Forum dyskusyjne
Z Filipin na Borneo Brunei
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
wczosemete 17:19 | 27.06.2013
Jak najszybciej i najtaniej przedostać się z Filipin na Borneo?I drugie pytanie czy warto jechać do Brunei?
[konto usuniete] 20:00 | 27.06.2013
samolot, np Manila - Kota Kinabalu
Jaca12 23:10 | 27.06.2013
Jesli bys podrozowal samolotem to polecam witryne www.planujpodoz.pl napewno cos ciekawego Ci przygotuja. Pozdrawiam
bynio 23:19 | 27.06.2013
Po pierwsze: na pewno pisze się na pewno oddzielnie:Po drugie: mógłbyś przestać wklejać ten spam do każdego wątku, plizzzzzzzz.
bynio 23:22 | 27.06.2013
To zależy ile masz czasu. Brunei du... nie urywa, ale jak się jest w pobliżu można zobaczyć, szczególnie Muzeum Narodowe, wejście za darmo. Wieczorem fajna fota meczetu. Tanio tam nie jest, ale bez przesady, są droższe miejsca w regionie.
makensis 23:38 | 27.06.2013
Do Brunei raczej nie warto, ale nie chcę przekreślać tego kraju z listy atrakcji turystycznych. Jak lubisz islam konserwatywny to tam będziesz się czuł jak ryba w wodzie. Z Filipin tanio to z CLARK i Tiger Airways do Kota Kinablu, Od KK do Brunei dzieli cię 6 godzin jazdy autostradą.
bynio 09:34 | 28.06.2013
Z tą autostradą z KK do Brunei to przegiąłeś, nie wiem jaką tam dojechałeś, bo jej nie ma, byłem 3 miesiące temu, więc raczej nie zdążyli pobudować:). Islam jest bardzo spokojny, wiadome panienki też potrafią być na ulicach. Z KK najlepiej przepłynąć promem na Labuan, gdzie jest bardzo dobra strefa wolnocłowa z tanim alkoholem i perfumami, stamtąd promem do Muara w Brunei, dalej autobus miejski do Bangar Seri Begawan. Jak nie ma biletów na prom z KK (zdarza się w weekendy) to autobus z KK do Menumbok, dalej szybka łódka na Labuan (odpływają co 15 minut) i dalej tak samo. Jeżeli wybierasz się do Mulu lub na Labuan to można takie dziwadło jak Brunei zobaczyć, jeżeli nie, to chyba szkoda czasu na przejazdy. Parę fajnych zdjęć nocnych można tam zrobić.pozdrawiam Zbyszek
wczosemete 21:12 | 07.09.2013
Wielkie dzięki za info!!! Tak na marginesie jestem kobietą :)Będę miesiąc na Filipinach i planuję powoli trasę, będę więc wdzięczna za sugestie gdzie warto się wybrać. Wstępnie planuję boracay, donsol i spotkanie z rekinami wielorybimi, paganjan falls i peurto galera, tarsier sancuary, może chocolate hills, siargao, i na koniec cebu. Wiele osób odradza mi Manilę jako niezbyt bezpieczne miasto, które nie jest zbyt ciekawe. Czy to prawda że bardzo cięzko o pozwolenie na wycieczkę do Underground River?
[konto usuniete] 11:55 | 08.09.2013
Chocolate hills bym sobie odpuscil, nazwa chwytliwa ale bez rewelacji. obok Donsol masz tez wulkan Mayon, na ktory mozna wejsc . Bicol ma tez fantastyczne wysepki i malownicze plaze, bardziej kameralne, mniej zatloczone i komercyjne niz popularne Boracay. Manila faktycznie nie jest atrakcyjna turystycznie i sa miejsca, ktorych lepiej unikac, niemniej ma swoj klimat i swietnie zorganizowana spolecznosc Filipinczykow z CS, z ktorymi mozna wyskoczyc na jakas impreze, wycieczke lub chocby fajny obiad :)