Forum dyskusyjne
pomogę
kategoria podróże po świecie
kraj Iran
pan wladek z magazynu 16:25 | 16.10.2016
Wróciłem początkiem października z Iranu. Byłem 2 tyg , zjechaliśmy od Teheranu do Zatoki Perskiej. Jeśli będę potrafił to pomogę :)
suave 12:30 | 18.10.2016
i jedno i drugie bez problemu.
pan wladek z magazynu 16:46 | 18.10.2016
roaming działa ale drogo:) wifi jest ale niektóre strony są blokowane
skemot 18:24 | 19.10.2016
A czy ktoś się orientuje czy z irańskiej sim będzie tańszy kontakt z Polska niż z polskiej?
aq5 23:37 | 19.10.2016
Z sima nabytego w irańskim punkcie (np.Irancell) nie dodzwonisz sie za granicę .W kazdym razie dotad tak było,tzn. w tamtym roku kiedy odwiedzilem Iran poraz trzeci;))).Ale Iran trochę "łagodnieje" wiec moze i doste p do zagranicznych sieci GSM jest mozliwy po złagodzeniu sankcji.Do netu najlepiej się wchodzi w domach Irańczykow,oni sie łącza za pomoca specjalnych programow lub poprzez jakies serwery proxy.Mój tablet nie zdołal ominąć oficjalnych blokad;)))..Ogólnie karty sim w Iranie sa wyjatkowo tanie ale niestety dzialaja tylko w kraju.Z polskiej karty bez problemu sie mozna połączyc,niestety bardzo drogo to wychodzi...Ostatnio jak kupowałem tam irańskiego sima to nie tylko robili kopie paszportu ale nawet brali odcisk palca;tusz latwo zmywalny;)))..Jak wszystko dobrze pójdzie to może i my w PL będziemy musieli sobie brudzic palce;))),inwigilacja postępuje...;)))
markod 21:42 | 20.10.2016
Czy byłeś samochodem i jak na granicy?
aq5 00:05 | 22.10.2016
Aby wjechać na terytorium Iranu wlasnym samochodem nalezy mieć ze soba tzw. carnet de passage ( chttps://www.pzmtravel.com.pl/dokumenty-celne.htmlzyl) czyli przekladając na nasze ;) wplacić depozyt ,który jest swego rodzaju gwarancja ,ze tym samochodem wyjedzie sie z tego kraju a nie np. sprzeda sie go na miejscu.Tak jest nie tylko w przypadku Iranu ale i wielu,wielu innych krajow Azi czy Afryki.Rozumiesz zatem,ze niestety nie uzylem swojego samochodu do wypraw do tego pieknego kraju.Wysokość depozytuzalezy od wartosci samochodu i np. w przypadku samochodu wartości 50 000 wynosi 40 000 złotych.Komunikacja z Iranem jest dobra a nawet bardzo dobra (raz lecialem z Frankfurtu Lufthansa bezpośrednio,ale to doga impreza ,potem wybrałem tureckiego Pegasusa Berlin-Stambuł-Teheran.Od lutego z Berlina Schoenefeld lata Germania,powiazana z Lufthansa ale co najmniej o polowe tansza no i non-stop,bez czekania w Stambule).Raz wracalem pociagiem z Tabrizu i taksowka do granicy i pieszo przez most na rzece do Armenii,raz autobusem z Tabriz do Dogubeyazit w Turcji.Autobusy w Iranie sa tanie,taksowki takze,pociagi podobnie;w 2014 za pociag z Teheranu do Mashhadu (800 km) zapalacilem ok 6 euro,a pociahg byl calkeim lux,,wagony klima,wspaniala podroz 10 godzin.
pan wladek z magazynu 00:58 | 02.11.2016
Witam globtroterzy.Mam prośbę. Czy mógłby ktoś przywieźć mi coś z Iranu? Chodzi mi o dzban do sziszy , kupiłem sobie w Iranie sziszę ale niestety dzban rozbili mi na lotnisku (jechała w rejestrowanym). A bardzo chciałbym żeby komplet był oryginalny (irański). Zwróciłbym ci pieniądze po powrocie (w Isfahan sam dzban kosztował ok.30zł). Jeśli mógłby ktoś to dla mnie zrobić byłbym baaardzo wdzięczny. W razie czego to mój numer:513404926
plecakowicz 12:25 | 07.11.2016
Jak z bazą noclegową? Tanio, drogo? Łatwo znaleźć jakieś miejsce? Jaki standard usług?
bartek79 16:05 | 07.11.2016
Srednio 10 dolarów.Choć spałem tez w Qom za 7 dolcow.Ze znalezieniem noclegow nie miałem problemu.Ogolnie Iran to normalny kraj jakich wiele.Ma wiele mitów,jednak to tylko mity :) Jak cos to pytaj wlasnie jestem w drodze powrotnej z Iranu.
pan wladek z magazynu 19:21 | 07.11.2016
my nocowalismy albo za 5 euro albo za free u iranczykow
PodróżeZwykłychLudzi 13:37 | 18.11.2016
Wróciliśmy właśnie z 4 tygodniowego pobytu.30 - 60 zł to zakres cen, w których da się zmieścić (nie mówimy o spaniu za 0 zł u Irańczyków czy CS).
Warto pytać o mosafarhane (dom turysty/pielgrzyma), czyli najtańszy rodzaj hostelu.
Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com
Spotkaj przygodę na własną rękę!