/ / MALEZJA > BORNEO - SABAH > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

BORNEO - SABAH

kategoria podróże po świecie

kraj Malezja

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 09:50 | 17.08.2015

Poszukuję informacji o MALIAU BASIN CONSERVATION AREA i DANUM VALLEY CONSERVATION AREA. Zaznaczam, że nie interesują mnie informacje "przewodnikowe", tylko osobiste doświadczenia. Szukam np. potwierdzenia info, że "papierek" z uczelni lub instytucji naukowej o prowadzonych badaniach czy pracy naukowej drastycznie redukuje koszty wstępu na te obszary. I oczywiście odczucia osobiste - czy warto poświęcać czas i pieniążki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

03.12.2012

[konto usunięte] 13:55 | 27.08.2015

I jak? Nikt nawet nie przechodził "w pobliżu"?

Filla Kris dołączył
22.03.2004

Filla Kris 03:43 | 01.09.2015

nie trzeba zadnego papierka. Bylem w Danum Valley i wszytko jest skomercalizowane i wedlug mnie drogie. Spanie w dormitory kosztowalo 95 MR za namiot ktory mialem z soba płacilem chyba to bylo 85 MR za noc . Mialem w palnaie spedzic tam niecale 2 tygodnie spedzilem 3 dni w sumie 4 noclegi. Wez ze soba swoje zarcie bo obiad czy kolacja to wydatek 50 sniadanie bylo troche tansze ale pewnie cena ok 25 za tosta i platki z mlekiem to tez sporo. dojazd w obie strony 50 potem placisz za jakies pozwolenie i aparat fotograficzny.

03.12.2012

[konto usunięte] 17:03 | 01.09.2015

Tak, wiem, że nie trzeba papierka żeby tam wejść. Mam informacje z "innego" forum o znaczącej zniżce za wstęp, jeśli posiada się jakikolwiek "oficjalny papierek" i chodzi mi o weryfikacje tej wiadomości (generalnie chodzi o Maliau Basin, bo tam jest prawdziwe "zdzierstwo").
Fajna galeria - rozumiem pobyt 2014? Jaki miesiąc? Czy były jakieś plagi np. os? I spanko pewnie w Danum Valley Field Centre?
Pozdrawiam.

Filla Kris dołączył
22.03.2004

Filla Kris 23:55 | 01.09.2015

W sabah bylem 2 razy 2010 i 2014 mniejwiecej w tym samym czasie , luty -marzec. Z plag to pamietam tylko pijawki ale bylo wtedy (2014) bardzo deszczowo i jak pewnie doczytales sie w 2014 zalapalem denge. Tak ceny ktore podalem to w DVFC.

03.12.2012

[konto usunięte] 14:10 | 02.09.2015

Pijawki norma, denga mieści się w kategorii "straty dopuszczalne" :-( A co z tymi odczuciami osobistymi - warto czy nie? Pomińmy kwestię wygórowanych cen i komercjalizację.

Filla Kris dołączył
22.03.2004

Filla Kris 16:14 | 02.09.2015

Pijawki najwiecej daja sie w znaki kiedy jest mokro. Jesli pominac to co piszesz to warto. Pewnie zalezy czego sie oczekuje.

03.12.2012

[konto usunięte] 19:51 | 02.09.2015

"Oczekuje się bogatych doznań przyrodniczych :-))) Jeszcze tylko dwie kwestie i nie zawracam więcej głowy. Pierwsza - dostępność gniazdek elektrycznych na terenie DVFC w celu np.podładowania baterii. Druga - eksploracja rezerwatu - samopas czy brałeś przewodnika? Jeśli brałeś to ile (za dzień, godzinę), grupa (jak liczna?) czy na wyłączność, kompetencje i przydatność. Z góry dziękuję.

Filla Kris dołączył
22.03.2004

Filla Kris 22:42 | 02.09.2015

Doznan przerodniczych :) chyba wlasnie z pijawkami raz mialem ich kilkanascie na ciele , sorry smieje sie z tego. Z tym to jest tak jak z loteria.
tak gniazdka sa tylko musisz miec przejsciowke ale to juz chyba wiesz.
w teorii tylko na krotkie trasy w poblizu DVFC mozna chodzic bez przewodnika , na przywitaniu dostaniesz mapke. Na dluzsze trzeba miec. ja sie wybralem bez ale nikt mnie nie przylapal i watpie zeby ktos zrozbil z tego wielka sprawe. poza tym warto wczesniej pogadac z przewodnikem. Nie jestem przyrodnikiem ale czasem dyskutujac z tymi ludzmi mam wrazenie jakby skaczyli kilkugodzinny kurs i nie maja zielonego pojecia nawet jak sie zachowywac w terenie a ich wiedza konczy sie na mantrze co powtarzaja amerykanskim turystom. ale to osobny temat na ktory nie chce sie wypowiadac.

03.12.2012

[konto usunięte] 23:07 | 02.09.2015

C'est la vie. Dzięki za info.

Filla Kris dołączył
22.03.2004

Filla Kris 02:39 | 03.09.2015

sama sama ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl