/ / IRAN > Jesteśmy w Iranie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Jesteśmy w Iranie

kategoria podróże po świecie

kraj Iran

prow dołączył
19.03.2011

prow 19:22 | 21.08.2016

Od tygodnia jesteśmy samochodem w Iranie. Aktualnie nad morzem kaspijskim. Jak coś to pytać. Odpowiemy w ramach możliwości. (Internet tutaj to koszmar)
Pozdrawiamy wszystkich podróżników

travva dołączył
22.08.2016

travva 14:01 | 22.08.2016

>Od tygodnia jesteśmy samochodem w Iranie. Aktualnie nad morzem kaspijskim. Jak coś to
>pytać. Odpowiemy w ramach możliwości. (Internet tutaj to koszmar)
>Pozdrawiamy wszystkich podróżników

wow woow, Samochodem w Iranie, dość odważnie! Powiedzcie po prostu jak jest, co się dzieje, co przeżyliście już ciekawego! :)

paramedic dołączył
04.12.2008

paramedic 14:28 | 22.08.2016

Ciekaw jestem i pewnie wiele osob na forum również, czy udalo Wam sie wjechać autem bez kaucji i wyrabiania Carnet De Passage , czy mieliście to pozałatwiane ? Pozdrawiam serdecznie, Iran jest wspaniały!!!

fotosoraya dołączył
17.03.2014

fotosoraya 09:24 | 23.08.2016

Ja samochód wypożyczałam z pełnym ubezpieczeniem.
Mankamentem jest limit kilometrów.
Też jestem ciekawa na jakich warunkach wjechaliście własnym autem.

prow dołączył
19.03.2011

prow 10:44 | 24.08.2016

Polecamy IRAN. CPD jest NIEZBĘDNE. Kasa ok. 60 tys. Iran i Irańczycy są wspaniali. Jedziemy do Mashad we wschodnim Iranie. Potem wzdłuż granicy afganskiej do Bander Abbas. Internet jest fatalny, nie liczcie zdjecia Zapraszamy na www.ogorzali.pl

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 14:33 | 14.09.2016

Za miesiąc startujemy do Teheranu. Dużo jeszcze nie wiem, więc będziemy się kontaktować i pytać, pytać, pytać...

---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com/

Spotkaj przygodę na własną rękę!

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 21:41 | 14.09.2016

My startujemy na początku października do Iranu .Mam wizę z Jordanii w paszporcie. Spotkałam się z opinią że to może stanowić problem w uzyskaniu irańskiej wizy na lotnisku.Macie jakieś dane na ten temat?

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 08:48 | 15.09.2016

My też jedziemy w październiku i mamy wbitą izraelską pieczątkę.
Dostaliśmy wizę w ambasadzie w Polsce, bo jeśli pieczątka nie jest z tego roku, to konsulat i MSZ Iranu nie robi problemów.

---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 10:25 | 15.09.2016

Czyli problem z wizą macie z głowy-wobec tego, co piszesz może i my dostaniemy bez kłopotów.Kiedy startujecie? My 3.10-17.10

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 10:46 | 15.09.2016

Tak, nie sądzę, żeby były problemy u Was. A startujecie z Polski czy jakoś przez północą granicę?
Rzeczywiście, może przypadkiem się spotkamy. My będziemy: 10.10 - 4.11.

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 19:45 | 16.09.2016

Lecimy z W-wy przez Ateny, z powrotem tak samo-jeśli nas wpuszczą do samolotu bez wizy-przewoźnik ma obowiązek odtransportować nas w razie nie wpuszczenia do Iranu-ale mam nadzieję że nie będzie takich problemów.A Wy jak?Ps uważajcie na zaburzenia jelitowe w Iranie -znajomi ich doświadczyli.

fotosoraya dołączył
17.03.2014

fotosoraya 05:47 | 17.09.2016

Nigdy nie słyszałam,aby sprawdzano wizę przed wejściem do jakiegokolwiek samolotu.Byłam dwa miesiące w Iranie,jedzenie było dobre i nie doświadczyłam żadnych dolegliwości jelitowych.Ciekawi mnie,gdzie podział się założyciel tego wątku,mam nadzieję,że szczęśliwie zakończyła się podróż po Iranie.

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 16:41 | 17.09.2016

Stynka, bardzo odważnie! My też lecimy przez Ateny, tylko że wizę mamy już wbitą w paszporcie. Załatwialiśmy ją w ambasadzie Iranu.
Skąd wiesz, że jest możliwość otrzymania wizy na lotnisku? Mnie się wydaje, że ekipa na forach pisała, że nie ma jeszcze takiej opcji.

Zaburzenia jelitowe spoko - dzięki za ostrzeżenie. Przeżyliśmy Indie i Egipt, przeżyjemy Iran :)

Jeśli chodzi o sprawdzanie wizy przed wejściem do samolotu, to nam sprawdzali w Moskwie, jak mieliśmy przesiadkę do Szanhaju.

---------

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 21:10 | 17.09.2016

Wiem z różnego rodzaju forum -np fly4free,na tym gdzie piszemy chyba też ktoś wspominał -z reguły bez problemów - jeśli nie jest się panem Kuźniarem -na co liczymy.Odnośnie zaburzeń trawiennych -w Egipcie nam nic nie było;kobieta z którą rozmawiałam o ich podróży po Iranie -mocno narzekała na biegunkę -nie przechodziła po polskich ani po irańskich środkach i mocno zaburzyła ich komfort podróży,a z tego co mówiła uważali na higienę raczej.

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 02:01 | 18.09.2016

Super! Trzymamy kciuki. Koniecznie potwierdźcie, jeśli uda się Wam bez problemu dostać wizę na lotnisku. My na naszą wydaliśmy mnóstwo forsy.

---------

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 10:40 | 18.09.2016

Właśnie dlatego chcieliśmy sobie oszczędzić załatwiania wizy w Polsce -choć stres będzie do końca,co Wy macie już z głowy.Dzięki i powodzenia w podróży.

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 14:07 | 18.09.2016

Mam nadzieję, że się Wam uda!
Na blogu mamy formularz mailowy. Może wymienimy się mailami, to jak się pojawi jakaś sytuacja kryzysowa, to może będzie opcja, żeby jakoś sobie pomóc.

---------

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 16:54 | 18.09.2016

Wysłałam Ci pw

markod dołączył
08.03.2012

markod 15:27 | 26.09.2016

Super my wlasnie wrocilismy z Azerbejdzanu . Pojechliscie z karnetem czy bez?

asal dołączył
06.04.2011

asal 16:34 | 19.01.2017

Hej, potrzebuję inspiracji co do miejsc do zobaczenia w północnym Iranie, poza miejscami z przewodników.

Kama86 dołączył
14.11.2016

Kama86 21:06 | 19.01.2017

Polnoc jest calkowicie inna niz reszta Iranu - gorzysta, sporo zieleni wszedzie 😊

Poza miejscami z przewodników może być ciężko, mnie zachwyciła Dolina Almut z ruinami zamków Asasynow - jedzie się kręta serpentyna, a widoki wokol są genialne, do tego można znaleźć na trasie kilka małych lokalnych wioseczek, coś wspaniałego jeśli chodzi o gościnę ludzi tam żyjących. Polecam nocleg albo chociaż obiad w którejś z tych wioseczek 😊

Nieco inne jest też wybrzeze Morza Kaspijskiego pomiędzy Raszt a Ardebil (choć samo morze zdecydowanie nie przypomina tego z Zatoki Perskiej 😉).

Jeśli lubisz gory, a nie chcesz się porwać na Damavand to warto zrobić jakiś trek na Sahand (kolejny nieczynny wulkan). Do tego pasma górskie na trasie z Tabriz do Teheranu robią niesamowite wrażenie ☺

Poza tym mnie zauroczylo Masuleh i Kharanaq (choć mocno juz turystyczne niestety).

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl