Forum dyskusyjne
Kuala i co dalej
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
merittus 00:56 | 10.02.2013
Witam serdecznie,Planuje podróż do Azji. Ma to być wycieczka typowo plażowa.
Ląduje o 14:55 20.02.2013 w Kuala. Dużo opcji już brałem pod uwagę. Np. Airasia na Phuket i tam czegoś szukać, czy Airasia do Langkawi, ale ze względu na sezon ilość ofert w sieci jest bardzo ograniczona.
W listopadzie, na lotnisku w Phuket, było mnówstwo osób proponujacych noclegi i generalnie nie było problemem znalezienie czegoś na miejscu, czy w sezonie również można tam jechać w tzw. ciemno ?
Czy w Malezji sytuacja wygląda podobnie? Jest szansa na znalezienie czegoś juz na miejscu, czy koniecznie powinienem zarezerwować jakies lokum wcześniej?
Może Ktoś łaskawy podpowiedział mi dokąd mogę pojechać/polecieć z Kuala, żeby oderwać sie od szarej rzeczywistości. I czy jest szansa znalezienie czegoś rozsądnego na miejscu? Najchetniej zostałbym w Malezji. Budżet na hotel to około 3000 PLN/10 dni.
Bardzo proszę o podpowiedź i z góry dziękuję
Paweł
paukurz 01:20 | 10.02.2013
HejZarówno w Malezjii jak i na Phuket znajdziesz spokojnie nocleg nie rezerwując go wcześniej ale musisz się targować!!! (zwł na Phuket, w Malezjii raczej nie)
Jeśli chodzi o Malezję to jest genialna na wakacje
Z KL łatwo dojechać do Cameron Highlands - jest w górach i są tam malutkie ale piękne plantacje herbaty (rób je na własną rękę, bo z wycieczką jest beznadziejnie, najlepiej dojechać na plantację autobusem?stopem lub taxi i cały dzień wędrować pomiędzy krzaczkami herbaty, tylko trzeba mieś buty za kostkę ze wzgl na węże)
Tuż przy KL jest też Kuala Selangor słynące z świetlików - tam nie warto jechać w dzień ani nocować ale warto wybrać się wieczorem na wycieczkę łodzią po rzeczce
Najfajniejsze jak dla mnie było jednak Borneo- my byliśmy w Sarawaku - są tam Park Bako do którego płyniesz łodzią,- masę różnych tras, góry i dużo zwierząt jak małpki nosacze, warto wziąść strój, bo w samej dżungli można pływać pod wodospadem (cudowne uczucie po 4h marszu w upale)
Oprócz Bako z Kuching dostaniesz się do Longhousu (np Anah Rais Longhouse, nie jest zupełnie dziki ale są tam hot springs i rzeczka w której można się wymoczyć , gdy nad Tobą latają motyle wielkości dłoni!!! (prawdziwy, dziki longhouse jest oddalony o jakieś 7 h od Kuching)
Na trasie do tego longhousu są plantacje pieprzu (choć miejscowi niechętnie wskazują na lokalizację, jako że zdarzały się kradzieże)
I Damai!!! cudne plaże, wygasły wulkan i Sarawak Cultural Village.
Ogólnie najtlepsza opcja podrózy po Borneo to jest wynająć auto- drogi są świetne!! i tak jest mimo wszystko niedrogo.
Jeśli chodzi o Sabah (Kota Kinabalu) też jest ponoć super , sama nie byłam ale szykowałam tam wyprawę, więc jakbyś był zainteresowany to doradzę.
Na Borneo dostaniesz się z KL lotem (tanie linie tigerairways , air asia, malaysia airlines itp, lot można już dostać od 40 RM, ale trzeba kupić dużo wcześniej w promocjii , najlepiej już z POlski
paukurz 01:22 | 10.02.2013
jeszcze jedno 3000 na 10 dni to B dużo, za to dostaniesz super hotele,ja sprawdzam na agodzie (tam jeśli rezerwujesz to płacisz 20 % więcej, ale są świetnie opisane i czasem warto nawet zapłacić więcej i nie mieć przykrych niespodzianek w postaci "dodatkowych kosztów" jak w Damai
Ela30 16:57 | 10.02.2013
witaj,wybieramy się w 4 osoby w sierpniu na Borneo, przelatujemy do Sandakan a wylatujemy z Kuching. Braliśmy pod uwagę przejazd samochodem między tymi miastami ale na różnych forach jest to odradzane z uwagi na bardzo chaotyczną jazdę miejscowych. Wynajmując auto jesteśmy bardziej mobilni tylko czy to bezpieczne? A może ktoś wie czy wynajętym na wyspie autem da się wjechać do Brunei?
[konto usuniete] 11:21 | 10.02.2013
Myślę, że Malezja ma dużo więcej do zaoferowania niż hotel i plaża. Z KL warto przeskoczyć na Borneo do Kota Kinabalu lub Kuching, zobaczyć naprawdę niesamowitą przyrodę, parki narodowe, zwierzęta.(oczywiście rozumiem. że każdy lubi coś innego i ma włąsne preferencje jak spędzać czas)
paukurz 11:56 | 10.02.2013
W Malezjii jest jeszcze wyspa Tioman , to wygasły wulkan porośnięty dżunglą z cudnymi plażami, tania, świetna na snorkeling i nurkowanie, najładniejsze plaże to ABC beach, ale sezon jest od marca do listopada, gdyż później jest pora monsunowa i promy nie kursują regularnie
merittus 12:23 | 10.02.2013
dziękuje bardzo za informacje.Jeżeli chodzi o Borneo, to bardzo chetnie pobawiłbym się z orangutanami, ale tak jak napisalem wcześniej, priorytetem wyjazdu ma być lenistwo i rajskie plaże, a z tego co się zdążyłem zorientować to pogoda w tym czasie (20.02-06.03) na Borneo jest raczej deszczowa.
Kombiunjemy cały czas. Niestety jest bardzo mała ilość interesujących ofert w sieci ze względu na sezon.
Czy mozna smiało lecieć np. do Langkawi i na miejscu szukać zakwaterowania. A potem np. popłynąc na kilka dni na Kolipe?
momo11 13:58 | 10.02.2013
Polecam Langkawi. Goraco nawet wieczorem!