Forum dyskusyjne
plan wypadu na borneo
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
piotrsanok 13:10 | 11.01.2015
witamLecę 19 marca do Kuching powrót mam 13 kwietnia - byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady od osób które były na Borneo lub też chętnie się przyłączę do jakiejś ekipy gdyby ktoś leciał w tym okresie. Z moich planów to myślę że czasu powinno mi starczyć na zobaczenie pobieżne większych miast, treking na Mt. Kinabalu, zwiedzenie Brunei, gunung mulu national park, jaskinie w niah national park, ogólnie parki w okolicach Kuching oraz Kota Kinabalu, spływ którąś z dużych rzek przez dźunglę i oczywiście chciałbym popływać/ponurkować na Sipadan. Nie wiem co tak na prawdę jest do końca realne ponieważ wiem że plany planami a na miejscu wychodzi inaczej. Nie mam jeszcze dokładnej rozpiski co i jak ale jeszcze jakby się dało to na koniec chciałbym polecieć z Kota Kinabalu do Singapuru i pociągiem przejechać do Kuala Lumpur ( mam tam przesiadkę i mógłbym ominąć jeden lot Kuching-Kuala Lumpur w drodze powrotnej ). Wiem że plan wygląda jakby go nie było ale trochę tak jest i dopiero zaczyna się klarować. Fajnie by było jakby ktoś rzeczowo odpisał tutaj bądź na mail jak się organizować na miejscu, tzn. jak szukać wycieczek lokalnych do parków i przewodników, jak jest z noclegami, jak szukać transportu ( busy, autobusy ) pomiędzy poszczególnymi punktami ( wolałbym nie samolotami aby jak najwięcej zobaczyć ). Będę wdzięczny każdemu kto pomoże ogarnąć mi ten mętlik.
pozdrawiam
bynio 19:41 | 11.01.2015
Napisz jaki masz plan, co chcesz zobaczyć, postaram się coś napisać. Samolotów na pewno nie unikniesz. To co napisałeś jest zbyt ogólne.Zbyszek
Magda Kajzer 10:15 | 12.01.2015
Zgadzam się z byniem.Więcej szczegółów, to będziemy w stanie więcej doradzić :)
piotrsanok 22:08 | 12.01.2015
szczeże to właśnie na razie mam mętlik i sam nie wiem - najlepiej plan mój oddaje ta rozpiska:- Kuching - Bako National Park - Kuching city itself has something to offer
- Sibu - a city on the mouth of Rejang river where you can travel by boat to the inner part of Borneo to visit the natives, here is what mystical comes across my mind as the way of living of the natives people are different
- Bintulu - Similajau National Park
- Miri - a city where you can get to Mulu national Park where the largest caves in the world is located (recommended stay is abt 2-3 days to cover major attraction of the park)
- Brunei - beautiful mosque, water village, firefly viewing
- Kota Kinabalu - water rafting, Kinabalu National Park (must not miss to climb mount kinabalu!) and head to hot spring and then island hopping
- Sandakan - Orang Utan sanctuary - you will fall in love with this unique species
- Sipadan - if you are into diving, this is a must visit as it was listed as the top diving destination in the world.
- Singapore - pociąg - Kuala Lumpur - wtedy zamiast wracać z Sandakan/Kota Kinabalu do Kuching leciał bym do Singapore i łapał mój samolot w Kuala Lumpur ( moja trasa lotu to Oslo-Doha-Kuala Lumpur-Kuching ) odpuszczając lot Kuching - Kuala Lumpur
Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleść ile te poszczególne "wypady" zabierają czasu i jak wychodzą finansowo ( nie chciałbym się dowiedzieć na miejscu że 3 dni w jakimś parku z przewodnikiem kosztują 1000$ ) ciężko też wynaleść wskazówki na temat przejazdów ( wolę nie samolotem aby możliwe dużo zobaczyć - i może pogadać z tubylcami - ciekawych rzeczy można się dowiedzieć czasem i jest to też jakaś atrakcja ). Ciekawi mnie też czy ktoś z was ma coś co by szczególnie polecił i po podliczeniu czasowym dało by się to zmieścić na listę. Zadaję dużo pytań bo chcę zrobić jakiś plan i uniknąć wpadki jaką miałem w Tajlandii gdzie mój plan okazał się porażką nie wartą wspomniania :D ( ale i tak było fajnie :) )
pozdrawiam
slawiacz 22:50 | 12.01.2015
Czesc,bylam na Borneo w zeszłym roku więc mogę Ci podesłać na mail to co udało mi się zebrać.
Najbardziej niezapomniane miejsca? Mulu i Bako, jak dla mnie najpiekniejsze i najbardziej niesamowite.
Na Kinaubulu nie byłam więc nie ma go w moim rankingu.
Zazdroszczę podróży, bo chętnie wróciłabym ram raz jeszcze :)
A.
piotrsanok 23:22 | 12.01.2015
spok - fajnie by było - ja w sumie Bako myślałem aby odpuścić ze względu na Sepilok ale skoro tak fajne to jakoś damy radę :) - Mulu i Sipadan to w sumie chyba dwie rzeczy które mi najbardziej przypadną do gustu - ale się zobaczy :) - nie wiem w sumie czy po profilu można zobaczyć mój mail - wklejam go tutaj i mam nadzieje że to nie jest wbrew regulaminowi :) - p1t3r.z@googlemail.comps. ja jadę i już mi trochę szkoda że to tylko 3 tygodnie bo wiem że aby w pełni coś zobaczyć/doświadcyć na spokojnie to trzeba by na każdo z miejsc 2x tyle czasu dlatego chce mieć dobry plan który pozwoli mi "dobrze" zagospodarować każdy dzień
pozdrawiam
Ela30 19:13 | 14.01.2015
Witaj,jak już będziesz w Sandakanie, to nie pomiń Labuk Bay - fajnie jest zobaczyć nosacze z bliska. To co pisałeś o 1000$ za 3 noclegi w parku - to zapewne Danum Valley, jedno chyba z piękniejszych miejsc na Borneo, choć akurat tam nie byłam. Ale 3 dni możesz też spędzić nad rzeką Kinabatangan - też fajne miejsce choć chyba już mniej dzikie.
Jeśli chciałbyś coś więcej poczytać i pooglądać to na mojej stronie masz relacje z tych miejsc - http://corazdalej.pl/
piotrsanok 21:20 | 14.01.2015
dzięki za wpis - świetną masz stronę i fajnie poczytać trochę o relacjach z wypraw - możesz mi może powiedzieć jak to wygląda tam na miejscu z rezerwowaniem wycieczek - czy wygląda to może tak jak w Tajlandii że niemal wszędzie są punkty które pośredniczą w sprzedaży "miejscowych" wycieczek czy lepiej rezerwować wszystko z góry - z tego co czytałem to Wy mieliście wszystko "zaklepane" wcześniej - z tego co widzę to wogóle wyprawy które mają kilka miejsc i są pakietem ceny mają wręcz kosmiczne ale jak poszukam dobrze osobnych wycieczek to wychodzi na to że rezerwowanie tego wszystkiego osobno wychodzi dużo taniej ( i znając życie to pewnie kupując na miejscu jest jeszcze taniej ) - ale poprubuję pogadać z różnymi przewodnikami przez net i tel. i zobaczę co z tego wyjdzie :)
Ela30 08:30 | 15.01.2015
Tu już chyba nie potrafię pomóc.Przed wyjazdem na Borneo przeczytałam dość dużo w necie i z tego co pamiętam, to radzono, żeby jednak zaklepać co bardziej znane miejsca wcześniej. W Mulu na campie 5 możesz nie mieć już miejsc i co wtedy zrobisz? Jak masz czas to możesz czekać, a jak nie? Wyjazdy do orangutanów na pewno załatwisz na miejscu od ręki, a resztę jak radziłabym jednak zarezerwować wcześniej.Zerknij na forum travelbit, tam jest spory wątek o Azji - na pewno coś znajdziesz.
Ela30 08:52 | 15.01.2015
polecam jeszcze stronę: http://www.journeymalaysia.com/
bynio 08:59 | 15.01.2015
Z parkami narodowymi wygląda to tak. Do Bako lepiej rezerwować nocleg wcześniej chyba, że nie będziesz tam spał, ale to duża strata, trochę bez sensu taki wyjazd. Do Parku Mulu też najlepiej wykupić przelot wcześniej, inaczej tam nie dotrzesz. Nie wiem jaką drogą chcesz z Mulu wracać, czy chcesz wejść na Pinacle? Jest wiele pytań, na które Ty musisz najpierw odpowiedzieć. Do Miri możesz lecieć samolotem, możesz jechać autobusem, cena niewiele się różni. Ogólnie, malezyjska część Borneo tak sobie mi się podobała, duża komercja w złym tego słowa znaczeniu.Zbyszek
Magda_sss 08:49 | 18.05.2015
Witam,wybieramy się do Malezji na miesiąc wylot już 30 czerwca ( niestety w sezonie).
Chciałam zapytać o kilka porad, na tą chwilę mamy już wstępny zarys podróży ale oczywiście zawsze gdzieś to się zmienia i modyfikuje.
Swoje plany oparłam głównie na przewodniku LP i kilku blogach jednak zmartwiła mnie jedna kwestia stwierdzenie niż Malezja jest inna niż pozostała część Azji, że nie zawsze uda Ci się znaleźć nocleg bez rezerwacji i to mnie trochę przeraża, zawsze podróżowaliśmy z plecakiem i nie robiliśmy wstępnych rezerwacji i nie było problem a tutaj wiem że jest inaczej. Docelowo lądujemy na Borneo Kota Kinabalu, później, Brunei i Mulu Park ( tutaj wiem że trzeba zrobić rezerwacje) to samo dotyczy Bako i wysp które już mieszczą się w okolicach półwyspu Tioman, Petriahna...
Czy faktycznie z tymi noclegami jest tak ,,ciężko" , musimy robić wcześniejsze rezerwacje?
Będę wdzięczna za podpowiedzi i wskazówki,
Magda
piotrsanok 14:13 | 18.05.2015
rezerwuj Mulu ( koniecznie noclegi w parku ) i Bako reszta nie konieczniepoza tym muszę potwierdzić - Borneo jest przereklamowane - chociaż Mulu i Sipadan było fajne to sam nie wiem czy warte tych $$$
Magda_sss 17:46 | 18.05.2015
ok dzięki za potwierdzenie, jednak planuje jeszcze podczas tego 1 miesiaca odwiedzić Goergetown, wyspy Pulau Perhentian, taman Negara, Kl i Singapore ...może jeszcze cos możesz zasugerować .