Forum dyskusyjne
Emigracja na Filipiny
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
Tygrrysek 01:08 | 16.03.2016
Witam,Planuję od jakiegoś czasu swoją emigrację na Filipiny na stałe. Staram się szukać jakichś informacji na ten temat, ale jedyne co znajduję to tylko informacje dla turystów wyjeżdżających na kilka tygodni. Szukałem też jakiegoś forum typowo filipińskiego gdzie wypowiadają się ludzie mieszkający już tam, ale również bezskutecznie. Jedyne co znajduję to blogi pojedynczych osób.
Staram się wybrać jak najlepsze miejsce aby zamieszkać i tu właśnie mam pytanie. Jakie miejsca potraficie zaproponować ? Bo ja osobiście to jestem trochę w kropce. Tam jest wszędzie tyle pięknych zakątków, ale przecież nie da się mieszkać wszędzie. :)
A więc jakie będą wasze propozycje?
miejska 18:15 | 16.03.2016
Spróbuj spojrzeć na FB - Polacy na Filipinach.Na początek zrób sobie we własnym zakresie rekonesans, a potem będzie Ci łatwiej podjąć decyzję gdzie osiąść na dłużej lub na stałe.
Tygrrysek 20:12 | 16.03.2016
>Spróbuj spojrzeć na FB - Polacy na Filipinach.>
>Na początek zrób sobie we własnym zakresie rekonesans, a potem będzie Ci łatwiej
>podjąć decyzję gdzie osiąść na dłużej lub na stałe.
>
O to właśnie mi chodzi, że żeby zrobić rekonesans trzeba mieć określone cele gdzie należy się udać. Ja właśnie zbieram inspirację dlatego pytam o wasze propozycje. Na internecie pełno jest informacji odnośnie różnych atrakcji turystycznych, ale nie wydaje mi się, że to dobry pomysł mieszkać na stałe w atrakcji turystycznej.
Na Filipinach byłem już 4 razy i niedługo znowu tam będę, ale dotychczas miałem do załatwiania ważniejsze sprawy. Dopiero od ostatniej wizyty mogę już uznać, że wszystko jest dopięte i w ramach relaksu podjąłem decyzję, że zamieszkanie tam na stałe będzie o wiele lepsze niż kieszenie się tu w Europie. :)
Ale jak tak dalej o tym myślę, to chyba nie ma potrzeby się niepotrzebnie stresować. Przecież nie muszę mieszkać na stałe w jednym miejscu do końca życia. Zawsze się można przeprowadzić.
stock 10:27 | 17.03.2016
>>Spróbuj spojrzeć na FB - Polacy na Filipinach.>>
>>Na początek zrób sobie we własnym zakresie rekonesans, a potem będzie Ci łatwiej
>>podjąć decyzję gdzie osiąść na dłużej lub na stałe.
>>
>
>O to właśnie mi chodzi, że żeby zrobić rekonesans trzeba mieć określone cele gdzie
>należy się udać. Ja właśnie zbieram inspirację dlatego pytam o wasze propozycje. Na
>internecie pełno jest informacji odnośnie różnych atrakcji turystycznych, ale nie
>wydaje mi się, że to dobry pomysł mieszkać na stałe w atrakcji turystycznej.
>
>Na Filipinach byłem już 4 razy i niedługo znowu tam będę, ale dotychczas miałem do
>załatwiania ważniejsze sprawy. Dopiero od ostatniej wizyty mogę już uznać, że
>wszystko jest dopięte i w ramach relaksu podjąłem decyzję, że zamieszkanie tam na
>stałe będzie o wiele lepsze niż kieszenie się tu w Europie. :)
>
>Ale jak tak dalej o tym myślę, to chyba nie ma potrzeby się niepotrzebnie stresować.
>Przecież nie muszę mieszkać na stałe w jednym miejscu do końca życia. Zawsze się
>można przeprowadzić.
na filipinach mieszka tyle polaków że się dziwie że nic nie znajdujesz. Pewnie źle szukasz. Damian Drążek - ucieczka do raju. breakdacycle. Jak to obczytasz to moze bedziesz wiedział co dalej zrobic
Tygrrysek 11:02 | 17.03.2016
No to napisałem przecież, że znajduje blogi pojedynczych osób, ale blog to tylko pamiętnik, jednostka, a mi chodziło o forum dyskusyjne gdzie komunikuje się wiele osób i dzieli doświadczeniami.Nie pojedyncze osoby, które opierają w zachwyt i przedstawiają jedynie słuszne opinie.
Piotrekbb 21:59 | 19.03.2016
A może najlepiej polec tam i sam zobacz czy warto czy ci się podoba. poświeć na to jakiś czas polataj np. airasia po innych krajach może coś innego ci się spodoba. Ja w tym roku też lecę na Filipiny ale z tego co teraz zwiedziłem to został bym w Gruzji i Kambodża
Tygrrysek 20:25 | 20.03.2016
>A może najlepiej polec tam i sam zobacz czy warto czy ci się podoba. poświeć na to>jakiś czas polataj np. airasia po innych krajach może coś innego ci się spodoba. Ja w
>tym roku też lecę na Filipiny ale z tego co teraz zwiedziłem to został bym w Gruzji i
>Kambodża
Ehh............. Nie czytasz tego co piszę. Kraj już znam i sporo o nim wiem. W zeszłym roku byłem tam już 4 razy załatwiając różne sprawy.
Teraz tylko potrzebuję inspiracji na to gdzie się osiedlić i gdzie najlepiej wybudować chatkę.
Ale po raz kolejny widzę, że raczej nie jest to dobry pomysł. Jakoś czasem się tylko łudzę i naiwnie pytam ludzi o radę, ale nigdy to nic sensownego nie przynosi. Niestety zawsze jeśli chcę żeby coś było dobrze zrobione i zaplanowane z sensem muszę sam o wszystkim myśleć. Zmęczony trochę już jestem tą ciągła pracą badawczą którą zawsze muszę przeprowadzać gdy natkę się na jakiś problem, ale całe szczęście już prawie wszystko zakończone pomyślnie. Gdybym się chciał opierać na radach ludzkich pewnie do dziś bym mieszkał w domu z mamą i nigdy nie opuścił granic polski. No może tylko i wyłącznie czeską i słowacką.
kazekxpc 20:08 | 21.03.2016
witam jezeli juz chcesz budować chatke to mam nadzieje ze masz zone filipinke bo z tego co mi wiadomo opcokrajowiec nie moze kupic ziemi ani sie budowac:-) a co do miejsca budowy radzil bym szukac miejsc mniej zagrożonych tajfunami :-) mam podobny pomysł lecz realizacja jego za kilka lat zycze powodzenia ;-)
Piotrekbb 21:07 | 22.03.2016
>>A może najlepiej polec tam i sam zobacz czy warto czy ci się podoba. poświeć na to>>jakiś czas polataj np. airasia po innych krajach może coś innego ci się spodoba. Ja
>w
>>tym roku też lecę na Filipiny ale z tego co teraz zwiedziłem to został bym w Gruzji
>i
>>Kambodża
>
>Ehh............. Nie czytasz tego co piszę. Kraj już znam i sporo o nim wiem. W
>zeszłym roku byłem tam już 4 razy załatwiając różne sprawy.
>Teraz tylko potrzebuję inspiracji na to gdzie się osiedlić i gdzie najlepiej
>wybudować chatkę.
>
>Ale po raz kolejny widzę, że raczej nie jest to dobry pomysł. Jakoś czasem się tylko
>łudzę i naiwnie pytam ludzi o radę, ale nigdy to nic sensownego nie przynosi.
>Niestety zawsze jeśli chcę żeby coś było dobrze zrobione i zaplanowane z sensem muszę
>sam o wszystkim myśleć. Zmęczony trochę już jestem tą ciągła pracą badawczą którą
>zawsze muszę przeprowadzać gdy natkę się na jakiś problem, ale całe szczęście już
>prawie wszystko zakończone pomyślnie. Gdybym się chciał opierać na radach ludzkich
>pewnie do dziś bym mieszkał w domu z mamą i nigdy nie opuścił granic polski. No może
>tylko i wyłącznie czeską i słowacką.
To skoro byłeś i widziałeś jaką inspiracje oczekujesz znaleźć w internecie.
Wiesz mam dla ciebie inspiracje Jedz do Manili wybuduj jakieś nie powtarzalne centrum handlowe zarób miliony i pomóż ludziom ze slamsów. Piękna sprawa . Tereny ciekawe rozwijają się bardzo szybko i bieda okropna. Może inni mają też jakieś ciekawe inspiracje
makensis 17:35 | 29.03.2016
Masz 7tys. wysp i wciąż myślisz.. załóż pizzerię w byle wiosce i będziesz miał klientelę i jakieś zarobki. Na Filipanach łatwo inwestować sprawdź chociażby Ayala. Miejsc turystycznych bym nie ruszał, bo wbrew pozorom to bardzo skorumpowane towarzystwo.
Tygrrysek 20:40 | 29.03.2016
>Masz 7tys. wysp i wciąż myślisz.. załóż pizzerię w byle wiosce i będziesz miał>klientelę i jakieś zarobki. Na Filipanach łatwo inwestować sprawdź chociażby Ayala.
>Miejsc turystycznych bym nie ruszał, bo wbrew pozorom to bardzo skorumpowane
>towarzystwo.
Ja pytałem tylko i wyłącznie o ładne i spokojne miejsca do zamieszkania i zestarzenia się wśród tych miłych ludzi. O moje finanse się nie martw. Wszystko mam już zaplanowane i zapięte na ostatni guzik.
miejska 20:27 | 29.03.2016
No nie wierzę!Robisz zarzut nam, nieznającym Ciebie ludziom, że sam o swojej przyszłości musisz zdecydować? i doprowadzić swoje plany do jakiegoś finału sam?, bo nie możesz liczyć na naszą pomoc?
Hmmm - może w rzeczy samej, powinieneś pozostać w kraju z mamusią, dojrzeć, dorosnąć i ważne decyzje życiowe brać na bary własne ale również brać ze te decyzje odpowiedzialność bez prawa rękojmi za wady.
Przeżyj to sam...
Tygrrysek 20:42 | 29.03.2016
>No nie wierzę!>Robisz zarzut nam, nieznającym Ciebie ludziom, że sam o swojej przyszłości musisz
>zdecydować? i doprowadzić swoje plany do jakiegoś finału sam?, bo nie możesz liczyć
>na naszą pomoc?
>Hmmm - może w rzeczy samej, powinieneś pozostać w kraju z mamusią, dojrzeć, dorosnąć
>i ważne decyzje życiowe brać na bary własne ale również brać ze te decyzje
>odpowiedzialność bez prawa rękojmi za wady.
>Przeżyj to sam...
>
Nie każdy jest taki jak ty.
Na szczycie.
Tygrrysek 20:47 | 29.03.2016
Nie każdy jest taki jak ty.Na szczęście.
Korekta* sorry ale widzę, że nie da się tu edytować postów.
[fb] Tom Podróżnik 18:18 | 07.04.2016
Ja wybralem Panglao za 5 dni jade zobaczyc domek ;)
[fb] Marek Wiśniewski 10:17 | 14.04.2016
Zamieszkanie zależy od tego co chcesz robić, jak się utrzymać tutaj, co jest dla Ciebie ważne. Ja mieszkam tu od kilku miesięcy i prowadzę własny hotel, wybrałem miejscowość turystyczną i nad samą wodą bo nie wyobrażam sobie innych widoków tutaj, do mojego resortu przyjeżdżają na weekend Polacy którzy żyją i pracują w Manili, więc decyzja jest tylko i wyłącznie Twoim wyborem. Jak już będziesz wiedział co chcesz robić i z czego się utrzymywać spróbuj zamieszkać w kilku miejscach i sam będziesz wiedział co jest najlepsze.Mi podobało się El Nido a mieszkam w Puerto Galera na Mindoro bo tutaj znalazłem biznes - pozdrawiam
P.S gdyby Ktoś się wybierał na Mindoro to zapraszam do siebie
https://www.facebook.com/SunnyBeachResortPuertoGalera/
Aniagrab 15:15 | 19.06.2016
>Witam,>
>Planuję od jakiegoś czasu swoją emigrację na Filipiny na stałe. Staram się szukać
>jakichś informacji na ten temat, ale jedyne co znajduję to tylko informacje dla
>turystów wyjeżdżających na kilka tygodni. Szukałem też jakiegoś forum typowo
>filipińskiego gdzie wypowiadają się ludzie mieszkający już tam, ale również
>bezskutecznie. Jedyne co znajduję to blogi pojedynczych osób.
>
>Staram się wybrać jak najlepsze miejsce aby zamieszkać i tu właśnie mam pytanie.
>Jakie miejsca potraficie zaproponować ? Bo ja osobiście to jestem trochę w kropce.
>Tam jest wszędzie tyle pięknych zakątków, ale przecież nie da się mieszkać wszędzie.
>:)
>A więc jakie będą wasze propozycje?
Hej
Widzę ze mamy podobny cel odezwij się to wymienimy jakieś informacje pisz na adres ankagrabowska1@icloud.com
Aniagrab 17:28 | 20.06.2016
Nie wiem czy się dodał wcześniejszy post😕 Wiec zapytam raz jeszcze jak plany się udały ? 😌😌😌😌