Forum dyskusyjne
koszty wyjazdu
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
ewelina1984 10:08 | 16.09.2014
Witam, marzę o pozdróży na Filipiny. Przeczytałam już mnóstwo wątków odnośnie 'polowania' na w miarę tani przelot i wiem że po prostu trzeba cały czas obserwować czy nie pojawiają się jakieś zniżki. Może ktoś chciałby się podzielić informacją jaki najtańszy przelot do tego miejsca udało mu się zorganizować?:)Chciałabym też wiedzieć jak często zdarzają się niespodzianki typu odwołany bądź opóźniony lot,jaki zapas czasu trzeba ustalić przy przesiadkach w Amsterdamie,Hong Kongu tak żeby obyło się bez stresu. Zdaję sobie sprawę że trudno takie sytucje przeiwidzieć ale kompletnie brak mi doświadczenia w tak dalekich podróżach więc chętnie posłucham kogoś mądrzejszego:)
Jeszcze jedno pytanie - jaki dzienny budżet pomijając zakwaterowanie ze śniadaniami jest potrzebny żeby spędzić przyjemnie czas np na Bantayan, Boracay czy Palawan(chodzi mi o obiad,kolację, jakieś napoje i rozrywki, np rejs pomiędzy wyspami). Chodzi mi o koszty czysto orientacyjne bo mimi przestudiowania wielu forów opinie są tak różne że nadal nie wiem czego się spodziewać. Przepraszam za obszerny post i dziękuję za wszelkie sugestie, pozdrawiam
strogg 11:20 | 16.09.2014
Przelot na Filipiny to około 1900-2200zł, najtaniej udało mi się znaleźć za 1600zł. Nie obawiałbym się lotu na same Filipiny, jeżeli masz całe połączenie na jednym bilecie to wystarczy ci 30 min na przesiadkę, jeżeli kilku przewoźników to daj sobie przynajmniej godzinę. Gorzej jest z połączeniami lokalnymi między wyspami, loty na Filipinach często są opóźnione lub odwołane, nie raz zdarzyło mi się gdzieś utknąć, pamiętaj żeby nie zestawiać sobie lokalnego przelotu na ostatnią chwilę przed wylotem do kraju.Obiad od 40 php na ulicy do kilku tysięcy w dobrych restauracjach.
Na El Nido za wycieczki po lagunach zapłacisz 1200-1500 php. Generalnie Palawan czy Boracay są popularne i zawalone turystami, przez co stosunkowo drogie w porównaniu do innych lokalizacji. Na Filipinach jest wiele fantastycznych miejsc, z dala od turystyki, gdzie można spędzić czas za grosze.
czesiu 11:29 | 16.09.2014
To ceny w jedną stronę? Jeżeli w dwie, to mocno zaniżone !
strogg 11:33 | 16.09.2014
Oczywiście w dwie, możliwe, że latam po zaniżonych ale mi to nie przeszkadza... :)
ewelina1984 11:56 | 16.09.2014
Dziękuję za odpowiedź i cenne sugestie:) 1600zł to rzeczywiście fantastyczna cena, mogę zapytać gdzie znaleziona? Mam jeszcze trochę czasu gdyż planuję wyjazd marzec/kwiecień więc chętnie poobserwuję oferty
Marc Osborne 14:43 | 18.09.2014
Hi strogg. Fajnie, że latanie po zaniżonych cenach Ci osobiście nie przeszkadza, ale takie informacje często wprowadzają ludzi w błąd. Dla tego było by może miło, gdybyś podzielił się informacją kiedy, skąd, jakimi liniami, na jakich warunkach taki lot absorbowałeś. W przeciwnym razie normalna cena lotu, która jest min. dwa razy wyższa będzie wydawała się ździerstwem, a osoba szukająca "Twojej" oferty raczej rozczarowana.best regards :)
[konto usuniete] 12:18 | 20.09.2014
>Oczywiście w dwie, możliwe, że latam po zaniżonych ale mi to nie przeszkadza... :)Dokładnie, można jakoś stawić czoło tym tanim przelotom :)
http://www.sky4fly.com.pl/
czesiu 09:18 | 18.09.2014
>Dziękuję za odpowiedź i cenne sugestie:) 1600zł to rzeczywiście fantastyczna cena,>mogę zapytać gdzie znaleziona? Mam jeszcze trochę czasu gdyż planuję wyjazd
>marzec/kwiecień więc chętnie poobserwuję oferty
Prawdę mówiąc, nie spodziewam się, że dostaniesz odpowiedź.
strogg 20:39 | 18.09.2014
Marc Osborne, nie istnieje coś takiego jak "zawyżona/zaniżona" cena, nie ma jednej “normalnej” ceny biletu na danym kierunku.Różnica między najtańszym a najdroższym biletem w tej samej klasie podróży to może być kilka tyś zł, między liniami nawet kilkanaście. Miejsca w samolocie podzielone są na pule gdzie w różnych taryfach masz różne ilości udostępnianych biletów. Które przewoźnik ”dosypuje” do systemu na bieżąco wg swojego widzimisię. W zależności od sezonu, ofert konkurencji, aktualnej sprzedaży, lokalizacji klienta, przeprowadzanych w danym momencie promocji i pierdyliona innych rzeczy. Do tego zmienia się to dynamicznie. Oczywiście najmniejsza dostępność to bilety najtańsze, które potrafią się rozejść w godzinę. Naprawdę ostre promocje wynikają zwykle z jakiś szczególnych wydarzeń, otwarcie nowego połączenie, duża konkurencja na danym kierunku, pomyłki w systemie (patrz np Alitalia), walka przewoźnika o płynność itp. Pytania jaki lot, jaka linia, gdzie “znalezione” itd nie mają większego sensu w przypadku lotów, które już były. Informacja, że 2 lata temu można było z Londynu polecieć do Manili za 1500zł nie ma żadnej wartości, później za 1850zł leciałem już zupełnie inną trasą, w tym roku 2100zł jeszcze inaczej ze stop-overem, znowu innymi liniami. Za każdym razem trzeba przysiąść, poszukać, zgrać ze sobą inne promocje i zareagować błyskawicznie. Przydaje się trochę wiedzy jak działa sprzedaż biletów i połączenia na danym kierunku. Przy naprawdę atrakcyjnych taryfach trzeba dopasować datę wyjazdu do dostępnych biletów, nie odwrotnie, do tego zacisnąć zęby przy mało komfortowych przesiadkach. Akurat loty przez Amsterdam to zwykle najdroższe połączenia na Filipiny. Mało kiedy dostaniemy świetną cenę po wpisaniu w wyszukiwarkę “oczywistego” połączenia od-do jedną linią, zwykle trzeba sobie “ręcznie" zestawić dwóch różnych przewoźników. Ważne też gdzie, w jakim kraju się bilety wyszukuje i za nie płaci. Prawda jest też taka, że jak ktoś łapie bilety z atrakcyjnych puli to szerzenie powszechnie wiedzy o tanich połączeniach w internecie nie jest w jego interesie. Promocja, o której wszyscy wiedzą błyskawicznie przestaje być promocją :) Bardzo ładnie to widać po zmianach jakie wywołało pojawienie się serwisów rekomendujących tanie loty typu loter itp Niemniej jak ktoś nie wie jak ogarniać tanie latanie to takie serwisy są dobrą opcją. Ważne jest też żeby od czasu do czasu jakiś “czesiu” kupił lot za 3-4 tyś, a pan “biznesmen” za 6 tyś, tak żeby przewoźnik mógł subsydiować najtańsze bilety, które z założenia mają napędzać marketing i nie pokrywają nawet kosztów. Nie wszyscy mogą latać tanio bo system się zawali :)
Niech każdy kupuje po “normalnej” dla siebie cenie, cokolwiek ta kwota dla niego oznacza i jaka wydaje mu się akceptowalna, nie będzie rozczarowania i każdy będzie zadowolony.
Niezależnie od lotu, życzę fajnego wyjazdu na Filipiny, to kraj fantastycznych ludzi, jeden z moich ulubionych w SEA.
czesiu 23:10 | 18.09.2014
Wprowadzasz ludzi w błąd i do tego jesteś chamski.
strogg 00:23 | 19.09.2014
Póki co to Ty mnie obrażasz. Do tego podważasz moje słowa przy czym ani się obiektywnie nie odnosisz do konkretnych faktów/cen, które podałem ani nie podajesz argumentów na poparcie swojego punktu widzenia.Nie odpowiedziałeś na żadne z pytań koleżanki, jedyne co wnosisz w tym wątku to czepianie się i dyskredytowanie moich postów. Zaprzeczasz podanym przeze mnie cenom choć mógłbyś przynajmniej sprawdzić fakty i przejrzeć jakie promocje były oferowane choćby w ostatnim roku.
Marc Osborne 08:56 | 19.09.2014
czesiu, strogg,nie ma powodu do awantur (ta wkładka pod adresem użytkowinika "czesia" była faktycznie nie ładna, ale...) spójrzmy na sprawę obiektywnie: strogg wyjaśnił swoje podejście do wyszukiwania odpowiedniego lotu i przyznaję, że jest w tym dużo prawdy. Myślę, że ta obszerna odpowiedź będzie jak najbardziej inspirująca dla forum, chodź tylko nieliczni będą w stanie z niej skorzystać. Niemniej jednak: dziękuję
Pozdrawiam :)
ewelina1984 09:30 | 19.09.2014
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - te obszerne i te krótsze, wszystkie są dla mnie bardzo pomocne. Oczywiście nie liczę na identyczną promocję jaka już miała miejsce jednak staram się dowiedzieć o jak największej ich ilości żeby wybrać linie które najczęściej wypuszczają tańsze bilety w tych kierunkach, śledzenie wszystkich jest czasochłonne i dobrze wiedzieć gdzie zaglądać najpierw;) Termin wyjazdu także mam zamiar dostosować byle nie w porze deszczowej;) Strogg, które wyspy udało Ci się zwiedzić i jakie masz o nich zdanie?
czesiu 10:05 | 19.09.2014
Poddałem w wątpliwość ceny przelotu na Filipiny, bo takich na podróże z Polski nie było i nie ma. Promocje z innych państw nie obejmują dolotówz naszego kraju, a błędy systemowe zdarzają się bardzo rzadko i nie mają
nic wspólnego z dostępnymi taryfami. Publikując "takie" ceny większość
uczestników forum przyjmie je jako ogólnodostępne, dlatego wprowadzasz
ludzi w błąd. Do Twoich konkretnych faktów nie odniosłem się, bo poza jednym ,/cena na przelot z Londynu sprzed dwóch lat / ich nie ma.
Rada: "jeżeli masz całe połączenie na jednym bilecie to wystarczy ci 30 min na przesiadkę, jeżeli kilku przewoźników to daj sobie przynajmniej godzinę",
świadczy o braku konkretnej wiedzy o biletach lotniczych. To nie obraza, to fakt.
strogg 11:44 | 20.09.2014
"Poddałem w wątpliwość ceny przelotu na Filipiny, bo takich na podróże z Polski nie było i nie ma."Ceny, które podałem to całkowity wydatek, który ponosiłem, uwzględniając dolot z Polski i nie były to błędy w systemie. To, że ty takich cen nie widziałeś lub nie potrafisz zestawić takiego połączenia nie znaczy, że ich nie ma. To, że uważasz, że nie są “dostępne" dla ciebie, nie oznacza, że nie są w zasięgu innych, ludzie z powodzeniem korzystają z promocji i kreatywnie łączą różne możliwości, latając często za naprawdę niewielkie pieniądze. Widać to świetnie na różnych forach, stronach z rekomendacjami, również ludzie z Globtrotera, których znam sobie z tym radzą nieźle. Gdybyś miał pojęcie o czym piszesz to nie oczekiwałbyś, że dostaniesz świetną cenę w Polsce w jednej rezerwacji odpytując CRS o WAW-MNL, może trzeba poszukać oddzielnie w różnych źródłach dolotu do jakiegoś hub-u i połączenia docelowego, wyszukać multi-city itp. nie wszystko trzeba mieć na jednym bilecie, to co najbardziej oczywiste i komfortowo podane zawsze będzie droższe. Jeszcze na początku września można było kupić bilety do Manili za około 1300zł z Mediolanu, do którego można dolecieć z Polski za 200-400zł, to tylko jeden z przykładów okazji jakie się pojawiają co jakiś czas. Wspomniane 1900-2200zł to już naprawdę nie jest "rocket science”, tylko coś co może sobie znaleźć każdy kto ma trochę czasu do wylotu, elastyczne terminy, chęć zapolowania, poradzenia się innych.
Oczywiście możesz być "na nie", sugerować ludziom, że muszą wydać dużo więcej (zwłaszcza, że to nie twoje pieniądze), podpierać to “argumentami”, że tanich opcji “nie było i nie ma”. To właśnie jest wprowadzanie w błąd, skutkuje tym, że inni wydadzą pieniądze, którą mogą zaoszczędzić, tak jak to robi wielu.
"które wyspy udało Ci się zwiedzić i jakie masz o nich zdanie?”
ewelina1984, byłem na Luzon od Ilocos po Bicol, Visayas (Bohol, Negros, Leyte, Cebu itd), Palawan i jeszcze parę innych. Zdanie mam bardzo dobre ale to zależy czego konkretnie oczekujesz :) Daj znać co cię dokładnie interesuje, postaram się coś podpowiedzieć.
ewelina1984 09:49 | 23.09.2014
Generalnie interesują mnie przede wszystkim piękne,białe plaże z dala od masowej turystyki. Wiem że to dość banalne ale taką właśnie mam wizję wymarzonych wakacji:) Fajnie byłoby też zobaczyć trochę miejscowego życia chociaż planuję jechać na ok. 3 tygodnie więc to zapewne trochę mało żeby poznać Filipiny od tej lokalnej strony;)
strogg 20:03 | 23.09.2014
ewelina1984, do plażowania masz Boracay, Pagudpud na Ilocos, Panglao na Bohol (popularna Alona), El Nido i Coron na Palawan, Puerto Galera na Mindoro itp. Wszystkie mocno turystyczne, Boracay chyba najbardziej, jak dla mnie beznadziejna, plus to dosyć imprezowy klimat jak ktoś lubi. Palawan też dosyć komercyjna (szczególnie El Nido), ale wyspa ze swoją podziemną rzeką, przepięknymi lagunami z wapiennymi klifami (trochę jak halong bay) jest na tyle unikalna, że warto ją odwiedzić. Zresztą wystarczy wziąć motor wyjechać kawałek za El Nido, żeby znaleźć fajną plaże bez tłumu turystów. To też dobra lokalizacja jak ktoś nurkuje. No i tylko tam tak dobrze gotują adobo z żaby, lepsze niż Tamilok czyli poplarne na wyspie mangrowe robaki ;) Jeżeli wolisz coś bardziej kameralnego, bez wielkiego “przemysłu" turystycznego to warto wybrać różne małe wysepki, jedne z moich ulubionych to Calaguas (Camarines na półwyspie Bicol), zero infrastruktury, mieszkasz sobie w namiocie przy plaży. Można to wtedy połączyć z Donsol (whale sharks), trekkingiem na wulkan Mayon itp. Na Filipinach jest też wiele miejsc bardziej “wyspecjalizowanych”, świetne spoty dla surferów, szkoły nurkowe, podwodne jaskinie, wraki itp zależy co kto lubi. Warto też pamiętać, że ten kraj to przede wszystkim fantastyczni ludzie a nie tylko 3 tygodnie leżenia na plażach... :)
karenka 02:06 | 01.11.2014
WITAJ,JESLI ZDECYDUJESZ SIE ODWIEDZIC LUB ZOSTAC DLUZEJ NA PANGLAO BOHOL DAJ ZNAC,MIESZKAMY TUTAJ JUZ KILKA LAT I BARDZO NAM SIE PODOBA,Z PEWNOSCIA ZNAJDZIESZ TO CZEGO SZUKASZ :) POZDRAWIAMYKONTAKT pedrittos@wp.pl
karenka 13:51 | 05.11.2014
>Generalnie interesują mnie przede wszystkim piękne,białe plaże z dala od masowej>turystyki. Wiem że to dość banalne ale taką właśnie mam wizję wymarzonych wakacji:)
>Fajnie byłoby też zobaczyć trochę miejscowego życia chociaż planuję jechać na ok. 3
>tygodnie więc to zapewne trochę mało żeby poznać Filipiny od tej lokalnej strony;)
Znajdziesz to wszystko na Panglao Bohol ktore jako cale nie sa jeszcze skomercjalizowane,mamy tutaj piekne plaze,wspaniala przyrode,milych i goscinnych ludzi,to idealna baza wypadowa na inne wyspy
witamy w "polskiej oazie"
wiecej pod pedrittos@wp.pl
szkot 17:03 | 23.09.2014
miesiąc temu kupiłem bilety za niecałe 2000zł od osoby w dwie strony na flipo.pl. Przelot do Manili z Warszawy, powrót do Berlina. 2 przesiadki w każdą stronę.
LeoDogg 20:52 | 23.09.2014
Dokładnie mam ten sam bilet. Do tego można zamiast do Berlina kupić sobie bilet z Amsterdamu do Warszawy za 350 złotych i wtedy łączny koszt biletow Warszawa-Manila i z powrotem wyjdzie 2250 żlotych. Czyli można.
gacio 11:27 | 24.09.2014
Mam pytanie czy ktos moze rezerwował predzej wycieczke do Podziemnej Rzeki,bo podobno trzeba jakies specjalne pozwolenia.I rezerwacja po przylocie moze okazac sie niemożliwa z powodu braku miejsc.
dzikus12 22:59 | 03.11.2014
najlepiej daj sobie na luz z tym bo ta podziemna rzeka to poprostu bucuwa ! lepiej poplynac na wysepki i ponurkowac ))) polecam port barton )))
jamaj 03:33 | 04.11.2014
>Mam pytanie czy ktos moze rezerwował predzej wycieczke do Podziemnej Rzeki,bo podobno>trzeba jakies specjalne pozwolenia.I rezerwacja po przylocie moze okazac sie
>niemożliwa z powodu braku miejsc.
Trzeba załatwić wcześniej w Puerto Princessa nie wydaje mi się żeby zabrakło miejsc chyba że w szczycie a przewija się tam tysiące ludzi, osobiście nie byłem bo nie interesują mnie takie miejsca ale byłem kilka dni w Sabang i polecam choć by trek do dżungli to miejsce oferuje parę innych atrakcji nie tylko rzekę
jamaj 03:40 | 04.11.2014
strogg ma rację ceny jakie pisał jak najbardziej do ogarnięcia,liczy się reflex i niezależność od daty wyjazdups.czesiu to te bilety by chciał w Boże Narodzenie ;)
radionx 09:30 | 04.11.2014
Polowałem na Indonezję jakieś 3-4 miesiące temu. Emirates miało dość ciekawą ofertę (choć nie tak tanią, ale jaki lux) za 2500 z Wawy i do Wawy. Była krótka promocja do Kuala Lumpur za 1800 (duży hub, stamtąd tanio Filipiny lub Indonezja). W sierpniu była oferta składanki z Warszawy za 1650. A w lutym loty za 1570, ale z zakończeniem w Berlinie.Filipiny na razie poszły w kąt, bo na marzec złapałem tanie bilety KRK-Bogota-KRK za 1350 :)
sabina7 10:11 | 25.11.2014
Witam, czy ktoś z Forumowiczów był może na wyspie Biliran? Zależy mi na informacjach od Rodaków gdyż na razie mam info tylko z zagranicznych blogów, pozdrawiam:)
makensis 22:16 | 30.11.2014
Byłem na sąsiedniej wyspie Leyte - bajer. Warto się wybrać jak chcesz trochę skręcić z utartych szlaków turystycznych..