/ / MALEZJA > Penang Pangkor > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Penang Pangkor

kategoria podróże po świecie

kraj Malezja

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 10:46 | 05.01.2016

Witam,

Czy ktoś posiada informację na temat rozkładu autobusów w Malezji? Podobno taki transport jest tam dobrze rozwinięty i nie jest drogi. W KL ląduję 9 marca o 17:30, ale po tej godzinie nie mogę odszukać żadnego połączenia ani do Penang ani do Lumut, aby dostać się do Pangkor. Z kolejnym dniem jest również kłopot.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje!

mehran dołączył
04.12.2009

mehran 11:24 | 05.01.2016

Witaj

Spróbuj tutaj http://www.expressbusmalaysia.com/coach-from-kuala-lumpur
połączenie do Butterworth start o 20.00 z Putrajaya koszt około 39RM.
Pozdrawiam

mehran dołączył
04.12.2009

mehran 11:47 | 05.01.2016

Dopiero teraz sprawdziłem że z Terminal Bersepadu Selatan są bezpośrednie odjazdy do Penang i jest ich cała masa w interesującej Cię porze dnia

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 12:50 | 05.01.2016

Sprawdzałam trasy na tej stronie i niestety za każdym razem gdy wyszukuję połączenie to otrzymuję komunikat o ich braku..
Czy to możliwe aby marzec był jeszcze zbyt odległym terminem?

mehran dołączył
04.12.2009

mehran 13:05 | 05.01.2016

Myślę że masz racje do końca lutego są dostępne wszystkie kursy, pózniej już nie po prostu musisz poczekać jakiś czas.

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 13:09 | 05.01.2016

Ok, to mnie uspokoiło :)
A tak poza tym, czy odwiedziłeś może którąś z tych wysp? Nie wiem na którą bardziej się nastawić.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 13:09 | 05.01.2016

Na tej stronie przewoźnika http://www.kbes.com.my/Checking/Ticketing.asp też bilety są dostępne tylko na styczeń. Może powinnaś jeszcze poczekać.
pozdrawiam
bm
...............................
https://bigmarkk.wordpress.com/

mehran dołączył
04.12.2009

mehran 13:24 | 05.01.2016

Niestety nie bylem na żadnej z nich

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 13:33 | 05.01.2016

W Malezji kupowałem bilety u kierowcy, nie było problemu. Byłem też na Pangkor, płynie się promem z Lumut jakieś pół godziny, może nie to że odradzam ale nie zachęcam. Nic tam nie ma szczególnie ciekawego. Ogólnie nie żałuję, bo podoba mi się każde nowe egzotyczne miejsce. Całą wysepkę objedziesz w jeden dzień skuterem, 30 RGM/dobę i nie trzeba zostawiać paszportu jak to ma miejsce np. w Tajlandii, gdzie później oglądają sprzęt z każdej strony i próbują wyciągnąć kasę za każdą ryskę na lakierze.
Plaże ładne ale z daleka, woda koloru burego, nieprzezroczysta, piasek gruby i ciemny. Noclegi drogie, jedzenie marne, choć dosyć tanie zwłaszcza owoce morza. Ale za to luz i spokój, białych turystów jak na lekarstwo :)

pitchers dołączył
14.12.2014

pitchers 16:35 | 15.01.2016

hejka

byliśmy na Langkawi Pinang i Pangor a nawet na Ketam
www.koziolkiwazji.blogspot.com tu masz sporo info
Pinang i Georgtown zajefajne ale Pangor ma lepsze plaże i chyba spokojniej

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 13:10 | 05.01.2016

Super, tej strony nie znałam! Będę monitorować obie :) Dziękuję!

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 14:02 | 05.01.2016

Dzięki za opinię! Cały czas się zastanawiam pomiędzy Pangkor, Penang a ewentualnie słynną wyspą Langkawi. Także biorę pod uwagę wszystkie opinie :)
Na polskie prawo jazdy wypożyczają skutery bez problemu czy trzeba było dopinać jakieś formalności przed podróżą?
Jak mi nie wypożyczą skuterka to złapię jakiś rower :)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 14:48 | 06.01.2016

Ja nic nie pokazywałem, a wziąłem skuter na trzy dni. Tylko z góry zapłaciłem i plus 50 depozytu, który oczywiście bez problemu oddali i nawet nikt nie oglądał sprzętu. Zdaje się, że były dwa rodzaje skuterów - automaty i półautomaty - te pierwsze były droższe. W półautomacie po prostu zmieniasz biegi (chyba są tylko trzy)ale nie ma sprzęgła. Są wygodne i mają zamontowane z przodu koszyki, na plecak, napoje itp.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 19:20 | 06.01.2016

Ja byłem z kolei na Langkawi i Penangu,i też twierdzę , że niespecjalnie warto. Langkawi jest nudne,jedynym atutem jest strefa wolnocłowa , Penang ciekawszy ale jeśli mają to być twoje miejsca docelowe to są chyba inne , fajniejsze .Jeśli chcesz spędzić czas na plaży to jedź parę kilometrów dalej na północ, do Tajlandii. Ale to tylko moja opinia, Malezja w ogóle nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia pod względem walorów poznawczych czy turystycznych.

pozdrawiam
bm
.....................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 21:12 | 10.01.2016

Byłem na wszystkich trzech i ciężko je porównywać bo każda jest zupełnie inna.

Langkawi to mekka turystyczna ale stwierdzenie, że nie ma tu nic ciekawego to spore nadużycie. Faktycznie w kurortach nie chciałbym spędzić dnia ale na północy są piękne plaże i dzikie zakątki - samochód można wypożyczyć w porcie za grosze ale będzie to wynalazek miejscowej myśli motoryzacyjnej ;-) - ale się sprawdził.

Pangkor to dżungla i brak turysty masowego ale sporo Polaków. Po plażach latają małpy, można zajrzeć do dżungli - byle nie po deszczu, a na plażach nie ma tłumów. Generalnie fajny klimat niewielkiej wyspy.

Na Penangu znam tylko Georgetown, w którym trafiliśmy na małą kontuzję skutkującą kulami i butem usztywniającym przez kolejnych 6 tygodni - można nieźle zjeść, miasto spore - szczególnie w stosunku do wiosek na Penangu ;-)

Kilka zdjęć i wrażeń możesz znaleźć na blogu:
http://www.wakacjeipodroze.com/podroze/azja/malezja/

Pozdrawiam

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 08:42 | 12.01.2016

Penang jest bardzo ladnym miastem i spokojnie polecam spedzic w nim troche czasu. Pyszne jedzenie.
Co do Langkawi bylem 3 dni. W tym czasie mozna wypozyczyc skuter i objechac cala wyspe. Jest kilka ladnych plazy. Langkawi jest wolne od podatku wiec alkohol w sklepach jest bardzo tani ;)

iza5585 dołączył
11.12.2013

iza5585 18:44 | 15.01.2016

Dzięki za opinie! Generalnie mam wolny czas od 9 do 14 marca i jeszcze analizuję czy zdążę zobaczyć i Penang połączoną z Pangkorem czy może wyjechać całkiem na wschód gdzie podobno jest bardziej tropikalnie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z dojazdem np na wyspę Tioman lub Perhentian?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl