Forum dyskusyjne
Podróz na wulkan Bromo i Ijen
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
pavep 15:49 | 23.01.2014
Witam,W maju wybieram się (2 pary) do Indonezji, oczywiście wyjazd na własną rękę. Podczas moich podróży unikam jak ognia zorganizowanych wycieczek. Dlatego zadaję ważne pytanie, Czy przejazd na Bromo i Ijen zorganizować sobie na własną rękę czy wykupić jedną z wycieczek tak popularnych na tej trasie. Na Bromo wybrałbym, się spacerkiem, Wiem że na Ijen i tak będę musiał się udać z wycieczką jeepami ale chciałbym dopiero ją wykupić z Banyuwangi.
Słyszałem o tanich nocnych autobusach na trasie Yogyakarty - Probolinggo w cenie 50 000 - 70 000 rupii. Dojazd zielonym busem do Cemoro Lawang, spacer pod Bromo, nocleg rano wschód słońca z tarasu widokowego przejazd do Probolinggo, autobus do Banyuwangi, i tam nocleg, na drugi dzień rano jeepami do Ijen.
Według was lepiej z biurem czy na własną rękę. Na angielsko-jezycznych forach typy lonelyplanet i tripadvisory naczytałem się samych złych opinii na temat turystycznych agencji organizujących owe wycieczki
Z góry dziękuję za wszelakie odpowiedzi
Pozdrawiam
Paweł
jamaj 21:00 | 23.01.2014
witamna Ijen niestety nie byłem bo przegapiłem;( co do Bromo to w maju wybierając się na punkt widokowy o wschodzie słońca nie możesz go zobaczyć bo w tym okresie jest za górami i warto się udać troszeczkę wyżej żeby uniknąć wszech obecnych wrzasków i tłumu nie jest to łatwe zwłaszcza jak wcześniej padało ale co niektórzy dali sobie radę w tenisówkach więc tragedii nie ma (mały zastrzyk adrenaliny o świcie;)
faktycznie jest mnóstwo agencji ja nie miałem szczęścia i trafiłem na taką lipną ale po 3h kłótni odzyskałem część kasy mogłem odzyskać więcej przez policję ale świadomość spędzenia kolejnych paru godzin na komisariacie odwiodła mnie od tego pomysłu
Mahabarata tej nie polecam podjęcie się tego na własną rękę przysparza wielu nie dogodności choć jest o wiele ciekawsze ja np wolę ;) tym bardziej że miałem ni limitowany czas
cenowo nie wychodzi to dużo taniej na twoim miejscu rozważał bym raczej kwestię na podstawie dysponowanego czasu
niestety nie mogę polecić jakiejś rozsądnej agencji ale jestem pewny że ktoś na forum będzie mógł
powodzenia
magic 03:58 | 01.08.2014
Bromo - unikaj glownej drogi, turystow, tlumow, oblokow spalin... Masakra.Zdecydowanie lepiej na wlasna reke.
Pozdr,
-M.
Przemysław Supernak SuperGlob 08:14 | 24.01.2014
Jaśli będziesz W Jogjakarcie, bez problemu znajdziesz w pierwszej lepszej agencji sam transport do Cemoro Lewang, a stamtąd dalej do Ijen. Nie potrzebujesz żadnych zorganizowanych wycieczek by na własnych nogach dojść prostą drogą do wulkanów.
pavep 08:26 | 24.01.2014
Ja bym chciał jechać lokalnym nocnym autobusem na trasie Yogyakarty - Probolinggo. Czy ktoś z was nim podróżował?
pavep 13:57 | 25.07.2014
Już po podróży zrobiłem to na własną rękę i nie żałuję, http://pavep.geoblog.pl/wpis/195925/podsumowanie-bromo-i-ijen-na-wlasna-reke-vs-zorganizowana-wycieczkaOczywiście wyszło trochę taniej, ale nie o pieniądze tutaj chodzi ale o wolność i nieprzewidywalność podczas podróży:)
grmar 08:26 | 28.07.2014
I jak Bromo? ja pojechałem sam rowerem przeżycie niesamowite zwłaszcza nocka obok wulkanu. Zobacz fotki na FB Namiot nasz dom. Pozdrawiam