Forum dyskusyjne
Czy istnieje coś takiego jak prom Jawa-Bali
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
mychaciu 16:06 | 05.08.2015
Witam, w grudniu lecę na trzy tygodnie na Jawę i Bali. Chciałabym w miarę możliwości czasowych zwiedzić Jawę począwszy od Dżakarty (bo tam przylatuję), następnie zwiedzić Jawę wzdłuż w ok. 8-10 dni (najlepiej z przewodnikiem z własnym autem) do miejsca, w którym mogłabym popłynąć promem (lub ew. jakąś prywatną łodzią) na Bali, następnie spędzić parę dni na Bali i samolotem wrócić na Jawę no i do kraju. I tu mam parę pytań:- czy na Jawie znajdę jakiegoś dobrego przewodnika na te 8-10 dni (w ten sposób zwiedziłam całą Sri Lankę) i jeśli tak może ktoś mi kogoś poleci?
- czy jest jakiś prom (lub może miejscowi świadczą takie usługi swoimi motorówkami itp) z Jawy na Bali, bo są sprzeczne info w necie i się gubię
- jeśli jest prom to ile kosztuje i czy rezerwować go wcześniej (jak wygląda cała sprawa promowa)?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info. Ewa
gastropoda 16:28 | 05.08.2015
Są promy między Jawą a Bali, z Ketupang do Gilimanuk.
mychaciu 20:14 | 05.08.2015
Dziękuję sprawdzę te promy. A może wiadomo coś więcej? Cena? Ile razy dziennie odpływają?... Pozdrawiam
gastropoda 23:27 | 05.08.2015
Indonezja to kraj wyspiarski, więc komunikacja promowa jest podstawowa. Między niektórymi wyspami połączenia są dość częste (kilka razy dziennie), między niektórymi rzadko (raz, dwa razy w tygodniu). Z Ketapang (nazwa uległa korekcie u na a) do Gilimanuk prom pływa kilka razy dziennie, ale nie wiem z jaką częstotliwością. Aktualnej ceny nie podam, bo płynąłem kilka lat temu. Bilet kupiłem w kasie tuż przed rejsem, który trwał 45 minut.
jejstar 11:32 | 06.08.2015
Jak Kolega wczesniej pisał,nie ma problemu.Kupuj tylko w kasie,wielu lichwiarzy :).Są też prywatne łodzie jednak wychodzi drożej.Jeżeli mogę coś doradzić,na Bali pare dni to za mało.Miałem podobny plan jak Ty jednak zaczałem od Bali ,zaś pożniej pare dni miała być Jawa.Stanowczo za mało czasu na jedno i drugie,pozdrawiam
bigmark 12:42 | 06.08.2015
Wszędzie kursują promy Pelni , są tanie ale powolne http://www.pelni.co.id/A tak przy okazji - grudzień na Jawie jest mocno mokry , w ub. roku w tv pokazywali non stop powodzie.Ale może w tym roku będzie inaczej.
Zachęcam do lektury " Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo" , adres bloga w stopce
pozdr
bm
https://bigmarkk.wordpress.com
___Ola 00:13 | 28.08.2015
Hej Ewa !Z promem nie ma problemu a jakakolwiek rezerwacja nie ma sensu ! :) W praktyce wygląda to tak, że podjeżdżasz na promowisko na Jawie, kupujesz bilet za 8 000 rupii czyli ok. 4 zł (cena z grudnia 2014 roku), stoisz w kolejce, czekasz na prom max. 30 min. płyniesz chwilkę i jesteś na miejscu w Gilimanuk (promowisko na Bali). Z Gilimanuk bierzesz lokalny autobus za ok. 30 000 rupii czyli 20 zł (3h trwa podróż) i dojeżdżasz do stolicy wyspy Denspasar, a stamtąd już blisko wszędzie do atrakcji turystycznych. Odpuść sobie prywatne łodzie, lokalny transport jest naprawdę spoko a ile pieniędzy w kieszeni zostanie. :)
Nie zdziw się tylko jeśli będziesz jedyną turystyką na promie i i min. 20 osób podejdzie do Ciebie bo będzie sobie chciało zrobić zdjęcie :D
Powodzenia !
mychaciu 08:03 | 28.08.2015
Olu bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam