/ / FILIPINY > Ostrzeżenia MSZ > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ostrzeżenia MSZ

kategoria podróże po świecie

Zuzi dołączył
22.09.2017

Zuzi 15:40 | 25.09.2017

Hej,

Czy bierzecie pod uwagę komunikaty z MSZ, który ostrzega przed podróżami na Filipiny. Komunikat : Nie jechać " został aktualizowany 01 września tego roku I szczerze nie wiem co o tym myśleć. Nigdy jeszcze nie byłam na Filipinach więc nie wiem jak wyglądają kwestie bezpieczeństwa. Podróż planuję samodzielnie z mężem I szczerze zaczynam zastanawiać się czy nie zrezygnowac z planów.
Ktoś był, coś słyszał ?

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:05 | 25.09.2017

Filipiny – aktualizacja ostrzeżenia dla podróżujących

W związku z zagrożeniem terrorystycznym na terenie Filipin, trwającymi walkami pomiędzy siłami rządowymi a rebeliantami z ugrupowań islamskich, a także ze względu na podwyższone ryzyko porwania cudzoziemców również w nadmorskich kurortach, na wyspach oraz jednostkach pływających w tym rejonie, Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca powstrzymanie się od podróżowania do południowej części Filipin, szczególnie w rejon wyspy Mindanao oraz na archipelag Sulu, a także zachowanie szczególnej ostrożności podczas podróży na wyspy Cebu oraz Bohol.

msz.gov.pl

Zuzi dołączył
22.09.2017

Zuzi 22:35 | 26.09.2017

Tak, dokładnie te ostrzeżenie jest na stronie ministerstwa ;)
Ale może ktoś był w ostatnim czasie i wie jak wygląda sytuacja na miejscu?
Pozdrawiam
Iza

TomaszekAction dołączył
05.10.2017

TomaszekAction 12:50 | 05.10.2017

Ja różnież widziałem te komunikaty i szukam info od ludzi którzy tam byli. Z tymi komunikatami jest różnie bo na przykład oni odradzaja też podróż do Belgii zwz. na możliwość zamachów ale prawdopodobieństwo ucierpienia w takim zamachu jest praktycznie zerowe dlatego nie wiem jak traktować takie ostrzeżenia z filipin,może tak samo.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 14:12 | 06.10.2017

To dotyczy raczej tylko Mindanao , na którą od dawna nie zalecają się wybierać, tam jest nieciekawie. Pewnie spacerowanie wieczorami po Manili czy Cebu też nie jest zdrowe, ale generalnie na Filipinach nie jest chyba bardziej niebezpiecznie niż w Polsce.
pozdr
bm
..............................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

TomaszekAction dołączył
05.10.2017

TomaszekAction 19:37 | 06.10.2017

Też mi się tak wydaje

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 09:03 | 14.10.2017

CZeść, Byliśmy w kwietniu na siargao oraz w Cebu, przy zachowaniu normalnej ostrożności nie ma się czego obawiać, Gorąco polecam Filipiny !!!

kiwi

TomaszekAction dołączył
05.10.2017

TomaszekAction 19:47 | 01.01.2018

Podróżowałęm w Listopadzie po rejonie Palawanu,Cebu i wyspy bohol i nie ma realnego zagrozenia przed którymi ostrzega MSZ,jedynie w rejonie wyspy mindanao ale dowiedzialem się ze zagrozenie tam jest ale tylko w rejonie jednego miasta. Ogólnie bezpiecznie,dużo Polaków podróżujących i spotkanych na Filipinach potwierdzalo że czuja sie bardzo bezpiecznie.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl