Forum dyskusyjne
Borneo w styczniu - mozliwe
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
merydocholery 03:43 | 28.11.2012
Witam, W polowie stycznia wybieram się do Malezji, marzę żeby zobaczyć chociaż zachodni kawałek Borneo - Kuching, Bako, Centrum Semenggoh. Przejść się po dżungli, nawet tej ujarzmionej, dla mnie to jest "coś"... Jest to jednak pora deszczowa i zastanawiam się czy jest w ogóle sens się tam pchać? Czy te miejsca będą dostępne?PS Jestem na etapie poszukiwania biletu. Trasa Kuching-Singapur- KL- Penang- Phuket? -Bangkok- Siem Reap. Jeśli ktoś z Was w okresie styczen/luty będzie podrozowal w tych miejscach, proszę o kontakt:)
magic 02:53 | 29.11.2012
Bylem tylko raz - pora sucha.Codziennie po poludniu zaczynalo lac. Pytalem lokalnych ludzi - jak to - przeciez to pora 'sucha' a Oni sie smiali i odpowiadali - tak, tak, sucha pora - pada tylko wieczorem. Deszczowa - caly dzien.
14 dni - caly czas tak samo :-)
Zaznaczam - nie bylem w porze deszczowej, wiec nie wiem. Jest to tylko zart (?) ludzi z Borneo (przynajmiej mam taka nadzieje).
Pozdr,
-M.
taxi 09:43 | 30.11.2012
Byłam w tym rejonie rownież w porze suchej i popołudniami lało prawie codziennie. Trwało najwyżej pól godziny, ale to nie był deszczyk europejski, lecz tzw. oberwanie chmury. Jeżeli tak jest w porze suchej, to w porze deszczowej będą na pewno częstsze opady.
benbm 13:03 | 01.12.2012
Byłem na Borneo w porze deszczowej i dla mnie rewelacja ,po pierwsze ceny spadły ,nie ma stonki turystycznej wszędzie spokojnie deszcz pada a jak ,no po to jest pora deszczowa leje po kilka godzin dziennie a dalej słoneczko
merydocholery 15:52 | 01.12.2012
Dzięki wielkie. Czyli zachodnia część dostępna, komunikacja miejska "na chodzie" i wszystko gra w styczniu?
Merlin901 10:08 | 08.12.2012
Ja byłem dokładnie 2 lata temu w styczniu na Borneo i jak najbardzoej wszystko jest możliwe. Deszczu jako takiego dużo nie było. Jak zacznie padać to po chwili krótszej lub dłuższej przestaje, ale nigdy tak że wszystko paraliżuje. W Bako park, jak obierzesz trasę"Circle" w pewnym momencie niedaleko idąc od bazy, skręć w mało widoczną dróżkę w prawo. Po drzewie będziesz musiał wspiąć się na wielki kamień, ale widok z góry rekompensuje wysiłek... Ja tam ze 2 godz przesiedziałem... :D