Forum dyskusyjne
Zamieszki Bangkok
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
kiwi2013 14:28 | 19.01.2014
Cześć!Wybieramy się z początkiem kwietnia na kilka dni do BKK i na Phuket. W związku z tym co dzieje się w Taj nurtuje mnie jedno pytanie: Czy jeśli demonstracje nie ustaną do kwietnia, my będziemy w BKK i przypuśćmy, że demonstranci zablokują lotnisko co w takiej sytuacji? Czy to my musimy się martwić o kupno nowego biletu czy to linia lotnicza musi dopilnować byśmy wylecieli do domu ?
Swoją drogą czy mamy się czego obawiać lecąc tam? Te zamieszki są ciut niepokojące........
Pzdr.
+/- 15:36 | 19.01.2014
spokojnieByliśmy w listopadzie kilka dni w Bangkoku. hotel mieliśmy na placu demokracji w centrum zamieszek :-) . poza kiepskim dojazdem i hałasem w tym czasie nic się nam nie stało. Chodziliśmy wieczorami i spotykaliśmy się tylko z życzliwością miejscowych. na każdym kroku przepraszano nas za niedogodności i obiecywali , że za dzień lub dwa to sie wszystko uspokoi :-D
marta 10:05 | 21.01.2014
My wybieramy się za tydzień. Wczoraj na stronie MSZ pojawiła się informacja o ostrzeżeniu przed podróżą z uwagi na demonstracje. Czy faktycznie jest teraz problem by poruszać się po mieście? Czy lotniska działają normalnie?
eNIKa 17:00 | 21.01.2014
My mamy wylot jutro... i niestety jestesmy uziemieni w BKK od 23-26 stycznia. Sama nie wiem co o tym juz myslec zwlaszcza po wprowadzeniu stanu wyjatkowego... siedziec 3 dni w hotelu ?
kiwi2013 17:07 | 21.01.2014
jak to uziemieni w bkk?a co jeśli zamieszki spowodują zamknięcie lotniska? co wtedy z biletem powrotnym przepada?
eNIKa 06:11 | 22.01.2014
Uziemieni bo lot na krabi mamy dopiero w niedziele... nie wiem co bedzie za pare godzin a codopiero wtedy. Polecam sledzic twittera richarda barrowa - relacjonuje z minuty na minute.
kiwi2013 14:04 | 22.01.2014
My śledzimy Skok w bok blog na Facebooku też polecam.Generalnie ten stan jaki wprowadzono dla turystów nie oznacza praktycznie nic z tego co się tam można dowiedzieć jednak oznacza dużo w przypadku polisy ubezpieczeniowej turystycznej - polecam poczytać!
K.
jacek2014 21:40 | 22.01.2014
Chyba jak narazie to sie uspokoilo,ja bede tam w sobote .BBC twierdzi ,ze jest O.K generalnie wiecej zamentu bylo na Silom i w okolicy placu demokracji a w innych rejonach spokoj.
jacek2014 21:42 | 22.01.2014
Napisz krotki mail jak wyladujecie ,
kiwi2013 15:42 | 23.01.2014
http://www.richardbarrow.com/2014/01/everything-you-need-to-know-about-the-bangkok-shutdown/Aktualna mapa gdzie są największe zamieszki w BKK.
MaTyS_72 09:06 | 24.01.2014
Byłem 13.01 w Bangkoku, mi to bardziej wyglądało na festyn a nie na zamieszki ;)
emka57 17:41 | 26.01.2014
Ja ląduję w BKK 4 marca. Planowałem zostać w mieście 1 dzień i pojechać drogą lądową (bus lub pociąg) do Siem Rep. Nie wiem co robić w tej sytuacji? Czy może lepiej od razu polecieć jakimś lotem do SR lub dalej np. do Hanoi? Poradźcie coś ...
drmariusz 20:30 | 12.02.2014
Mam ten sam problem. Choć w Bangkoku chcę na początku spędziś 2 dni i uciekać na północ. Ale zastanawiam się, czy może od razu z Bangokoku polecieć do ościennego kraju.
atagaja 09:04 | 16.02.2014
Bądźcie spokojni! W Bangkoku byłam w połowie stycznia i dwa dni w lutym tuż po wyborach. Byłam nawet na zamkniętym przez demonstrantów moście i rozmawiałam z nimi. Oni zdają sobie sprawę z tego, ze nie mogą dopuścić do sytuacji, aby stało sie coś turystom, bo przecież to my- turyści jesteśmy im potrzebni. Miejsca odwiedzane przez turystów sa naprawde bezpieczne. Jedynie mogą być zablokowane gdzieś drogi, ale robią objazdy. Wówczas jedynym minusem sa korki, ale w Bangkoku to przecież normalne;)Spokojnych podróży!!
www.nitkiwdrodze.wordpress.com
drmariusz 11:27 | 16.02.2014
A jak jest w okolicy Khao San Road? Bo tam chciałbym się na początku zatrzymać na 2 noce, a potem na północ kraju.
przem89 12:29 | 19.02.2014
9 dni temu protesty były zupełnie nieodczuwalne... ale z tego co widzę w internecie zaczyna się od nowa i to dość ciepło robić. Nie jestem w stanie powiedzieć jak to dokładnie wygląda bo jestem na Koh Chang od ponad tygodnia i planuję za tydzień wracać do Bangkoku. Mam nadzieję, że przed wylotem nie zablokują mi lotniska :/
magdalena0311 14:34 | 22.02.2014
SPOKOJNIE!Własnie wróciłam z podróży po Tajlandii i Kambodży. Byliśmy 4 dni w Bangkoku i zupełnie nie ma się czego obawiać! Te protesty to zwykle festyny, koncerty, pare ulic zamkniętych dla samochodów ale spokojnie da się isc tą drogą :)
Na prawdę nie ma się czego obawiać. To raczej dobra zabawa, nawet dla turystów :D
kiwi2013 17:04 | 27.02.2014
Info z portalu I love BKK z facebooka odnośnie zamieszek.Z braku czasu przeklejam z Translatora Google:
Aktualizacja : Tajlandia sytuacja wydarzeń politycznych
Czwartek 27 lutego 2014
Wydano w Bangkoku na 14.00 . ( GMT +7 ) na 27 lutego 2014
Trwający demonstracji antyrządowych w Bangkoku pozostaje normalne spokojne i nadal odbywają się w Pathumwan skrzyżowaniu Ratchaprasong skrzyżowanie , Lumpini Park ( Silom skrzyżowanie ) , skrzyżowanie iAsoke Kompleks rząd ( Chaeng Wattana Road) , jak również na Ratchadamnoen Avenue ( w pobliżu Democracy Monument ) i Phitsanulok Road ( niedaleko Government House ) .
Podczas Dzisiaj antyrządowe mobilizują marsze demonstracyjne do różnych obszarów w Bangkoku , w tym niektórych instytucji państwowych w Rama VI Road. Drogi na stronach rajdowych i trasie marszów demonstracyjnych mogą wystąpić zakłócenia ruchu . Demonstranci są kampanie na rzecz reform politycznych przed wyborami .
Turyści powinni zachować czujność i unikać obszarów pokazowych , jak również obszary, w których gromadzą się tłumy może dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa . Turystom zaleca się również monitorowanie lokalne wiadomości i social media dla rozwoju . W razie wypadku , skontaktować się z call center numery wymienione na końcu tej aktualizacji .
Bangkok pozostaje pod stanu wyjątkowego w następstwie orzeczenia Trybunału Cywilnego w środę (19 lutego 2014 r.) , żerząd tymczasowy ma prawo do egzekwowania dekret w celu utrzymania pokoju i porządku . AleTrybunał orzekł również, żerząd ma do powstrzymania się od stosowania przemocy na antyrządowych demonstrantów lub rozbić pokojową demonstrację .
60-dniowa awaryjnego dekret , skuteczne w dniu 22 stycznia 2014 r. i obecnie obejmuje Bangkok niektóre części okolicznych prowincjach ( Nonthaburi i Samut Prakan ) i nie żadnych innych miejsc w Tajlandii . Obecnie nie ma godziny policyjnej w Bangkoku w miejscu lub innych części Tajlandii . Mieszkańcy i goście zagraniczni mogą kontynuować podróż w ramach Bangkoku i innych miejsc w kraju, jak zwykle .
To jest biznes jak zwykle w Tajlandii
Choć demonstracje odbywają się głównie w kilku niewielkich obszarów w centrum Bangkoku , życie w wielu częściach stolicy Tajlandii i całej Tajlandii nadal jak zwykle . Jednak turyści powinni zachować czujność i unikać obszarów pokazowych , jak również obszary, w których mogą skupiać się tłumy . To dlatego, że nie może być zakłócenia ruchu oraz opóźnienia i powodując niedogodności .
Bangkok toduże miasto , a więc możliwe jest, dla mieszkańców i turystów zagranicznych , aby uniknąć obszarów demonstracyjnych . Ruch w przeważającej części Bangkoku jest również przenoszenie normalnie , ponieważ wszystkie inne drogi i drogi ekspresowe nie są naruszane przez demonstracji .
Wszystkie główne atrakcje turystyczne w stolicy Tajlandii , w tym Świątynia Szmaragdowego Buddy, Wielki Pałac i Świątynia Świtu , są otwarte normalnie . Turyści mogą odwiedzić wszystkie atrakcje za pomocą zwykłych środków transportu , w tym autobusów, samochodów dostawczych i transferów przez firm wycieczkowych , taksówki, Skytrain , metrze lub łodzi i promowe .
Firm , w tym banków , stacji benzynowych i gazowych , hotele, spa , restauracji, lokali rozrywkowych , kin, centrów konferencyjnych , centrów handlowych, hipermarketów , blisko sklepów , aptek, szpitali ijak są otwarte i działają jak za normalne. Jednak , centrów handlowych w obszarach rajdowych może zmienić swoje godziny otwarcia . Zarówno na telefony stacjonarne , komórkowe i internetowe usługi telefoniczne są dostępne 24/7 , jak na normalny .
transport
Wszystkie lotniska w Bangkoku i całej Tajlandii są otwarte i działają jak za normalne. Pasażerowie z lotów odlatujących z Suvarnabhumi i Don Muang międzynarodowych lotnisk powinni przeznaczyć co najmniej cztery godziny przed ich planowanym odlotem lotu i sprawdzić status lotu przed podróżą.
Dla turystów podróżujących w Bangkoku , dostępne środki transportu są następujące:
BTS prowadzi między Mo Chit i stacjach łożysko ( Sukhumvit Line) , a między Stadionu Narodowego i stacji Wa Bang ( Silom linia) .
Metra MRT biegnie między Bang Sue i Hua stacjach Lamphong .
Bangkok Mass Transit Authority ( BMTA ) działa kilka autobusów i van usług przez Bangkok. Wiele linii autobusowych może być regulowana , aby uniknąć obszarów protestacyjne .
Łódź i usługi promowe na Saen Saep Kanału i rzeki Chao Phraya .
Dla turystów z lotów przybywających lub wyjeżdżających Bangkok , dostępne środki transportu są następujące:
SA i SA Miasto Ekspresowa linia pociągów Suvarnabhumi Airport Rail LINK uruchomić i od lotniska Suvarnabhumi w Bangkoku centrum ( Makkasan City Air Terminal oraz stacjach Phayathai ) . Z dwóch stacji w centrum miasta , turyści mogą połączyć się ze swoich miejsc i korzystania z Skytrain lub metrem .
Stan kolejowa ( SRT ) linii północnej Tajlandii pociągu biegnie przez stację Don Muang International Airport do Stacja w Hua Lamphong .
Około 6000 zarejestrowanych taksówek z Lotniska Tajlandii ( AOT ) nadano specjalne naklejki , aby pokazać , że pojazdy te przewożą turystów , co pozwala im być w stanie przejść normalnie przez skrzyżowaniach zajmowanych przez demonstrantów .
Gdzie indziej w kraju , wszystkie środki transportu działają jak na normalny , w tym usług kolejowych przez SRT i usług van autobusem i przez transport , Ltd.
Środki pomocy turystycznej
Przyjaciel Centrum turysty ( TFC ) - obsługiwany przez Ministerstwo Turystyki i Sportu ( mots ) w połączeniu z Urzędu Turystyki Tajlandii ( TAT ) - jest otwarty 24 godziny na dobę, aby zaoferować pomoc dla turystów .
Istnieją dwa oddziały TFC położone na lotnisko Suvarnabhumi i Don Mueang International Airport .
Istnieją cztery TFC Pomoc Biurka zlokalizowane w następujących stacjach BTS Skytrain : Siam , Phaya Thai , Ekkamai i Sala Daeng .
Istnieją trzy TFC Autobus wahadłowy Punkty zbierające usytuowane na Jewellery Trade Tower , Windsor Suites Hotel i Twin Towers Hotel . Każde miejsce ma jeden autobus, dwa samochody dostawcze i jeden jacht w stanie gotowości. Jednak lokalizacja pick -up może się zmienić , jak uzna to za stosowne przez właściwe agencje .
Liczba szybkich jednostek Policji Turystycznej i 50 wolontariuszy są także w stanie gotowości , aby pomóc turystom , którzy mogą wymagać podróży przez obszary demonstracyjnych .
Na międzynarodowe lotnisko Suvarnabhumi ,lotnisko Operation Centre oferuje pomoc dla pasażerów na odprawy rzędu R, Hali Odlotów , 4 piętrze terminalu pasażerskiego . Lotnisko wdraża również grupę pracowników ułatwień z TAT , Atta i THA do pomocy pasażerom w pobliżu licznika , Informacji AOT hali przylotów , 2 piętrze terminalu pasażerskiego .
Innych głównych atrakcji turystycznych w Tajlandii
Turyści z lotów przybywających Bangkok ( Suvarnabhumi i Don Muang międzynarodowe lotniska ) i chcą , aby zobaczyć bogactwo Tajlandii atrakcji kulturalnych i przyrodniczych poza stolicy Tajlandii są zalecane do korzystania z wielu codziennych lotów krajowych , jak również transferów autobusowych i samochodowych , aby dostać się do następujących miejsc bezpośrednio :
Chiang Mai : Położony 716 km na północ od lotniska Suvarnabhumi , 7-8 godzin samochodem lub około 1 godziny samolotem . Najważniejsze atrakcje: Wiang Kum Kam , Park Narodowy Doi Inthanon , Doi Suthep - Park Narodowy Doi Pui , Ang Khanga Królewski projektu , Ratchaphruek ogrodowe i wiele wspaniałe świątynie.
Phuket : Znajduje się 865 km na południe od lotniska Suvarnabhumi lub 9-10 godzin samochodem lub 1 godziny 25 minut samolotem . Najważniejsze atrakcje: różne piękne plaże iwspaniały wycieczka do pobliskiej zatoce Phang Nga , basen wykwintne willi luksusowe zakwaterowanie i zabiegi spa .
Pattaya : Znajduje się 120 km na południowy wschód od lotniska Suvarnabhumi lub około 1-2 godziny jazdy samochodem . Najważniejsze atrakcje: piękne plaże , Ko Lan , programów rozrywkowych, linia zip przygoda , lekcja boksu , sklepów , pływający targ i różne miejsca rozrywki .
Hua Hin : Położony 227,5 km na południowy zachód od lotniska Suvarnabhumi lub 2-3 godziny samochodem . Najważniejsze atrakcje: piękne plaże , Khao Sam Roi Yot Park Narodowy , Park Narodowy Kaeng Krachan , Maruekhathaiyawan Palace, pływające rynki i winnice .
Ko Samui : Znajduje się 804 km na południowy zachód od lotniska Suvarnabhumi lub 10-11 godzin samochodem i promem lub około 1 godzinę samolotem . Najważniejsze atrakcje: piękne plaże , Mu Ko Ang Thong National Park , basen willi luksusowe zakwaterowanie oraz zabiegi spa .
Khon Kaen : Znajduje się 458 km na północny wschód od lotniska Suvarnabhumi lub 5-6 godziny jazdy samochodem lub nieco poniżej 1 godziny samolotem . Najważniejsze atrakcje: Thai Silk nami , Chang -kra Orchid Garden , King Cobra Village, świątynie i Phu Wiang National Park - co dowodzi , żeIsan Plateau , który był niegdyś dinozaurów .
Sukhothai : Położony 439,7 km na północ od lotniska Suvarnabhumi lub 4-5 godzin samochodem lub około 1 godziny samolotem . Najważniejsze atrakcje: Sukhothai Historial Park Si Satchanalai Historical Park , Sangkhalok Museum , Wat Maha That , Wat Phra Si Ratana Maha That i Wat Si Chum .
Do natychmiastowej aktualizacji, postępuj w Amazing Tajlandii na prostej aplikacji Facebook czy Twitter i @ ThailandFanClub .
Aby uzyskać informacje na temat atrakcji turystycznych i działalności można znaleźć na stronie : www.tourismthailand.org
Na żywo filmy z atrakcji w Tajlandii , pobrać aplikację mobilną Thai żywo Cam na : http://livecam.tourismthailand.org/
Do codziennych wiadomości na TAT oraz tajskiej branży turystycznej , odwiedź : www.tatnews.org
Tajlandia jestświąteczna kraj obchodzi wiele świąt lokalnych i krajowych , a gospodarzem wielu imprez regionalnych i globalnych każdego roku , aby zobaczyć kalendarz imprez i festiwali , na stronie internetowej:
www.tourismthailand.org / See- i- DO / wydarzenia -i- Festiwale
www.tatnews.org/events-festivals/
Przydatne numery telefonów :
Przyjaciel turysty Centrum +66 (0) 2314 1212
TAT Call Center 1672
Policja turystyczna Call Center 1155
Traffic Police Call Center 1197
BMTA (miejski autobus i serwis dostawczy ) Call Center 1348
BTS Hotline +66 (0) 2617 6000
Zleceniodawca MRT Relacje Centrum +66 (0) 2624 5200
SRT ( obsługa pociągu ) Call Center 1690
Transport Co , Ltd. , ( między prowincjonalnym autobus ) Call Center 1490
AOT ( Suvarnabhumi Airport ) Call Center 1722
Lotnisko Suvarnabhumi Operation Centre ( tymczasowy ) +66 ( 0 ) 2132 9950 lub 2
Lotnisko Don Muang Infolinia +66 (0) 2535 3861 , (0) 2535 3863
Thai Airways International Call Center +66 (0) 2356 1111
Bangkok Airways Call Center 1771
Nok Air Call Center 1318
Thai AirAsia Call Center +66 (0) 2515 9999
Edgarek 22:25 | 01.03.2014
Byłem w Tajlandii w 2008 gdy demonstranci zablokowali obydwa lotniska w Bangkoku. Na początku było trochę zamieszania. Później linie lotnicze i władze się ogarnęły. Samoloty latały z lotniska wojskowego w Pataya i z Phuketu, w zależności od linii. Były oczywiście opóźnienia więc rząd Tajlandii ogłosił, że pokrywa koszty pobytu tych osób, które mają przeterninowane bilety. Trzeba było zgłosić się do centrum kryzysowego i dostać przydział do hotelu. My to załatwiliśmy przez nasz hotel, który miał umowę z rządem. Musieliśmy tylko pokazać bilet i podpisywaliśmy codziennie kwity za pobyt i jedzenie.Dawali bodaj 2,5 tysiąca bahtów na osobę na dzień. Ponieważ Fińczyk latał z Phuketu, zorganizowali autokary wyjeżdżające z Bangkoku o 7 rano. Dwa dni wcześniej przysłali mail, kiedy odjeżdżamy i zaoferowali nocleg w hotelu na własny koszt (pokój kosztował ponad 5 tysięcy). O 7 rano wyjechaliśmy na Phuket, o 19 byliśmy na miejscu. Wylot był o 23.Generalnie w razie problemów trzeba się kontaktować z liniami lotniczymi.
terron696 09:32 | 02.03.2014
Ciekawe co mają powiedzieć ludzie którzy lecą na własną rękę tanimi liniami.Nikt za bilet nie odda .Trzeba samemu sobie radzić. Istnieją ubezpieczenia ale te od zamieszek i wojny są 300% droższe.
Edgarek 12:32 | 02.03.2014
>Ciekawe co mają powiedzieć ludzie którzy lecą na własną rękę tanimi liniami.Nikt za>bilet nie odda .Trzeba samemu sobie radzić. Istnieją ubezpieczenia ale te od
>zamieszek i wojny są 300% droższe.
Nie do końca. Tanie linie mają takie same obowiązki jak linie regularne. Problem mają ci, którzy przylecieli do Tajlandii lecąc z Europy np. do Malezji. Jeśli tam się spóźnisz na samolot to nikogo to nie interesuje.
Ale np. Air Asia, pozwalała zmieniać bilety na inne lotniska docelowe bez większych problemów i np. część ludzi, którzy mieli połączenie Air Asia z Phuketu do BKK a później do Europy regularnymi liniami zmieniali sobie powrót regularnymi na Kuala i lecieli z Phuketu Air Asia do Malezji.
terron696 16:52 | 02.03.2014
Tak czy inaczej to zawsze kłopot .Ja za każdym razem leciałem aeroflotem .Oni mają że tak powiem bezwzględne zasady .Wiem że na tym się zarabia ale bez przesady .Przykładowo lecimy gdzieś z 2 przesiadkami w sumie 6 lotów .Spóźniamy się na pierwszy a 5 kolejnych przepada nieważne czy zdążymy dotrzeć na drugi lot na czas.
Edgarek 09:19 | 19.03.2014
>Tak czy inaczej to zawsze kłopot .Ja za każdym razem leciałem aeroflotem .Oni mają że>tak powiem bezwzględne zasady .Wiem że na tym się zarabia ale bez przesady
>.Przykładowo lecimy gdzieś z 2 przesiadkami w sumie 6 lotów .Spóźniamy się na
>pierwszy a 5 kolejnych przepada nieważne czy zdążymy dotrzeć na drugi lot na czas.
Chyba nieprawda. Znajomi wracali wtedy kiedy my właśnie Aeroflotem, 3 dni po terminie i bez problemów przenocowano ich w Moskwie i dostarczono na samolot do Polski następnego dnia.
[konto usuniete] 10:30 | 19.03.2014
zamieszek w bangkoku nie widac i nie zlychac , ale polakow jeszcze tu tylu nie widzialem !!i bardzo dobrze , podrozowac trzeba ...peace
irmi 13:16 | 19.03.2014
Ja byłam w BKK kilkakrotnie od grudnia do lutego 2014r. w tym czasie byly zamieszki, i jedyną niedogodnością jaką spowodowały były korki w mieście, większe niż na codzień. Taksówkarze i rikszarze i tak znajdywali objazdy więc nie było tragedii. Trzeba tylko odpowienio wczesniej wyjechać aby zdazyc na samolot lub autobus / pociag. Protestujacy sa bardzo mili i zyczliwi, oferują posiłek i napój jak się między nich wejdzie. Jednak dla własnego bezpiecenstwa unikałabym wiekszych zgromadzeń. Zdażalo sie ze wsród protestujacych wybuchały bomby. Na khao san można sie zatrzymać, tam protestujący nie wchodzą, ale polecam tez dalsze okolice np okolice dworca Hua Lumpong.
[konto usuniete] 13:37 | 22.03.2014
cisza w bagkoku to rozejm przed jutrzejszymi wyborami , ktore czesc opozyci bojkotuje...peace