Forum dyskusyjne
z lokalnym biurem czy na własna rękę
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
izka111 10:12 | 30.05.2013
WitamW lipcu wybieramy się do Malezji , bilet juz kupiony ,czy ktos zna jakies lokalne biuro które zorganizuje zwiedzanie czy poelcacie na własna ręke. Chcemy zobaczyc jak najwiecej i boje się że bez logistycznej organizacji stracimy dużo czasu,Jedziemy na 2 tygodnie tylko.
Pozdrawiam
[konto usuniete] 12:07 | 30.05.2013
zastanów sie co chcesz zobaczyć, jaki region cię interesuje. cześć atrakcji spokojnie sam sobie zaaranzujesz, niektóre łatwiej jest przez agencje. tzw lokalne biuro w przypadku Malezji oznacza setki biur, ktore z łatwością znajdziesz w każdym mieście, zwykle występują stadnie", jak wejdziesz na właściwa ulice to w ciagu godziny jesteś w stanie porównać wiele ofert i ułożyć sobie cały pobyt. na własna rękę będzie dużo taniej, wystarczy poszukać trochę informacji w necie przed wyjazdem. generalnie Malezja nie jest jakas bardzo wymagająca, przy "standardowych" atrakcjach podróżuje sie tam łatwo.
izka111 11:26 | 31.05.2013
Dzięki, właściwie to chcemy zobaczyć Singapur,Kuala lumpur,Tioman ,Cameron Higlands, Malakki iBorneo. Bilety mamy z i do KL, może znasz jakaś ulicę w KL gdzie te biura wystepują stadnie? :) Może ktoś polecić jakis hotel w Kuala Lumpur w centrum
bynio 13:31 | 31.05.2013
W 2 tygodnie to się nie uda i nie ma takiego biura podróży, które Ci to zorganizuje w takim czasie. Na same Borneo potrzebujesz więcej czasu chyba, że chcesz je tylko zaliczyć. Na Twoim miejscu skupiłbym się albo na kontynentalnej Malezji plus Singapur albo dokładnie zaplanował same Borneo robiąc tylko highlighty na wyspie. Poza tym powinnaś określić co Ciebie interesuje, co najbardziej lubisz oglądać, przyroda, architektura, ludzie itd.Pozdrawiam Zbyszek
izka111 14:13 | 31.05.2013
no to mnie wystraszyłeś, ja chciałam jeszcze langkawi dorzucić, :) Biuro to moze za dużo powiedziane , wystarczyłby jakiś lokalny przewodnik. Podczas moich podrózy po wietnamie i kambodży nie nie było problemu znalazłam tam lokalne biuro a właściwie chłopaka , który wszystko zorganizował nam bezbłędnie łącznie z przelotami wewnętrznymi , myśle że sporo więcej widzieliśmy niż na zorganizowanej wycieczce gdzie na każdego trzeba czekać .Nie chcę tylko zaliczyć tego Borneo, ale tez nie bardzo wiem co można robić na wyspie dłużej niż np 3 dni, chyba że się mylę, a Borneo ma więcej do zaoferowania niż siespodziewam .
Generalnie jedziemy tam dla zwierząt , widoków ludzi, do zatłoczonych miast nas nie ciągnie, szczerze mówiąć to miasta tak aby zaliczyć. Jeśli bym musiała wybierac między wyspami Lankawi, Borneo i Tioman co byś polecił,? z czego lepiej zrezygnowac?
Pozdrawiam
[konto usuniete] 14:40 | 31.05.2013
"Nie chcę tylko zaliczyć tego Borneo, ale tez nie bardzo wiem co można robić na wyspie dłużej niż np 3 dni, chyba że się mylę, a Borneo ma więcej do zaoferowania niż siespodziewam"Przepraszam, ze napisze to dosadnie ale nie masz zielonego pojecia gdzie jedziesz i po co jedziesz, w ten sposób niewiele wyniesiecie z takiego wyjazdu, troche szkoda czasu i pieniędzy... Dobrze by było odrobine poczytać o tej "wyspie", skądinąd trzeciej największej na świecie
izka111 14:46 | 31.05.2013
Właśnie czytam, a oczywiście nie mam pojęcia gdzie jadę dlatego jestem tu na tym forum i pytam ludzi którzy tam byli i moga mi cos podpowiedzieć, A po co jadę to wiem :)
bynio 15:24 | 31.05.2013
My na Borneo byliśmy praktycznie 3 tygodnie i też było trochę za krótko. Po kolei, Kuching, Park Narodowy Bako (małpy nosacze można 1 dzień, ale 2 dni dużo fajniej), Semenggoh - centrum rehabilitacji orangutanów, Sarawak Cultural Village, dalej wokół Miri Niah National Park - jaskinie, nastepnie Mulu National Park minimum 4 dni, największe jakinie na świecie, wylot nietoperzy z jaskini, wspinaczka na Pinnacle, longhousy, pływanie łódką po dżungli, trekking po dżungli, dalej Brunei niekoniecznie, ale jak się jest tak blisko to czemu nie zobaczyć, następnie Kota Kinabalu, wejście na szczyt Mt.Kinabalu, rafting po Padas River, snorkelling na Mamutiku, Okolice Sandakanu, można pojechać na Turtle Islands, pływanie łódką po Kinabatangan, następne centum rehabilitacji orangutanów w Sepilok. To tak na szybko co można zobaczyć. Do tego jeszcze Danun Valley i Sipadan dla nurkujących. Objechać w miesiąc to niezły wyczyn, 3 dni to trochę jakby malutko.Zbyszek
P.S.
My przez ponad 3 tygodnie na Borneo też nie byliśmy na Turtle Islands, Danum Valley i Sipadanie. Zabrakło czasu.