Forum dyskusyjne
Jesteśmy w Iranie
kategoria podróże po świecie
kraj Iran
prow 19:22 | 21.08.2016
Od tygodnia jesteśmy samochodem w Iranie. Aktualnie nad morzem kaspijskim. Jak coś to pytać. Odpowiemy w ramach możliwości. (Internet tutaj to koszmar)Pozdrawiamy wszystkich podróżników
travva 14:01 | 22.08.2016
>Od tygodnia jesteśmy samochodem w Iranie. Aktualnie nad morzem kaspijskim. Jak coś to>pytać. Odpowiemy w ramach możliwości. (Internet tutaj to koszmar)
>Pozdrawiamy wszystkich podróżników
wow woow, Samochodem w Iranie, dość odważnie! Powiedzcie po prostu jak jest, co się dzieje, co przeżyliście już ciekawego! :)
paramedic 14:28 | 22.08.2016
Ciekaw jestem i pewnie wiele osob na forum również, czy udalo Wam sie wjechać autem bez kaucji i wyrabiania Carnet De Passage , czy mieliście to pozałatwiane ? Pozdrawiam serdecznie, Iran jest wspaniały!!!
fotosoraya 09:24 | 23.08.2016
Ja samochód wypożyczałam z pełnym ubezpieczeniem.Mankamentem jest limit kilometrów.
Też jestem ciekawa na jakich warunkach wjechaliście własnym autem.
prow 10:44 | 24.08.2016
Polecamy IRAN. CPD jest NIEZBĘDNE. Kasa ok. 60 tys. Iran i Irańczycy są wspaniali. Jedziemy do Mashad we wschodnim Iranie. Potem wzdłuż granicy afganskiej do Bander Abbas. Internet jest fatalny, nie liczcie zdjecia Zapraszamy na www.ogorzali.pl
PodróżeZwykłychLudzi 14:33 | 14.09.2016
Za miesiąc startujemy do Teheranu. Dużo jeszcze nie wiem, więc będziemy się kontaktować i pytać, pytać, pytać...---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com/
Spotkaj przygodę na własną rękę!
Stynka78 21:41 | 14.09.2016
My startujemy na początku października do Iranu .Mam wizę z Jordanii w paszporcie. Spotkałam się z opinią że to może stanowić problem w uzyskaniu irańskiej wizy na lotnisku.Macie jakieś dane na ten temat?
PodróżeZwykłychLudzi 08:48 | 15.09.2016
My też jedziemy w październiku i mamy wbitą izraelską pieczątkę.Dostaliśmy wizę w ambasadzie w Polsce, bo jeśli pieczątka nie jest z tego roku, to konsulat i MSZ Iranu nie robi problemów.
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com
Stynka78 10:25 | 15.09.2016
Czyli problem z wizą macie z głowy-wobec tego, co piszesz może i my dostaniemy bez kłopotów.Kiedy startujecie? My 3.10-17.10
PodróżeZwykłychLudzi 10:46 | 15.09.2016
Tak, nie sądzę, żeby były problemy u Was. A startujecie z Polski czy jakoś przez północą granicę?Rzeczywiście, może przypadkiem się spotkamy. My będziemy: 10.10 - 4.11.
Stynka78 19:45 | 16.09.2016
Lecimy z W-wy przez Ateny, z powrotem tak samo-jeśli nas wpuszczą do samolotu bez wizy-przewoźnik ma obowiązek odtransportować nas w razie nie wpuszczenia do Iranu-ale mam nadzieję że nie będzie takich problemów.A Wy jak?Ps uważajcie na zaburzenia jelitowe w Iranie -znajomi ich doświadczyli.
fotosoraya 05:47 | 17.09.2016
Nigdy nie słyszałam,aby sprawdzano wizę przed wejściem do jakiegokolwiek samolotu.Byłam dwa miesiące w Iranie,jedzenie było dobre i nie doświadczyłam żadnych dolegliwości jelitowych.Ciekawi mnie,gdzie podział się założyciel tego wątku,mam nadzieję,że szczęśliwie zakończyła się podróż po Iranie.
PodróżeZwykłychLudzi 16:41 | 17.09.2016
Stynka, bardzo odważnie! My też lecimy przez Ateny, tylko że wizę mamy już wbitą w paszporcie. Załatwialiśmy ją w ambasadzie Iranu.Skąd wiesz, że jest możliwość otrzymania wizy na lotnisku? Mnie się wydaje, że ekipa na forach pisała, że nie ma jeszcze takiej opcji.
Zaburzenia jelitowe spoko - dzięki za ostrzeżenie. Przeżyliśmy Indie i Egipt, przeżyjemy Iran :)
Jeśli chodzi o sprawdzanie wizy przed wejściem do samolotu, to nam sprawdzali w Moskwie, jak mieliśmy przesiadkę do Szanhaju.
---------
Stynka78 21:10 | 17.09.2016
Wiem z różnego rodzaju forum -np fly4free,na tym gdzie piszemy chyba też ktoś wspominał -z reguły bez problemów - jeśli nie jest się panem Kuźniarem -na co liczymy.Odnośnie zaburzeń trawiennych -w Egipcie nam nic nie było;kobieta z którą rozmawiałam o ich podróży po Iranie -mocno narzekała na biegunkę -nie przechodziła po polskich ani po irańskich środkach i mocno zaburzyła ich komfort podróży,a z tego co mówiła uważali na higienę raczej.
PodróżeZwykłychLudzi 02:01 | 18.09.2016
Super! Trzymamy kciuki. Koniecznie potwierdźcie, jeśli uda się Wam bez problemu dostać wizę na lotnisku. My na naszą wydaliśmy mnóstwo forsy.---------
Stynka78 10:40 | 18.09.2016
Właśnie dlatego chcieliśmy sobie oszczędzić załatwiania wizy w Polsce -choć stres będzie do końca,co Wy macie już z głowy.Dzięki i powodzenia w podróży.
PodróżeZwykłychLudzi 14:07 | 18.09.2016
Mam nadzieję, że się Wam uda!Na blogu mamy formularz mailowy. Może wymienimy się mailami, to jak się pojawi jakaś sytuacja kryzysowa, to może będzie opcja, żeby jakoś sobie pomóc.
---------
markod 15:27 | 26.09.2016
Super my wlasnie wrocilismy z Azerbejdzanu . Pojechliscie z karnetem czy bez?
asal 16:34 | 19.01.2017
Hej, potrzebuję inspiracji co do miejsc do zobaczenia w północnym Iranie, poza miejscami z przewodników.
Kama86 21:06 | 19.01.2017
Polnoc jest calkowicie inna niz reszta Iranu - gorzysta, sporo zieleni wszedzie 😊Poza miejscami z przewodników może być ciężko, mnie zachwyciła Dolina Almut z ruinami zamków Asasynow - jedzie się kręta serpentyna, a widoki wokol są genialne, do tego można znaleźć na trasie kilka małych lokalnych wioseczek, coś wspaniałego jeśli chodzi o gościnę ludzi tam żyjących. Polecam nocleg albo chociaż obiad w którejś z tych wioseczek 😊
Nieco inne jest też wybrzeze Morza Kaspijskiego pomiędzy Raszt a Ardebil (choć samo morze zdecydowanie nie przypomina tego z Zatoki Perskiej 😉).
Jeśli lubisz gory, a nie chcesz się porwać na Damavand to warto zrobić jakiś trek na Sahand (kolejny nieczynny wulkan). Do tego pasma górskie na trasie z Tabriz do Teheranu robią niesamowite wrażenie ☺
Poza tym mnie zauroczylo Masuleh i Kharanaq (choć mocno juz turystyczne niestety).