/ / MALEZJA > ~~~~ MALEZJA CZY INDONEZJA~~~~ > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

~~~~ MALEZJA CZY INDONEZJA~~~~

kategoria podróże po świecie

kraj Malezja

mal/indo dołączył
22.04.2013

mal/indo 16:00 | 22.04.2013

Cześć,
mama pytanie:
chce sie wybrac z kolezanka do jednego z tych krajow na wakacje mamay okolo 3 tyg co proponujecie gdzie lepiej sie wybrac?
1.gdzie taniej
2.ja po architekturze ( wiec tez cos w tym kierunku chialabym zobaczyc)
za wszelkie ogolne info bede wdzieczna

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 16:14 | 22.04.2013

Hej!
Zalezy w jakzyim terminie.Jezeli maj-pazdziernik to Indonezja.W tych rejonach azji,nie ma fascyn ujacych perel architektury...TANIEJ W iNDONEZJI.Wyjatki to Borobodur i Prambanan,ale jezeli ktos widzial zabytki w Indiach,czy Kambodzy,to szalu nie bedzie....Dla mnie ciekawsza jest Indonezja:)

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 16:36 | 22.04.2013

my tez wolimy Indo ale architektura jest zdecydowanie ładniejsza w Malezji (KL, Melaka, Georgetown)

mal/indo dołączył
22.04.2013

mal/indo 18:36 | 22.04.2013

Ahhh zapomnialam dodac lipiec. W Indiach i Tajlandi bylam wiec juz troche zobaczylam. No trocje architektury jest w tych krajach ale bez szalu to fakt. Dzieki. A jak sie juz zdecyduje to czy jest ktos w stanie polecic miejsca do zobaczenia? Zwiedzanie i troche odpoczynku. Oczywiscie nie interesuje mnie totalnie nurkowanie.

mal/indo dołączył
22.04.2013

mal/indo 18:38 | 22.04.2013

A czy drogo to wyniesie jak bym chciala na 3. Dni do KL leciec?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 21:42 | 22.04.2013

Trochę architektury w Indiach ? Niezłe ... Zastanawiam się po co ci ludzie jeżdżą po świecie ...

mal/indo dołączył
22.04.2013

mal/indo 23:08 | 22.04.2013

Architektura jest wszedzie

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:20 | 22.04.2013

Pewnie ta architektura z Indii gdzieś uciekła ostatnio i niewiele jej zostało. Wydaje mi się, że w samym Radżastanie było jej dosyć sporo.
Co do Malezji i Indonezji to różnica jest prosta. Jak ktoś lubi prosto, łatwo i wszystko ułożone to Malezja, jak bardziej przygodowo to Indonezja.
Zbyszek

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 05:28 | 23.04.2013

Chyba nie czytacie ze zrozumieniem.Wg mnie okreslenie ''troche architektury'' dotyczyło Indonezji i Malezji.O Indiach ,ze tam byli,wiec juz troche zobaczyli

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 16:22 | 27.04.2013

Kasy, według mnie dotyczyło Indii. Zakładamy się ?

robbieSG dołączył
13.01.2007

robbieSG 22:51 | 26.04.2013

"Co do Malezji i Indonezji to różnica jest prosta. Jak ktoś lubi prosto, łatwo i wszystko ułożone to Malezja, jak bardziej przygodowo to Indonezja." ty to tak serio powiedziałeś czy z sarkastycznie? Malezja i "prosto, łatwo (sic!) i wszystko ułożone" no to ja dziękuje bardzo o.0 obydwa kraje są podobne pod tym względem, jeżeli masz duży budżet to OK, jeżeli nie, to twoje stwierdzenie jest absurdalne w obu przypadkach.

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 14:40 | 27.04.2013

jakich Indii??? Mowimy Indo jako Indonezja przeciez:-) a my tez uwazamy ze latwiej sie podrozuje po Malezji niz Indonezji a spedzilismy w regionie ponad 3 miesiace lacznie i to na bardzo malym budzecie:-)

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 03:19 | 28.04.2013

przypomina mi się dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy - najlepiej zerknąć na oba kraje i samemu wyrobić sobie zdanie

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 16:58 | 29.04.2013

B&T, co waszym zdaniem sprawia, że w Indonezji jest trudniej i na czym ta trudność polega? Słyszałem opinie, że Indonezja to jeden z najłatwiejszych krajów dla podróżnych w całej SEA.

robbieSG dołączył
13.01.2007

robbieSG 11:44 | 30.04.2013

W obu krajach jest chaotycznie, w obu krajach przypadek jest motorem poczynan, trzeba mjec szczescie w podrozy. Jak to wyglada? Malezja: Poszukaj na internecie informacji o balaganie z autobusami w Malezji zakupem biletow etc (szczegolnie Larkin Bus Station w JB i Puduraya w KL. Jak lata sie samolotem z jednego mjejsca na drugie to jest latwjej, jezeli latasz do popularnych turystycznie mjejsc, jezeli nie czasami trzeba zaplacic wjecej za taxi z lotniska niz za lot ktorym wyladowales. Koszmarne oszustwa przez taksiarzy, zrujnowane hotele, czesto warto zajzec do hoteli z 5 gwiadkami bo te moga mjec podobne ceny jak bezgwiazdkowe hotele (co do gwiazdek w hotelah w malezji to juz zupelnie inna historia). Wiele turystycznych lodge (sorry nie wjem jak to jest po polsku) zada takich samych oplat jak lepsze hotele, takze zawsze warto sprawdzic, jak to sie u nas mowi, "double confirm" badz pewny ze nie przeplacisz za syf z oplatami za papier toaletowy oraz inne "extras" i dopiero wtedy plac. W indonezji jest podobnie czasami ciezko znalesc transport, a taksiarze tez oszukuja, jezeli wymjeniacie walute w indonezji zaraz po otrzymaniu kwoty PRZELICZ wszystko i nie dawaj do rak kasy wlascicelowi exchange tylko zwyczajnie zarzadaj brakujaca roznice. Szczegolnie na Bali. Jednak transport i ceny w indonezji sa nizsze niz w Malezji to wlasciwie wychodzi na to samo, tak naprawde do wszystko zalezy od waszej planowanej trasy i mjejsc ktore chcecie odwiedzic. Ja mjalem i dobre i zle doswiadzczenia w obu krajach, bywa paskudnie ale mozna sie przyzwyczaic po latach.

mojito dołączył
23.06.2011

mojito 08:06 | 01.05.2013

Witam,

Ja bym polecała Indonezję...niesamowity klimat i atmosfera.
Podróżowanie nie jest specjalnie trudne...trudności mogą być z językiem ponieważ dużo ludzi nie mówi po angielsku. (Ale nadrabiają życzliwością...;-).
Niestety za tanio nie jest...
Jeżeli chodzi o architekturę to też moim skromnym zdaniem wygrywa Indonezja...(chyba że mówimy o architekturze nowoczesnej w stylu Petronas Towers)
(Balijskie domy wkomponowane w naturę, małe i duże świątynie,..ich budowa naprawdę jest niesamowita.)
Tylko nie zatrzymuj się w dużych miastach jak Denpasar czy Kuta...rozczarujesz się...lepiej zostać w małych miejscowościach jak Ubud.

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 13:25 | 01.05.2013

Sobi - w naszej opini ( i tylko naszej, przezylismy to a nie slyszelismy) Malezja jest bardzo uporzadkowana i powiedzmy 'gotowa' na przyjmowanie turystow i tu mowimy o latwo dostepnym transporcie, miejscach do spania (tanich a nie hotelach), bankomatach czy co najwazniejsze dla niektorych poslugiwaniu sie angielskim. W Indo jest podobnie ale na Jawie, Bali czy Lombok gdzie turystow co nie miara. A ze nas nosilo po innych miejscach jak bardzo 'dziki turystycznie' Kalimantan czy nawet Kawimunjawe odwiedzilismy gdzie turystow brak, czy Togean na wlasna reke i przez 16 dni po wyspach sie bujalismy to juz byla inna bajka. Czasem angielskiego 0 - zupelnie na migi niczym w Chinach, spanie i transport nie latwo bylo w zwiazku z tym zalatwic bo czesci tych miejsc w przewodniku nie ujeto nawet - i zdarzalo sie, ze siedzielismy na drodze, czekajac czy nas ktos zabierze czy nie i czy nam kasy wystarczy bo do najbilizszego bankomatu setki kilosow....ale jest to bardziej ekscytujace miejsca i chetniej bysmy tam powrocili niz do Malezji:-)

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 14:38 | 01.05.2013

Dzieki za odzew, z tego wynika, ze jest... normalnie, czyli mniej wiecej tak jak w innych krajach w Indochinach :) Grunt, ze nie trzeba sie meczyc z permitami jak np w Birmie, bookowac samolotu na wyspe pol roku wczesniej, bo lata raz w miesiacu albo placic haraczu za przejazd co 30km itp To, ze sa miejsca gdzie nie mowia po angielsku to w pewnym sensie jest zaleta, mniej wtedy turystow, tam gdzie jest trudniej i mniej dostepnie jest zwykle ciekawiej i mniej komercyjnie. Zreszta w Malezji tez sa miejsca gdzie wcale nie tak latwo sie dostac, zalezy gdzie sie wybierasz. Pozdrawiam i zmykam szlifować mój Bahasa Malaysia... ;)

robbieSG dołączył
13.01.2007

robbieSG 06:13 | 02.05.2013

Beato i Tomku, taka mala dygresja, jezeli twoj remark byl skierowany do mnie, ja opowiedzialem o moich przezyciach, nie o rzeczach zaslyszanych, Zyje w tym regionie wiele wiele lat...BAARDZO DLUGI okres mojego rzycia i mowilem o moich doswiadczeniach i nigdy sie nie zgodze ze stwierdzeniem ze malezja jest bardzo uporzadkowana, to bzdura, zakladam ze nigdy nie zdarzylo wam sie kupic biletow na autobus i wyladowac w zupelnie innej mjejscowosci niz ta do ktorej mjelsicie sie udac albo w srodku autostrady do nikad. Albo nikt wam nie sprzedal EXTRA biletow na autobus i nie staliscie przez 6 godzin w nieklimatyzowanym brudnym autobusie. Takze z angielskim w mjejscach tak samo mniej popularnych w malezji, nawet bahasa malaysia by wam nie pomogla. Jezeli Malezja jest tak bardzo uporzadkowana i gotowa na przyjmowanie turystow, to ja stwierdzam ze Polska jest juz druga Japonia. =_= such a nonsense. Wybraliscie sie w Malezji do popularnych mjejsc turystycznych, i porownojecie je do mjejsc "dzikich" w Indonezji. W malezji wystarczy odwiedzic mjejsca mniej popularne (nawet nie "dzikie") i posmakowac roznicy porownujac je do KL, Penang, Malacca etc bo te popularne mjejsca to wayang. Reszta to szczescie. W indonezji na pweno koszmarny jest traffic na drogach, to totalny koszmar, szczegolnie w Jakarta. Co do reszty bez roznicy. Podrozowanie bez przygod nie ma sensu, takze glowa do gory.

rll89 dołączył
16.09.2012

rll89 16:01 | 02.05.2013

Tydzień temu wróciłem z Indonezji, podróżowalem 2 miesiące (Jawa i Bali). Wyjazd był ekstremalnie budżetowy, więc jeżeli masz konkretne pytania dotyczące cen, czy też innych praktycznych informacji to zapraszam na prv. W razie czego mam sporo kontaktów na miejscu.

Nie dajcie sobie wmówić, że transport w Indonezji jest trudny. Nie jest (przynajmniej na Jawie i Bali). Zaoszczędzić kasę można przede wszystkim na odwiedzaniu miejsc typowo turystycznych na własną rękę. Rozpiętość cen biletów autobusowych czy kolejowych jest ogromna. Wystarczy trochę pokombinować.

Pozdrawiam

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 10:25 | 03.05.2013

robbieSG- oczywiscie ze uwaga nie byla do ciebie tylko do Sobi, ktory napisal, ze slyszal o Indo to i tamto...stad ten opis:-) a jesli chodzi o Malezje to masz racje pewnie bo bylismy raczej w znanych miejscach - czasu nam zabraklo na inne ale tak jak zaznaczylismy to tylko nasze odczucie i doswiadczenie... zakladamy tez, ze przecietny turysta/podroznik co jedzie na 3-4 tygodni, tez sie w takie miejsca jak ty nie uda bo mu czasu lub cierpliwosci zabraknie. Ty tam szczesciarzu zyjesz to mozesz zobaczyc wszystkie uroki i nietuzinkowe miejsca:-) musimy tam powrocic kiedys to sie najwyzej zgadamy co do rad:-)
PS. Nasze glowy zawsze sa do gory hahha z optymizmem nie da sie przesadzic:-)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl