Forum dyskusyjne
Północ Luzon
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
mala305 13:27 | 07.11.2014
Hey!Wybieram się za niecały miesiąc na Filipiny. Napiszcie jak z Manilli dostać się do Banaue. Z jakiego dworca kursują autobusy? Jaki jest czas przejazdu i cena?
Napiszcie co dalej można robić i jak się przemieszczać po północy wyspy Luzon.
Będę wdzięczna za informacje
dzikus12 11:11 | 22.11.2014
witajbylismy w marcu tego roku w polnocnym luzonie jezeli chcesz to jest autobus bezposredni do banue acz kolwiek polecam ci bardziej sagade )
lidia832009 23:56 | 12.12.2014
witam, my smigamy za dobry miesiac, nasz grafik jest troche napiety, otoz ladujemy o 1 w nocy z niedzieli na poniedzialek, i teraz jest rebus...znalazlam na necie ze kursuja autobusy do Baguio co godzine, zastanawiam sie nad tym o 4 rano, daje nam czas na zlapanie taksowki, dotarcie na przystanek i wymiane waluty, co do waluty to moze wiesz gdzie najlepiej wymienic ja w nocy w Manilii? prosto z Baguio szybka przesiadka do Sagady tam o ile nam czas pozowli i bedziemy o przyzwoitej godzinie zobaczenie najwazniejszych ''atrakcji'' nastepnie na nastepny dzien wyjazd rano do Banaue i Batadu i w srode w nocy powrot do Manili gdzie mam nadzieje ze zdazymy na samolot na 11,30 do Coron. Prosilabym o podpowiedz nt. transportu, jak, gdzie i co? i czy autokary z Batadu/Banaue kursuja do Manili w nocy i czy sa w miare na czas w Manili, bo nie chce ryzykowac spoznienia na samolot?pozdrawiam
dzikus12 11:54 | 22.11.2014
my jechalismy przez baguio mielismy sporo czasu ostatecznie najwiecej czasu spedzilismy wlasnie w sagadzie masz tarasy, jaskinie, wiszace trumny )))na banue wystarczy jeden dzien zaliczyc tarasy i to wszystko najlepsza opcja jest zalapac sie na nocny bezposredni autobus do banue a potem jeppnejem albo busikiem besposrednio do sagady przeznacz sobie z 3-4 dni na sagade warto!
lidia832009 15:43 | 23.11.2014
a jak wyglada podroz z Manili do Sagady? bedziemy w Manili o 1 w nocy i z tego co wyczytalam na necie to mozna sie dostac autobusem do Baguio ( jezdza ponoc co godzine my planujemy ten o 4 rano) a z tamtad do Sagady. tylko jakos nikt o tym nie pisze...!? a jak jest z bankomatami lub kantorem na lotnisku bo wiem ze po opuszczeniu Manili nie bedziemy mieli sposobnosci wymienic waluty. pozdrawiam Lidia
mala305 16:02 | 23.11.2014
Niestety już załatwiłam hotel w Banaue. Chcemy wynająć jeepa do Sagady i jeszcze pojeździć po okolicy.Co jest jeszcze fajnego w okolicy Banaue.Kilka dni chcemy poświęcić na nurkowanie w Mindoro w okolicy Puerto Galera, jaką bazę warto wybrać.
Promyczek 13:36 | 24.11.2014
po opuszczeniu manilii nie ma jak wymienic waluty?a na wyspach tez nie?
lidia832009 15:55 | 26.11.2014
Niewiem czy poprzedni post sie ukazal wiec napisze jeszcze raz, my wybieramy sie na polnoc Luzonu oraz do Coron wiec moge tylko powiedziec ze z tego co wyczytalam na necie walute bedziemy mogli wymienic w Manili lub Puerto Proncesa. niewiem jak jest na innych wyspach....ale w miejscowosci np. el nido czy Banue nie ma mozliwosci wymiany lub wybrania waluty.
makensis 22:08 | 30.11.2014
Walutę wybrać nie można w Coron, czy w El Elnido na Palawanie - pozostaje Puerto PRincessa LUB wymiana w jakimś hotelu, gdzie akceptują karty lub na stacji benzynowej, ale prowizje są zaporowe. Wymiana walut okey, ale kursy gorsze niż w Manili.
Promyczek 17:05 | 01.12.2014
czyli najlpeiej wymienic od razu po wyladowaniu?Pls pilnie o info bo siedze juz spakowana na waliazce :D wlasciwie to na plecaku :D
karenka 00:42 | 02.12.2014
Kase wymieniaj w Manili ale nie na lotnisku,dostaniesz lepszy kurs,targuj sie o kilka oczek,to dziala !!!
lidia832009 19:44 | 09.12.2014
wracajac do tematu, my ladujemy w nocy i od razu z lotniska smigamy na autobus do Baguio, czy jest mozliwosc wymiany waluty w kantorach w nocy po 24.00?i czy poprostu zapytac taksowkarza aby nas zabral do rekomendowanego kantoru czy moze mozna wymienic walute na przystanku autobusowym? pozdrawiam
dzikus12 08:03 | 16.12.2014
Witamz ta wymiana kasy to troche lipa bylismy w marcu tego roku podobno w el nido nie ma kantoru ! to mit !!!! sa w tej chwili dwa kantory jeden czynny 24h ))) bankomat tez jest w el nido i roxas no i oczewiscie w puerto princesa , co do przejazdu do sagady z bagio to busy odjezdzaja tylko rano z tego co pamietam ostatni kolo 13ej !!! bede na filipinach od 25 lutego do 10 marca glownie na palawanie jak ktos szuka towarzystwa to zapraszam )))) a co do wymiany to faktycznie najlepszy kurs na lotnisku tak samo karta do telefonu i internet tez najtaniej na lotnisku )))
momo11 13:06 | 16.12.2014
W nocy to chyba bezpieczniej wymienic od razu na lotnisku niz szukac po drodze na autobus kantora...zalezy ile wymieniasz ale mysle ze nawet te kilka peso wiecej nie bedzie jakas znaczaca roznica....za to bez stresu
lidia832009 10:05 | 17.12.2014
super, dziekuje za odpowiedz, troche obawiałam sie tych poszukiwań kantorow. niestety miniemy sie, wracamy 21 lutego, życze superrrrr podróży i niesamowitych wrażeń!
momo11 19:04 | 17.12.2014
czy korzystal ktos z was z florida bus company? my przylatujemy do Manilii o 12 w nocy i chcemy zalapac sie na autobus do Banaue ale nie moge znalezc ich aktualnego rozkladu....
lidia832009 20:11 | 17.12.2014
hej, na necie wyczytalam ze autobus do Banaue jezdzi o 22.00, wiec bedziesz musial sie przespac w Manilii. My wlasnie z tego powodu zamiast do Banaue smigamy do Baguio o 4.00 rano 6h, tam przesiadka do Sagady 6h, nocka w Sagadzie+1 i nastepnego dnia rano jeepneyem do Banaue ( powinnismy byc przed 12 w poludnie)aby wieczorem o 19 wsiasc w powrotny do Manilli.troche napiety grafik ale mamy tylko 2 tyg aby pozwiedzac Filipiny ;-)
http://www.ohayamitrans.com/schedule-of-trip.html
lidia832009 20:23 | 17.12.2014
http://www.virtualtourist.com/travel/Asia/Philippines/Province_of_Ifugao/Banaue-1409804/Transportation-Banaue-TG-C-1.htmlznalazlam jeszcze jeden link dot. transport manila-banaue
momo11 00:46 | 18.12.2014
tez sie tego obawialam ale to ohayami trans a nie wiem wlasnie jak florida bo linki nie wyswietlaja mi rozkladu...my mamy niecaly miesiac na zwiedzanie, kiedy dokladnie lecicie? btw. dzieki za info!
momo11 00:48 | 18.12.2014
drugi link sie nie wyswietla :(
lidia832009 11:27 | 18.12.2014
http://www.virtualtourist.com/travel/Asia/Philippines/Province_of_Ifugao/Banaue-1409804/Transportation-Banaue-TG-C-1.htmlmam nadzieje ze link tym razem bedzie działac, na tej stronie mozesz znalezc duzo info nt. wielu miejsc na Filipinach.
wydaje mi sie ze Florida bus moga juz nie kursowac do Banaue, migneło mi gdzies na necie jakis czas temu ale nie jestem pewna na 100%.my lecimy 6-21 lutego ;-)
lidia832009 11:31 | 18.12.2014
jesli link nie działa kliknij na ten http://www.virtualtourist.com i wybierz philippines a nastepnie po prawej stronie bedziesz miała do wyboru regiony az dotrzesz do Banaue i tam jest info nt.autobusów. znalazłam rowniez fajna strone do bukowania autobusów w inne miejsca Filipin https://www.pinoytravel.com.ph/
momo11 11:48 | 18.12.2014
Dzieki za linki, bardzo przydatne! Napisalam wiadomosc do florida bus na ich stronie fb, zaczynam sie zastanawiac nad autobusem do Baguio, my przylatujemy 9/10.01-4.02
lidia832009 12:39 | 18.12.2014
nie ma sprawy, jak bedziesz miała jakies informacje od Florida to daj znac, sama jestem ciekawa czy kursuja i o ktorej godz.Pozdrawiam!
mala305 18:27 | 18.12.2014
>czy korzystal ktos z was z florida bus company? my przylatujemy do Manilii o 12 w>nocy i chcemy zalapac sie na autobus do Banaue ale nie moge znalezc ich aktualnego
>rozkladu....
Bus Florida jedzie z dworca Sampaloc tylko jeden dziennie, w godzinach wieczornych. Prawdopodobnie trzeba rezerwować miejsce na dzień przed odjazdem. tel do rezerwacji 09276493055.
Nam powiedziano,że nie ma miejsc w autobusie więc pojechaliśmy do Banaue taksówką.Teraz raczej zaryzykowałabym próbę dostania się do busa.
momo11 23:57 | 04.01.2015
Na stronie floridy jest informacja że z Manilii do Banue jeździ Dangwa Tranco z Sampaloc( info z kwietnia 2014)...wg innych źródeł również Autobus...także Sampaloc ( jak i Ohayami) myślę że wystarczy rano przyjechać i kupić bilet na wieczorny autobus, my przylatujemy w nocy i nie uśmiecha mi się marnować kolejny dzień w Manilii...http://www.gobaguio.com/sagada/manila-to-sagada-via-banaue.html
momo11 01:21 | 15.01.2015
Moi drodzy właśnie wróciłam z Luzonu, z Ohayami Trans autobusy wyjeżdżają o 9 i 10 pm (Sampaloc)my kupilismy bilety wcześniej także załapaliśmy się na ten o 9 ale ludzie kupowali bilety wieczorem i nie było żadnego problemu bo jechały aż 3 autobusy, 450peso w jedną stronę od osoby, w Manilii można kupić bilet powrotny z wyprzedzeniem, wymienić go trzeba za okazaniem dowodu wpłaty na bilet w Banaue, na postojach widziałam i autobusy z Floridy i z Dangwy. W autobusie bardzo zimno także ubierzcie się ciepło a i w Sagadzie było zimno i padał deszcz troche, radze sie zaopatrzyć w ciepłe rzeczy ( nie mieliśmy ich zbyt dużo na zmiane)
momo11 01:21 | 15.01.2015
Moi drodzy właśnie wróciłam z Luzonu, z Ohayami Trans autobusy wyjeżdżają o 9 i 10 pm (Sampaloc)my kupilismy bilety wcześniej także załapaliśmy się na ten o 9 ale ludzie kupowali bilety wieczorem i nie było żadnego problemu bo jechały aż 3 autobusy, 450peso w jedną stronę od osoby, w Manilii można kupić bilet powrotny z wyprzedzeniem, wymienić go trzeba za okazaniem dowodu wpłaty na bilet w Banaue, na postojach widziałam i autobusy z Floridy i z Dangwy. W autobusie bardzo zimno także ubierzcie się ciepło a i w Sagadzie było zimno i padał deszcz troche, radze sie zaopatrzyć w ciepłe rzeczy ( nie mieliśmy ich zbyt dużo na zmiane)
momo11 01:19 | 15.01.2015