/ / FILIPINY > Aktualne ceny i koszty pobytu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Aktualne ceny i koszty pobytu

kategoria podróże po świecie

[fb] Paweł Kochański dołączył
31.01.2017

[fb] Paweł Kochański 14:20 | 31.01.2017

Witam serdecznie, planuje w tym roku odwiedzić Filipiny, a mianowice:
1. Palawan
2. Pozwiedzać trochę wyspe Luzon: Banaue Rice Terraces, Vigan, jakies wulkany (myślałem o Taal i Pinatubo)
3. Coron
4. Bohol
Mam do dyspozycji 30 dni i 3500$ na podróżowanie po Filipinach oraz wielką prośbę czy mój budżet będzie wystarczający dla dwóch osób? Jak kształtują się obecnie ceny noclegów, wyżywienia itp. Interesuje mnie po części aktywne spędzanie czasu, ale także odpoczynek na plażach i nurkowanie. Jak najlepiej zaplanować podróż po wyżej wymienionych miejscach (jeśli oczywiscie mój budżet na to pozwala ;) ) Z góry wielkie dzięki za każdą wskazówkę i pomoc :)

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 16:03 | 31.01.2017

Też chętnie nabyłabym takie info :) Piszcie...

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 17:14 | 31.01.2017

cześć,
byłam na Filipinach w maju 2016, koszty wyżywienia, podobnie jak w Polsce, czasami może być taniej, jak to zwykle bywa można zjeść na ulicy bardzo tanio, można pójść do knajpy, czy zrobić zakupy w sklepie i samemu coś przyrządzić. Nie wiem czy 3500 wystarczy, bo to zależy co kto lubi, jak lubi spac i czym lubi podróżować.
Bilet główny kluczem do sukcesu, trzeba coś upolować w dobrej cenie.
Znajdziesz tani nocleg, dla mniej wymagających, znajdziesz drogi resort :-) . Trzeba też wziąć pod uwagę koszty lotów wewnętrznych i fakultetów, np toury w El Nido ( koszt 1200 - 1400 pesos / os.).

00.00.0000

[konto usuniete] 17:28 | 31.01.2017

A znasz dzienną cenę wynajęcia auta z kierowcą w rejonie Banaue i Sagady ? Czy trudno kupić bilet na autobus z Manili do Banaue (można z marszu, czy musi być rezerwacja?). Polecasz jakieś konkretne linie?

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 17:32 | 31.01.2017

>A znasz dzienną cenę wynajęcia auta z kierowcą w rejonie Banaue i Sagady ? Czy
>trudno kupić bilet na autobus z Manili do Banaue (można z marszu, czy musi być
>rezerwacja?). Polecasz jakieś konkretne linie?

W tych rejonach nie byłam, więc nie pomoge niestety.
Ja latałam Cebu, AirAsia i Airswift.

[fb] Paweł Kochański dołączył
31.01.2017

[fb] Paweł Kochański 17:27 | 31.01.2017

Cześć, dzięki za odpowiedź ;) 3500$ mam na podróżowanie po filipinach, biletu lotniczego z polski w to nie wliczam ;) Jeśli chodzi o noclegi to nie potrzebujemy rarytasów, byleby czysto i miło. Prześledziłem sporo forów i blogów gdzie pisano o kosztach rzędu 750-800 pesos za nocleg od osoby, czy jest trudno znaleźć taki nocleg w jakimś przyjemnym miejscu? Odnośnie wyżywienia, mówiłas,że podobnie jak w Polsce czyli mogłbym założyć ok. 750 pesos/os na dzień? Przepraszam za takie dociekliwe pytania, ale chciałbym w miare określic moje możliwości przy założonym budżecie ;) Jeszcze pytanie odnośnie lotów wewnętrznych czy kupować z wyprzedzeniem czy jakies promocje można wyłapać?

00.00.0000

[konto usuniete] 17:38 | 31.01.2017

>>A znasz dzienną cenę wynajęcia auta z kierowcą w rejonie Banaue i Sagady ? Czy
>>trudno kupić bilet na autobus z Manili do Banaue (można z marszu, czy musi być
>>rezerwacja?). Polecasz jakieś konkretne linie?
>
>W tych rejonach nie byłam, więc nie pomoge niestety.
>Ja latałam Cebu, AirAsia i Airswift.
>

Szkoda. Ale dzięki, że zechciałaś tu zajrzeć :)

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 17:35 | 31.01.2017

>Cześć, dzięki za odpowiedź ;) 3500$ mam na podróżowanie po filipinach, biletu
>lotniczego z polski w to nie wliczam ;) Jeśli chodzi o noclegi to nie potrzebujemy
>rarytasów, byleby czysto i miło. Prześledziłem sporo forów i blogów gdzie pisano o
>kosztach rzędu 750-800 pesos za nocleg od osoby, czy jest trudno znaleźć taki nocleg
>w jakimś przyjemnym miejscu? Odnośnie wyżywienia, mówiłas,że podobnie jak w Polsce
>czyli mogłbym założyć ok. 750 pesos/os na dzień? Przepraszam za takie dociekliwe
>pytania, ale chciałbym w miare określic moje możliwości przy założonym budżecie ;)
>Jeszcze pytanie odnośnie lotów wewnętrznych czy kupować z wyprzedzeniem czy jakies
>promocje można wyłapać?

za 750 pesos na dzień spokojnie się najesz i napijesz :-)
promocje zawsze można wyłapać, cebu często ma jakieś, polub ich profil na fb , to może akurat coś się pojawi.
co do noclegów, rezerwowałam wszystko z Polski, przez booking, lub bezpośrednio w hotelach.

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 17:40 | 31.01.2017

na innym forum jest relacja z naszego pobytu w Filipinach, ale nie wiem czy mogę tu wstawić linka do innego forum podróżniczego ? :-)

00.00.0000

[konto usuniete] 17:41 | 31.01.2017

Możesz, jak najbardziej. wstawiaj :)

[fb] Anna Kien dołączył
01.03.2016

[fb] Anna Kien 20:05 | 31.01.2017

http://www.trip4cheap.pl/forum/relacje-filipiny/zapraszam-na-nasze-filipiny

00.00.0000

[konto usuniete] 17:43 | 31.01.2017

Możesz też wrzucić relację. Zakładka "artykuły".

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl