołudniowy lot do Manili
22. Lot MNL- PEK
23. lot PEK-AMS-TXL. Z Berlina powrót busem do Wa-wy.
Nie taki miał być dokładnie plan. ale musiał być zmodyfikowany na skutek tajfunu. W sumie jednak zobaczyliśmy co chcieliśmy.
Pytajcie co Was interesuje.
Pozdrowienia!
Jacek
aniao 20:47 | 31.01.2015
Witam. Mam w planie podobna trase tez wyjezdzam na 3 tygodnie w maju. Moge sie podpytac jak najlepiej i na ile dni zaplanowac pobyt w okolicach banaue i czy mozna samodzielnie bez przewodnika dojsc do bated. Prosze tez podpowiedziec jak dalej najlepiej sie poruszac jaka jest droga przez gory na wybrzeże, czy bardzo niebezpieczna i czy warto zobaczyc podugbud. Pozdrawiam ania.
lidia832009 16:21 | 24.02.2015
Witam, wlasnie wrocilismy z Filipin, nasza podroz zaczela sie od Manilii gdzie wyladowalismy okolo 1 w nocy, nastepnie szybkie wyjecie kasy z bankomatu na lotnisku ( bankomaty BPA czy jakos tak nie pobieraja oplat) i zolta taxi na przystanek autobusowy Pasay Metro, pisze o kolorze taxi poniewaz roznica w cenie pomiedzy ta a biala taxi rozni sie nawet o 50% ;-) Z pasay Metro o godz 3 ruszylismy do miasta Baguio (6godz) a nastepnie szybka przesiadka i po nastepnych 6godz wyladowalismy w Sagadzie. Na temat Sagady...2 noce w Isabella Guest House, pokoj z lazienka i ciepla woda, pokoj byl czysty i lozka wygodne, w samym centrum. napewno warto odwiedzic jaskinie, my wybralismy ta hardcorowa opcje 4 godz wspinania sie, przedzierania przez szczeliny itp. nie dla osob z lekiem wysokosci lub klaustrofobia. okolo 400p za os. oczywiscie odwiedzilismy wiszace trumny, wodospad itp. wszystko w przeciagu 1.5 dnia. nastepnie jeepney do Batad z przesiadka, 3godz przecudnych widokow. nt Batad...wszyscy poza nami wysiedli w Banaue, my natomiast dogadalismy sie z kierowca by zawiozl nas do ostatniego punktu z ktorego mozemy ruszyc na pieszo do batadu. nie byla to tania opcja ale nie wyobrazalam sobie aby byc tak blisko tarasy ryzowych i spac w malo ciekawym miasteczku. droga do Batadu to waska sciezynka idaca w dol, 30-45min napewno sie nie zgubisz ;-) gorzej na powrocie, z 20kg na plecach byla to meczaca wspinaczka. 1 maks 2 noce mysle ze wystarczy chyba ze planujesz intensywne zwiedzanie. niestety nam nie udalo sie zejsc do wodospadu, przejscie polega na przemieszczaniu sie po 20-40cm murkach 2-3 metry wysokosci i polowa naszej ekipy miala lek wysokosci, ale nie szkodzi, widoki byly nieziemskie z kazdej strony. nocleg...hm...najgorszy w jakim kiedykolwiek mielismy przyjemnosc nocowac a troche podrozojemy. wszystkie gust house kosztuja okolo 200peso/os. niewiem czy wszystkie maja taki standard ale na prysznic czy ciepla wode nie ma co liczyc, raczej wiadro z woda ;-) ( polecamy mokre chusteczki ). nastepnego dnia powrot pod gore okolo 1h gdzie czekal na nas umowiony kierowca, z tym kierowca to bylo troche wymuszone ;-) okazalo sie ze troszke wyzej stalo pelno jeepneyi oraz tuktukow i zapewne tanszych. w Banaue mielismy autobus do Manilii o godz 19, 450peso/os zabukowane wczesniej/internet. Z Manilii udalismy sie na wyspe Busuanga/Coron, polecam przede wszystkim dla fanow snurkowania i nurkowania, polecam rowniez resort La Natura, po prostu bajka ;-) jesli macie jakiekolwiek pytania prosze pisac, sproboje na wszystkie odp. pozdrawiam
momo11 15:11 | 25.02.2015
Hej LidiaTeż niedawno wróciliśmyz Filipin i też byliśmy na północy, my załapaliśmy się na nocny autobus do Banaue i stamtąd do Sagady, nie trzeba nocować w Batad, można zatrzymać się w Banaue i do Batad pojechać na jeden dzień, my tak zrobiliśmy i spędziliśmy cały dzień trekkingu w Batad wraz z wodospadem, biuro turystyczne w Banaue organizuje trekking za 600peso z przewodnikiem i transportem, podobno lokalni zawiozą tricyclem taniej,
Ja bardzo polecam Siquijor, piękna i mniej komercyjna a co za tum idzie tańsza wyspa niedaleko Boholu :)