Forum dyskusyjne
Jaka trasa W Ameryce Poludniowej z Brazylii
kategoria podróże po świecie
kraj Brazylia
kajaki 15:41 | 03.09.2015
Witajcie,tak sie zdarzylo,ze w listopadzie bede sluzbowo w Joao Pesoa w Brazylii, wiec przy okazji chce skorzystac z darmowego biletu i troche poodrozowac:
- to moj pierwszy raz w Ameryce Poludniowej
- mozliwosc pobytu do 3 tygodnii
Jaka trase propoujecie?, jakie miejsca, jakie kraje?
pkaczyn 15:59 | 03.09.2015
Oczywiście zależy na co masz ochotę. Na pewno polecam Rio de Janeiro, okolice Rio, oraz wyprawę nad wodospady Iguacu. Będąc na południu Brazylii z Iguacu możesz kontynuować do Argentyny - Buenos Aires jest również arcyciekawe. Na południu Brazylii też polecane są (ja tam nie byłem) Kurytyba i Florianopolis.Jeśli Cię interesuje safari, to w Brazylii jest możliwość wybrania się do parków w Mato Grosso pod granicą boliwijską. ODRADZAM Brasilię - bardzo brzydkie miasto, choć pewnie jedno z bezpieczniejszych w Brazylii.
Jeśli byś się wybrał na północ, to koniecznie odwiedź Salvador de Bahia oraz Recife.
Więcej czasu i pieniędzy potrzeba na Amazonię, jeśli Cię to interesuje. Jeśli już tam dolecisz to pod rozwagę oddaję pomysł by się wybrać dżunglą do Wenezueli nad najwyższy wodospad na świecie Salto Ángel.
W całej Ameryce Południowej na własne potrzeby ułożyłem listę 15 miejsc, do których chcę w życiu dojechać; pod rozwagę: 1. Machu Picchu (Peru), 2. Galapagos (Ekwador), 3. Iguazu (Argentyna/Brazylia), 4. Rio, 5. Buenos Aires, 6. Amazonia, 7. Aconcagua (Argentyna), 8. Wyspa Wielkanocna (Chile), 9. Salar de Uyuni (Boliwia), 10. Salto Angel, 11. Cartagena (Kolumbia), 12. Ushuaia/Antarktyda, 13. Quito (Ekwador), 14. Torres del Paine (Chile), 15. Plaże Brazylii.
Z piętkanastki póki co dotarłem do 7 miejsc (Machu Picchu, Iguazu, Rio, Buenos, Uyuni, Quito & plaże Brazylii).
Smok-1 18:21 | 03.09.2015
Piotrze, on jest pierwszy raz w Ameryce Południowej. Nie musi od razu oglądać całej. Jak się spodoba to wróci .... A czemu nie podobała się Brasilia ? Nie lubisz architektury nowoczesnej ?
pkaczyn 15:11 | 04.09.2015
Cześć Smoku,>Piotrze, on jest pierwszy raz w Ameryce Południowej. Nie musi od razu oglądać całej.
oczywiście, że nie musi zjeździć całej Ameryki Południowej :-)
>Jak się spodoba to wróci .... A czemu nie podobała się Brasilia ? Nie lubisz
>architektury nowoczesnej ?
Brasilia ma kilka fajnych miejsc ze sztuką nowoczesną (np. katedra), ale jest beznadziejnie zorganizowana: nie dla pieszych, bardzo rozległa. Za dużo dla mnie cegły i betonu. To co jest najciekawsze to prawdopodobnie jedynie: ludzie i bezpieczeństwo. Bo w Brasilii mieszka klasa średnia, której w pozostałych miastach tak dużo nie ma (proporcjonalnie) i dlatego ludzie są przyjemniejsi, przyjaźni i sympatyczni, a okolice relatywnie bezpieczniejsze niż w miastach na wybrzeżu.
Smok-1 20:37 | 04.09.2015
Dzięki za info, nie byłem stąd pytam (oczywiście, mam nadzieję, i tak pojadę), ale lepiej widzieć czego się spodziewać. Do Twojej listy cudów dołożyłbym półwysep Valdes, Ouro Preto, jezioro Titicaca, kanion Colca, Cuzco, Park Narodowy Huascaran.Z Brazylii polecam jeszcze stare górnicze miasteczka Minas Gerais (jednym z nich jest właśnie Ouro Preto), Parki Narodowe pomiędzy Sao Paulo i Kurytybą (lasy deszczowe). Mi podobało się również Paraty.
Pozdrawiam, ...
pkaczyn 20:50 | 05.09.2015
Byłem w Cusco, na półwyspie Valdes, jezioro Titcaca oraz kanion Colca. Fajne miejsca :-)