/ / FILIPINY > Lotnisko Manila - parę pytań > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Lotnisko Manila - parę pytań

kategoria podróże po świecie

cxh1437 dołączył
05.05.2015

cxh1437 17:54 | 05.05.2015

Witam,

wybieram się na Filipiny 24.05. Mam pytanie odnośnie lotniska. Ląduję o 16, następny lot mam o 19 do Kalibo. Pytanie powstaje proste, czy zdążę się wyrobić zakładając, że nie będzie opóźnień. Pytam bo 3h to zazwyczaj sporo na przesiadkę, jednak naczytałem się sporo o chaosie na tym lotnisku, opóźnieniach itp.

Może też inaczej, czy ktoś kto dobrze kojarzy to lotnisko mógłby nieco łopatologicznie opisać jak dostać się na terminal nr 3 krok po kroku :) ?

Od mojego ostatniego lotu minęło już parę lat- nie miałem nigdy przesiadek na lotniskach, więc sprawa była prosta zawsze, tutaj obawiam się jakiś komplikacji, wynikających z braku doświadczenia w poruszaniu się po większych lotniskach w celu przesiadki.

Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki, uwagi to oczywiście o nie poproszę :)

A zapytałbym, jeszcze o bagaż. Planuję tylko zabrać podręczny. Może wyjść tak, że jeśli minimalnie przekroczę 2,3 cm rozmiar podręcznego albo wagę o maks 1 kg to będą robili problemy, czy raczej żadnych ? Jakie są wasze doświadczenia ogólnie z podręcznym, w szczególności w Emirates i Cebu Pacific ?

karenka dołączył
05.10.2014

karenka 01:31 | 09.05.2015

Wszystko zalezy od tego jak szybko uda Ci sie przejsc odprawe paszportowa,sugeruje bys jak najszybciej wydostal sie z samolotu i przemiescil do Immigration,po wbiciu stempla do paszportu podejdz do "money changer" wymien ok.20 USD na peso i zapytaj ochroniarzy w mundurach gdzie jest "public taxi" po czym zamow kurs na terminal ktory masz podany na bilecie do Kalibo
powinno to zajac 10-15 minut koszt maks.100 peso,zdazysz bez problemu
Na Filipinach placi sie tylko w lokalnej walucie

Do bagazu nikt sie nie przyczepi,gdyby byl troche ciezszy niz norma po prostu wyjmiesz go i bedziesz mial na lub przy sobie

Pobyt na Boracay to juz zupelnie inny rozdzial....

Welcome in the Philippines

cxh1437 dołączył
05.05.2015

cxh1437 10:59 | 09.05.2015

Dzięki za info w międzyczasie kapnąłem się, że zarówno przylot, przesiadkę i odlot mam z tego samego terminala, co chyba ułatwia mocno sprawę.
Rozumiem, że money changer to po prostu kantor ? Wymienić już większą kasę na całe trzy tygodnie, czy na tydzień a później ATM ?

Napisałaś
"Pobyt na Boracay to juz zupelnie inny rozdzial"

nie do końca wyczułem czy to ironia, przestroga czy pozytywna wiadomość :) ?
Jakieś cenne, ciekawe rady co do Boracay ? Planuje tam być tydzień, poźniej na tydzień Panglao/Bohol a poźniej chyba Palawan.

Co myślisz o wyjeździe przełom maja i czerwca, w sensie pogodowym oczywiście ? Spotkałem się z różnymi opiniami, niby wszędzie w przewodnikach jest info z rozpoczynającej się porze deszczowej, a z drugiej strony spotkałem się z opiniami, że to tak naprawdę końcówka lata, pogada jest zazwyczaj bardzo ładna i jeszcze upały trzymają.

karenka dołączył
05.10.2014

karenka 01:30 | 10.05.2015

Bedac na Boracay trzymaj sie za kieszen,masa naganiaczy i innych temu podobnych...
Okres w ktorym bedziesz na Filipinach jest jak najbardziej dobry,panuje wysoka temperatura ok 32 stopnie i nie ma opadow
Mieszkam na Panglao, jesli chcesz wiecej wiadomosci odezwij sie prosze pod info@sunsideresort.pl

money changer to kantor :) nie wymieniaj na lotnisku i w hotelach,maja najgorszy kurs !!!

dzikus12 dołączył
23.12.2013

dzikus12 13:23 | 22.06.2015

ja w manili zawsze wymieniam na lotnisku i najlepeij na tym wychodze )

karenka dołączył
05.10.2014

karenka 20:32 | 23.06.2015

Powracajac do wymiany waluty,kazdy ma prawo wymieniac kase gdzie mu sie podoba,na lotnisku rowniez....jesli natomiast chcesz dostac wiecej udaj sie np. do Makati,w money changer mozesz negocjowac kurs,zawsze jest znaczaco wyzszy a najlepiej spytaj powracajacych Filipinczykow do kraju...oni nigdy nie wymieniaja kasy na lotniskach bo wiedza ze to lipa.....

[fb] Tomasz Kozłowski dołączył
16.08.2015

[fb] Tomasz Kozłowski 16:05 | 16.08.2015

Jeśli masz kogoś zaufanego na Filipinach, zawsze można przelać przez Vestern Union i odebrać na Filipinach. Chcesz więcej info, napisz na priv:https://www.facebook.com/VikingOdkrywca

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 21:36 | 16.08.2015

Hej co do rady dt. nie wymieniania kasy na lotnisku...dostosowałam się i wymieniłam minimum a w trakcie pobytu okazało się że miałam najlepszy kurs właśnie na lotnisku w Manilii...kurs euro leciał w dół wraz ze zmianą wysp...wszelkie próby negocjacji kończyły się politowanym uśmiechem ;) kolejka po pieczątkę też była bardzo długa..także im szybciej wysiądziesz i sie ustawisz tym lepiej ;) pzdr!

dzikus12 dołączył
23.12.2013

dzikus12 21:34 | 25.08.2015

Kto dzikusa nie słucha ten se w palce dmucha ))) Manila jest nie licznym miastem gdzie faktycznie oplaca sie wymienic kase na lotnisku )

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl