Forum dyskusyjne
Wymiana pieniędzy
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
darson 22:14 | 05.11.2016
http://pl.coinmill.com/PHP_USD.html?PHP=1500przelicznik peso na dolary
zgłoszone do moderacji
darson 22:20 | 04.11.2016
Wątek o pieniądzach się przekształcił w "towarzyski".Mam pytanie do osób już bedących na Filipinach.
Przeczytałem jakiś artykuł o spreadach bankowych i wynika z tego , że po prostu banki rżną nas na całego przy prawie każdej wypłacie z bankomatu za granicą :
http://zaradnyfinansowo.pl/wyplata-pieniedzy-z-bankomatu-za-granica-to-moze-byc-bardzo-kosztowny-pomysl/
Oprócz tego ktoś tu napisał, że pobierana jest opłata 200 filipińskich "złotówek".
Moje pytanie jest takie: ile mieć przy sobie kasy ? Tak, żeby wystarczyło na kilka dni życia, opłaty za bilet, jedzenie, picie, hotel (hotel mozna kartą ? )
Bo chyba lepiej wypłacić więcej, niż po każde przysłowiowe 5 zl biegać do bankomatu ?
Tym bardziej, gdy ktoś się wybiera poza miasto . Ceny są dosyć niskie, ale nie chciałbym przesadzić i nosić ze soba kasę na cały pobyt .
zgłoszone do moderacji
darson 20:17 | 03.11.2016
czy dalej tam mieszkasz Kasia ?
zgłoszone do moderacji
makensis 16:54 | 31.07.2015
Nie lepiej zakupić transfer i ewentualnie doładować sobie konto w Viber czy innym komunikatorze, za połączenia wtedy płaci się grosze. Drobny wyjątek - nie zawsze mamy 3G, jakość połączeń komórkowych diametralnie spada na wysepkach.
zgłoszone do moderacji
kasiawroc 00:13 | 31.01.2012
Witam :)Odnośnie połączeń tel. z PL to najlepiej i zarazem korzystnie finansowo jest kupić tutaj starter w sieci Smart (koszt startera ok. 40 peso ) koszt rozmowy z PL to 2 zł za min. Starter kupisz praktycznie wszędzie i doładujesz wg.własnych potrzeb.
Wi-fi powinien posiadać kazdy hotel, niestety co do szybkości neta to różnie to bywa.
Wyslałam Ci mój filipiński nr na priv :)
pozdrawiam
Kasia
zgłoszone do moderacji
piotrh 19:50 | 30.01.2012
Witam!Jeżeli chodzi o piwko ta nie ma sprawy, tylko gdzie bo my tam będziemy 1raz:-)
jesteśmy od 06,02 do 14,02 na alona b. w issis bung.
będziemy nurkować i chcemy jechać na czekoladowe wzgórza.
Jak możesz to podpowiedz jak wyglądają ceny poł telef do PL ewent jak tam z dostępem do wi-fi. zostawiamy w domu dziecko i chcę mieć jakiś kontakt.
pozdr.
Piotr
zgłoszone do moderacji
kasiawroc 11:29 | 28.01.2012
CześćTak znam ten hotel,a raczej poznałam wczoraj bo robiłam mu zdjęcia dla kogoś kto chce się tam zatrzymać w drugiej połowie lutego. Ten hote jest przy samej plaży Alona, dla lubiących dobrą zabawę i dużo ludzi będzie ok. Ja osobiście nie lubię Alona Beach,dla mnie zbyt tłoczno i pełno naganiaczy próbujących wcisnąć Ci wszystko czego nawet nie potrzebujesz. Znam ładniejsze i mniej zaludnione plaże i tam my jezdzimy. Jeżeli jedziecie nurkować to będzie to bardzo dobre miejsce do wypadów :)
Tu często pada np.1/2 godz i zaraz wychodzi słońce ,a temp cały czas w granicach 30stopni.Ogólnie klimat i pogoda jest bardzo dobra i ten króciutki deszczyk w niczym nie przeszkadza.
Ja tutaj mieszkam na stale,nie pracuję tylko wypoczywam i mam dużo wolnego czasu :)
pozdr
Kasia
p.s
Mam nadzieję że się spotkamy przy zimnym piwku :)
zgłoszone do moderacji
piotrh 10:07 | 28.01.2012
Cześć.Hotel niby mamy :-) isis bungalows- może wiesz coś o nich.
my jedziemy głównie nurkować no i troche zwiedzać, czasu może mam brakować. będziemy tam od 5-14 luty, jaka pogoda tam już jest, bo z moich info to cały czas pada deszcz-prawda?? Jesteś tam zawodowo czy wypoczywasz.Jak będzie fajnie to tam wrócimy na nieco dłużej.
pozdr. Piotr
zgłoszone do moderacji
kasiawroc 05:11 | 28.01.2012
WitamNa Panglao możesz wymienić jedynie na Alona Beach ,ale tam jest zanizony kurs, najlepiej w kantorach w Tagbilaranie (tam przypływają promy z Cebu ) . Nie ma najmniejszych problemów z wymianą ,najlepsze kursy są na $ . Ja odradzam wymianę na lotnisku ,jeżeli już musisz to max 100$. Kurs na wczoraj to 43 peso za 1$ .
W lutym jestem do 20 i wracam 8 marca ,muszę na 2 tyg polecieć do Polski.
Macie juz zarezerwowany jakiś hotel na Panglao ?
pozdrawiam
Kasia
zgłoszone do moderacji
piotrh 22:34 | 27.01.2012
Kasiu to jak?? my z grupką jedziemy na i rozumiem że na panglao nie ma problemu z wymianą $. czy euro też idzie tam wymienić czy problem, może lepiej na lotnisku? będziesz tam jeszcze w lutym?z góry dzieki i pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
kasiawroc 15:18 | 16.01.2012
Witam :)Ja korzystałam z karty dolarowej BZWBK i nie było problemów. W bankomacie możesz wypłacić jednorazowo tylko 10tys peso i pobierana jest opłata 200 peso za każdą tranzakcję. Jednego dnia mozesz wypłacić 20 lub 30 tys peso, to zależy od bankomatu. Wypłaty z bankomatu są średnio oplacalne, bo bank przelicza $ po 40 peso, a w kantorze jest po 44 peso.
najlepiej przywięźć ze soba gotówkę i wymienić w kantorze, tylko nie na lotnisku, bo tam jest zawsze gorszy kurs.
My mieszkamy na Panglao, Boholu i w razie jakichkolwiek pytań służę pomocą :)
pozdrawiam
Kasia
zgłoszone do moderacji
kasiaijulka 21:56 | 15.01.2012
kupione ;) pozostaje mi tylko załatwienie wizy na 3 mce ;D a Ty kiedy lecisz?
zgłoszone do moderacji
karolv15 20:38 | 15.01.2012
dolacze sietez wybieram sie na Filipiny, z moich informacji, mozna korzystac z bankomatow,lepiej miec trochę np dolarow a info co do mbanku poprostu zapytaj w placowce lub infolini,bedzie napewno pomocne
P.s
widze , bileciki kupione
tez obstawiam ten termin
pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
kasiaijulka 20:23 | 15.01.2012
hej Kasiu,Czy konieczne jest zabieranie ze sobą gotówki, czy można korzystać z Polskiej karty mbanku? (mam zamiar spędzić na Filipinach 3 mce). W podrozy po Peru i Boliwi wypłacałam pieniądze z bankomatu korzystając z Polskiej karty.
zgłoszone do moderacji
AgnieszkaEwa 14:46 | 14.01.2012
Dziękuję :)
zgłoszone do moderacji
kasiawroc 14:44 | 14.01.2012
WitamBardziej opłacalna jest wymiana dolarów, wczorajszy kurs to 44 peso za 1 $ .
pozdrawiam
Kasia
zgłoszone do moderacji
AgnieszkaEwa 13:45 | 14.01.2012
Dzień dobry,Czy ktoś z Was wie może, czy na filipinach korzystniej jest wymieniać dolary czy euro? Byłabym ogromnie wdzięczna za odpowiedź!
Dzięki,
Agnieszka
zgłoszone do moderacji