Forum dyskusyjne
Ubrania
kategoria podróże po świecie
kraj Tanzania
Jacektop 12:35 | 19.02.2012
Wybieram się z rodziną do afryki ,planujemy kilkudniowe safari w Serengeti itp. Proszę o rady na tematy:Jakie buty ?
Jakie ubrania i ile ?
Co zabierać a czego nie ?
Czy szukać czegoś w kraju ,czy kupować na miejscu ?
Z góry dziękuję za odzew :)
strus 17:23 | 22.02.2012
Witaj,na safarii byłam w tamtym roku na terenie 3 parków w tym Serengetii. Co do butów , to muszą być wygodne i to wszystko :) Ja osobiście na terenie parku nosiłam sandały Ecco i to wystarczyło (w końcu większość dnia spędzasz w samochodzie). Ubrania -przewiewne nie nowe tylko stare koszulki, takie jakich nie jest szkoda wyrzucić. Najlepiej w kolorach jasnych nie niebieskich (do niebieskiego lecą wszystkie muchy). Pamietajcie że na safarii będzie się strasznie kurzyć, więc dobrze zaopatrzyć się bądź w małą maseczkę na twarz lub chustę. Nie wiem gdzie będziecie nocować, jeśli na terenie parku w namiotach (najfajniejsza opcja-zwierzęta podchodza pod namioty), po niezbędna do zabrania jest czołówka. Obowiązkowo przed wyjazdem szczepienia oraz zakup mugi na komary.
w razie pytać piszcie
strus
Jacektop 17:51 | 22.02.2012
Super dziękuję za rady w międzyczasie odwiedziłem parę stron ale tak na prawdę nigdzie informacja nie jest pełna ... zwracano nam uwagę , że buty raczej pełne szczególnie ,że można się łatwo skaleczyć o ostre trawy itp. tym bardziej ,że będziemy mieli również spore odcinki piesze ?!? do wyprawy mamy jeszcze chwilę (lipiec) nie chcę jednak, się wygłupić i wyjść z samolotu objuczony jak Indiana Jones ;) z ekwipunkiem jak na roczną tułaczkę po dżungli ale też nie chcę generować niepotrzebnych zagrożeń ...i jeszcze jedno pytanko jak radziłaś sobie z przechowywaniem kasy (nas jest czworo więc budżet spory no ale nie będę tego taszczył w gaciach ;) )
strus 22:19 | 26.02.2012
witaj,do wyjazdu macie jeszcze sporo czasu. Jeszcze co sobie przypomniałam, musiecie zabrać ciepłe rzeczy ponieważ porannki są chodne, więc polar jest wskazany.
Co do pieniążków, to miałam je rozłożone w różnych miejscach, czyli po całym bagażu, zawsze tak robie przy każdej podróży.
Dokumenty, czyli paszport książeczke szczepień zawsze miałam przy sobie w małym plecaczku.
Moja rada zacznij skupować dolary najlepiej o niskich nominałach (1 dolar), już teraz przed wakacjami są duże problemy aby je dostać.
pozdrawiam :)