/ / IRAN > Wiza na lotnisku > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wiza na lotnisku

kategoria podróże po świecie

kraj Iran

tenshi222 dołączył
03.09.2014

tenshi222 16:24 | 26.09.2016

Witam,

Czy ktoś kto w ostatnim czasie był w Iranie mógłby rozwiać wątpliwości dotyczące VOA?

1. Czy potrzebna jest rezerwacja pokoju w hotelu?
2. Czy warunkiem otrzymania VOA jest wykupienie ubezpieczenia na lotnisku czy tez wystarczy ubezpieczenie turystyczne zakupione w Polsce?
3. Czy potrzebne są jeszcze jakieś dokumenty oprócż paszportu i zdjęcia paszportowego?
4. Jaki jest obecnie koszt wizy?

Z góry dzięki za wszelką pomoc ;)

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 16:36 | 26.09.2016

Mamy informacje, że VOA nie jest przyznawana na lotnisku. Trzeba mieć wizę wbitą w paszport przez ambasadę.

Ale jeden z Użytkowników tego forum będzie walczył o wizę po przylocie i w pierwszych dniach października będziemy mieli potwierdzenie czy się udało.

Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

rudiman dołączył
09.11.2015

rudiman 10:41 | 27.09.2016

Generalnie można otrzymać VOA, jednakże sama ambasada tego nie poleca. Zdarzały się przypadki, gdzie nie wpuszczono nawet na pokład samolotu, jeśli ktoś nie okazał wizy na lotnisku, z którego leciał. Wprawdzie były to sporadyczne przypadki, niemniej warto mieć to na uwadze. Jeśli ma się więcej czasu (czyt. więcej niż 1,5 miesiąca), zaleca się załatwianie wizy tutaj na miejscu. Niemniej, na lotnisku można takową uzyskać.

1. Niepotrzebna jest rezerwacja hotelu w celu uzyskania wizy. Na wniosku wystarczy wpisać nazwę hotelu i adres z jakiegoś przewodnika. Oni tego nie sprawdzają.
2. Wystarczy ubezpieczenie tursytyczne zakupione w Polsce (musi obejmować koszty leczenia, ewakuacji medycznej oraz transportu zwłok).
3. Poza paszportem i zdjęciem trzeba pokazać bilet powrotny. Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty przylotu do Iranu.
4. Wiza kosztuje €50.

tenshi222 dołączył
03.09.2014

tenshi222 14:47 | 27.09.2016

Dzięki za odpowiedź!

Niestety nie mamy czasu na wyrabianie wizy w Polsce. Bilety kupiliśmy na miesiąc przed wyjazdem, więc zaczynanie całej procedury wizowej też niosło ryzyko, że nie zdążymy.

Czy przypadki, które opisałeś, tj. odmówienie komuś wydania VOA albo nawet niewpuszczenie na pokład samolotu miało jakieś uzasadnienie czy to po prostu widzi mi się ze strony przewoźnika/celników? Rozumiem, że problemy mogą mieć osoby będące dziennikarzami/fotoreporterami ale dlaczego mieliby nie chcieć wpuszczać turystów? Jakby nie patrzeć zostawiają w ich kraju pieniądze i przełamują stereotyp niedostępności Iranu, a na tym im chyba teraz zależy...

edyta11 dołączył
26.08.2015

edyta11 16:15 | 27.09.2016

My tez nie mamy czasu na uruchamianie procedury. Czytałam ze nie ma z nia problemu na lotnisku. Trwa to nieco dluzej i ustalaja sobie ceny jak chca plus kwestionują ubezpieczenie jesli nie stoi wyraznie Iran. Lecimy UIA z Berlina przez Kijów i nie mam obaw ze bedzie ok

rudiman dołączył
09.11.2015

rudiman 22:49 | 27.09.2016

Jak wspomniałem, odmowa w takich sytuacjach to raczej sporadyczne przypadki. Zapewne kwestia trafienia na nieprzyjaznego celnika itp. Generalnie młoda kobieta podróżująca samotnie będzie miała problemy, a jeśli jedziecie w dwójkę (para mieszana) lub większą grupą, nie powinno być większego problemu. Aczkolwiek zawsze jest ta nuta niepewności, która siedzi pod kopułą ;-) Trzymam kciuki za Wasz wyjazd i dajcie znać po powrocie, jak to u Was wyglądało. Pozdrawiam.

yosuku dołączył
16.10.2010

yosuku 21:27 | 28.09.2016

Witam,
Wróciliśmy z Iranu 2 tygodnie temu. Nie mieliśmy problemów z otrzymaniem wizy na lotnisku w Teheranie, również żadnych problemów z otrzymaniem wizy nie miała samotnie podróżująca tym samym samolotem Polki. Tak, trzeba mieć wykupione ubezpieczenie turystyczne by otrzymać wizę. To pierwszy dokument który sprawdzają na lotnisku i uwaga, w ubezpieczeniu musi być napisane ze ubezpieczenie jest ważne w Iranie ( nie wystarczy np "świat" ). Jeśli nie ma słowa "Iran" w ubezpieczeniu trzeba wykupić ich ubezpieczenie. Wiza na lotnisku kosztowała nas 75 EUR od osoby, ubezpieczenie 16 USD na osobę. Sprawdzali także rezerwacja na pierwszą noc (u nas wystarczyło mailowe zaproszenie od znajomych z adresem i nr tel ). Nie chcieli innych dokumentów poza paszportem, Nie chcieli też od nas zdjęcia paszportowego chociaż je mieliśmy dla własnego bezpieczeństwa. Na wizę czekaliśmy ok 2 godziny.

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 08:43 | 29.09.2016

Super, dzięki za wieści!

- dlaczego koszt wizy to 75 euro? Wszędzie piszą, że 50.
- czy jak ktoś miał wizę wbitą wcześniej przez ambasadę, to też sprawdzali ubezpieczenie i rezerwację, czy tylko paszport?
- na ile dni pobytu starcza wiza na lotnisku?

No i jak wrażenia? Opisujecie gdzieś? :)

Podróże Zwykłych Ludzi
---------

rudiman dołączył
09.11.2015

rudiman 10:32 | 29.09.2016

Ja miałem wizę załatwioną przed wyjazdem i na lotnisku już o nic mnie nie prosili, gdyż przy ubieganiu się o wizę musiałem te wszystkie dokumenty złożyć (zarówno ubezpieczenie, jak i dane rezerwacji), więc wszystko już mieli w systemie. Na lotnisku wystarczył tylko paszport.

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 10:58 | 29.09.2016

Ok. Dzięki!

Czy bardzo grzebią w paszporcie?
Mam tam pieczątkę z Izraela i trochę się obawiam, że mogą się doszukać...

Podróże Zwykłych Ludzi
---------

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 22:32 | 29.09.2016

Trzymam kciuki żeby się nie doszukali!!!

bombay dołączył
13.06.2005

bombay 09:04 | 30.09.2016

Wrócilem 23 wrzesnia 2016 z Iranu. Temat VoA cieszy się dużym zainteresowaniem. Opisywałem to już wprawdzie na innym forum, ale postaram się także tu powtórzyć i nieco rozbudować.
Postanowiłem, że wizę będę załatwiać po przylocie na lotnisku IKIA w Teheranie. Na wypadek jakichkolwiek pytań przygotowałem sobie wydruki po polsku i angielsku na temat "Visa on Arrival"
1- ze strony ambasady Iranu w Warszawie
2- ze strony IATA
3- ze strony http://www.iranianvisa.com/uponarr.htm
dodatkowo zrobiłem rezerwacją w dobrym hotelu i oczywiście wydruk. Do tego wydruk potwierdzenia daty wylotu z Iranu.
Próbowałem też dowiedzieć się oficjalnie, które ubezpieczenia są uznawane - pytania pozostały bez odpowiedzi.
Leciałem liniami Aegan z Warszawy z przesiadką w Atenach.
Na lotnisku w Warszawie przy odprawie pani zapytała o wizę irańską. Powiedziałem, że uzyskam ją na lotnisku w Teheranie. Nastąpiła krótka konsultacja i zostałem dopuszczony do lotu. W Atenach nikt o wizę nie pytał. Później dowiedziałem się, że na innych lotniskach europejskich zdarzają się jednak pytania o wizę a nawet problemy z tym związane.
Po wylądowaniu w Teheranie udaję się do okienka VoA i pobieram wniosek, który wypełniam. Osób ubiegających się o wizę na lotnisku było ok. 50. Zanosiło się na dłuższe oczekiwanie, ale też upatrywałem w tym szansy na to,że nie będzie żadnych zbędnych pytań. Z wypełnionym wnioskiem idę do okienka Insurance, wypełniam kolejny formularz, oddaję paszport i otrzymuję kwitek do trzeciego okienka (kasa). Pokazuję moje polskie ubezpieczenie. Pan w okienku nawet nie spojrzał i stwierdził not valid. W kasie do zapłacenia było 75 EUR za wizę i 14 EUR za irańskie ubezpieczenie. Wiza przydzielana jest automatycznie na 30 dni, mimo, że wniosek składałem na 15 dni. Wracam przed okienko nr 1 i czekam na wywołanie mojego nazwiska. Nastąpiło to po ok 1 h. Zgodnie z oczekiwaniem nie było już żadnych pytań. Wiza jest w paszporcie i teraz udaję się do stanowiska immigration. Tu uwaga - są 2 punkty odpraw (terminal A i B) i lepiej się nie pomylić. Należy pójść do A. Ja wybieram z nieświadomości B a to oznacza dodatkowy problem z odbiorem bagażu.
W podobnej sytuacji znalazło się jeszcze kilka innych osób. W końcu bagaż odebrany i jestem w Iranie. Teraz muszę:
-zalogować się do internetu (jest bezpłatny, ale strona autoryzacji tylko w języku farsi)
-odwołać niepotrzebną rezerwację w hotelu
-wymienić pieniądze
-wydostać się z lotniska (a nie mam zamiaru przepłacać za taxi)

Reasumując - ten sposób uzyskiwania wizy wydaje się optymalny ze względu na czas i koszty przy podróży nie dłuższej niż 30 dni i przybyciu samolotem. Temat dosyć intensywnie rozpoznawałem wcześniej w internecie i nie doszukałem się przypadku odmowy przyznania wizy na lotnisku. Nie wydaje się konieczne wykupywanie Autorisation Code. Można próbować z ubezpieczeniem wykupionym w Polsce, ale koniecznie z nazwy musi być wymieniony Iran.
Obecny koszt wizy VoA wynika z wydłużonego okresu na jaki jest przydzielana - 30 dni.
Konieczność wykupienia irańskiego ubezpieczenia jest skutkiem częstego nie wywiązywania się ubezpieczycieli ze zobowiązań - problem wynika z utrudnień przy dokonywaniu płatności z innych krajów do Iranu.

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 22:33 | 29.09.2016

yosuku -zaliczyliście kąpiel w Morzu Kaspijskim albo Zatoce Perskiej?

NoOrdinaryStranger dołączył
09.10.2016

NoOrdinaryStranger 00:19 | 31.10.2016

Jeśli masz/cie pieczątkę z Izraela w paszporcie to istnieje realne ryzyko że do Iranu nie wjedziesz/cie. W drugą stronę działa to podobnie. Najlepiej jest poprosić o pieczątkę na osobnej kartce wkładanej do paszportu (sprawdzona metoda podpatrzona u znajomej).
Żeby się upewnić polecam zadać pytanie na grupie FB See you in Iran.

Powodzenia!

tenshi222 dołączył
03.09.2014

tenshi222 09:44 | 30.09.2016

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Teraz już wszystko jest jasne.

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 14:34 | 30.09.2016

bombay -jak nie przepłacać za taxi z lotniska w Teheranie?

seboc dołączył
04.08.2008

seboc 12:51 | 23.10.2016

>bombay -jak nie przepłacać za taxi z lotniska w Teheranie?

To ja odpowiem.
Nalezy zignorowac wszystkich naciagaczy proponujacych kosmiczne ceny i wyjsc przed terminal na postoj taksowek lotniskowych.
Na slupie, nieco u gory, wisi tablica z cennikiem: cena zalezy od auta.
Ostatnio pojawily sie nowe toyoty i VW (Volks Wagon ;-) ), za te cena nieco wieksza.

skemot dołączył
01.02.2015

skemot 14:34 | 01.10.2016

. Pokazuję
>moje polskie ubezpieczenie. Pan w okienku nawet nie spojrzał i stwierdził not valid.
Można próbować z ubezpieczeniem wykupionym w Polsce, ale koniecznie z nazwy
>musi być wymieniony Iran.

Czy zna ktoś firmę ubezpieczeniową, która wyda taką polisę z wyszczególnioną informacją, że jest na Iran? I pewnie przydałoby się też żeby chociaż podstawowe informacje na niej były po angielsku...

czzd dołączył
03.07.2017

czzd 11:20 | 03.07.2017

Witam,

A jeszcze mam jedno pytanie odnośnie zakupu wizy na teherańskim lotnisku. Czy wspomniane okienka są otwarte 24h/dobę czy trzeba czekać do rana na otwarcie? Ja mam przylot o 00:30. Z góry dziękuję za odpowiedź!!

14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 09:43 | 30.09.2016

Jak wydostałeś się z lotniska? Widzieliśmy, że są jakieś regularne busy. Wiesz mniej więcej w jakich godzinach jeżdżą?

Podróże Zwykłych Ludzi
---------

yosuku dołączył
16.10.2010

yosuku 10:21 | 30.09.2016

Kapaliśmy się w Morzu Kaspijskim, przejechaliśmy sie z Adabil do Astary, W Astarze niestety morze było brudne, plaża z drobnymi muszlami. Plaza oczywiście podzielona: rodzinna ( meska z dziecmi ) i damska - zakryta plandekami i pilnowana przez policjantów z dwóch stron. W damskiej cześci mozna sie kapać nago lub w stroju kąpielowym, tylko moje dziewczyny kąpały sie w ubraniu. Jest bardzo ostra kontorla bagaży przy wejściu do damskiej cześci - nie wolno robić żadnych zdjeć, zabierają wszystkie aparaty, robią tam nawet kontrolę osobistą. Osobiście polecamy jednak plaże w okolicach Rusztu. Woda jest również ciepła , plaża czysta i mozna dyskretnie robić zdjecia na plazy otwartej. Okolice Rusztu to najbogatszy region Iranu jaki widzieliśmy .

bombay dołączył
13.06.2005

bombay 07:56 | 01.10.2016

nie ma co liczyć na regularną komunikację publiczną. Podobno jest jakiś autobus do miasta, ale gdzie i kiedy i skąd odjeżdża tego nie wie nikt.
Najlepiej po wyjściu z lotniska (poziom odlotów) przejść łącznikiem w stronę parkingu i zajść do drogi. Tam można próbować zatrzymywać autobusy (przejeżdża ich sporo). Oficjalnego przystanku tam oczywiście nie ma. W moim przypadku trwało to ok 10 minut i kosztowało ok 6 PLN.
Oficjalne ceny taxi to miasta to 700k - 800k (ok 90PLN)

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 12:36 | 02.10.2016

My mamy Warta Travel Plus - info po polsku/ angielsku; Destination:Iran! ale czy przejdzie-zależy od nastroju pana w okienku w Teheranie:)

skemot dołączył
01.02.2015

skemot 20:25 | 03.07.2017

>Witam,
>
>A jeszcze mam jedno pytanie odnośnie zakupu wizy na teherańskim lotnisku. Czy
>wspomniane okienka są otwarte 24h/dobę czy trzeba czekać do rana na otwarcie? Ja mam
>przylot o 00:30. Z góry dziękuję za odpowiedź!!

Są 24h, przynajmniej były w październiku.Też lądowałem o podobnej porze.

Stynka78 dołączył
14.09.2016

Stynka78 14:29 | 30.09.2016

Dzięki za obszerne info i przydatne info.Dobra wiadomość że na dzielonych plażach można się wykąpać w europejskim stroju kapielowym .My
zamierzamy wykąpać się w Noshahr, jak wszystko pójdzie dobrze:)

seboc dołączył
04.08.2008

seboc 12:47 | 23.10.2016

Zaliczylem kapiel w Zatoce Perskiej, na Qeshm. Kierownik lodki po zaliczeniu delfinow zabral nas na plaze nieopodal wioski. Miejscowi urzadzili tam stragany z pamiatkami zrobionymi z morskich stworzen. Nie popieram takiej wytworczosci, nic nie kupilem. Pewnie i tak na lotnisku by to skonfiskowali.

Stragany byly prowadzone przez kobiety, przedstawicielki arabskiej mniejszosci - Bandari. Panie byly ubrane w przecudne stroje. Niektore mialy maski na twarzach. Niektore panny i dzieci mialy ozdobne tatuarze z henny. Robi sie takie z okazji wesela.

Sama kapiel byla ciekawa, bo nad glowa skakaly lawice malenkich rybek.
Na plazy byla urzadzona przebieralnia.

Aligru dołączył
17.01.2017

Aligru 17:11 | 25.07.2017

Zobacz tutaj, może mają coś o Iranie: http://bissole.pl/uslugi/wizy/

[fb] Raf Maz dołączył
30.07.2017

[fb] Raf Maz 18:04 | 18.11.2018

Dla zainteresowanych: wróciłem właśnie z Iranu i wygląda na to, że szybko zmienia się ich polityka w stosunku do podróżnych i to raczej na lepsze: nie szczególnie interesowano się już posiadanym przeze mnie ubezpieczeniem (było tylko pytanie czy mam), a wiza nie została wbita do paszportu, lecz przybrała postać kartki A4, którą otrzymałem osobno. Całość formalności na lotnisku zajęła nie więcej jak 45 min.

Adameczek dołączył
19.11.2018

Adameczek 09:13 | 19.06.2019

Byłem w maju w 2019 w Iranie. Wiza na lotnisku 10 min całość procedury ok. 4 nad ranem
75 EUR wiza + 3 USD lub 2 EUR za transakcje - wydają resztę jak np. masz % EUR w RIALAch
14 EUR ubezpieczenie na miesiąc
Nie wbijają pieczęci do paszportów
Trochę drożej niż w ambasadzie ale szybko i bez problemów

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl