Forum dyskusyjne
Brazylia a bezpieczeństwo
kategoria podróże po świecie
kraj Brazylia
YinYang 00:15 | 09.12.2007
Witam serdecznie forumowiczów :)Mam pytanie - mianowicie z wakacje 2008 lecę do Brazylii na dwa tygodnie na wakacje - konkretnie do Fortalezy.
Bardzo Was proszę o jakiekolwiek informacje dotyczące bezpieczeństwa w Fortlezie jak i samej Brazylii ? Czy można spokojnie poruszać się po mieście, plażować oraz kamerować,czy robić zdjęcia bez obaw o utratę sprzętu :) Może to wszystko na wyrost powiedziane ale jakie są wasze odczucia odnośnie bezpieczeństwa po pobycie w tym mieście, kraju...
dzięki serdecznie :)
Pozdrawiam,
Tomek.
garimo 15:27 | 11.12.2007
Oczywiście ze mozesz robic zdjęcia...natomiast zawsze musisz pamietac ze to jest Brazylia...wiec lepiej nie kusic losu paradując z widocznym aparatem.Ja w takich miejscach czesto nosze aparat w normalnym plecaku i wyjmuje w momencie zrobienia zdjęcia. Mozesz do tego wykupic ubezpieczenie w Hestii lub PZU (inne towarzystwa tego nie oferuja) z opcja ubezpieczenia bagazu na wypadek kradziezy do 1000 EUR.pzdr
s.
borki 14:49 | 29.02.2008
Cześć,cały listopad 2007 spędziłam w Brazylii w grupą przyjaciół podróżując różnymi środkami lokomoacji (od samolotów po autobusy)....generalnie było bardzo bezpiecznie, ale oczywiście warto zachować minimalne środki ostrożności tj. nie nosić ze sobą wszystkich pieniążków, zamiast oryginału paszportu wystarczy ksero...i oczywiście nie należy afiszować się kamerą, aparatem fotograficznym.....większość ludzi jednak jest bardzo uprzejma.....
serdecznie pozdrawiam,
Aga
renba 22:55 | 29.02.2008
Trzeba uważać, żeby nie wchodzić na teren faweli. Bardzo często Brazylijczycy upominają, żeby nie iść dalej plażą, czy daną uliczką. Należy to traktować poważnie. Ja zignorowałam takie ostrzeżenie na plaży w Fortalezie - bo otoczenie wyglądało tak niewinnie. Zwykła, zatłoczona plaża gdzie przeważały rodziny z dziećmi. Niestety zostałam napadnięta. Patrol policji obserwował napad z odległości 100 m, ale nie mieli prawa interweniować na plaży pryznależacej do faweli. Takie już panują między nimi układy.A tak poza tym to Brazylia jest fascynująca. Trzeba jedznie przestrzegac pewnzch zasad