Forum dyskusyjne
Wypożyczenie auta lub skutera IRAN
kategoria podróże po świecie
kraj Iran
GregKlima 22:27 | 30.04.2017
Witam .Wyberamy się około 20 maja do Iranu. Lądujemy w Teheranie .
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wypożyczniem auta , lub motoroweru. Chemy podrózować niezależnie po północy Iranu. Miejsca niezbyt turystyczne. Tak zwane zadupia .
Skutery były by optymalne ))
Dziękuje za pomoc
Robin z Nott. 13:58 | 02.05.2017
Kiedyś przekopałem cały internet--po angielsku i po persku + pytałem kilkunastu irańczyków o to i oni nic nie wiedzą--jeden z 20 wie że jest wypozyczalnia 1 na cały kraj....Ja ustaliłem ze tylko EUROPCAR wypozycza samochody normalnie bez kierowcy(z kierowcą łatwiej znaleść ale taka opcja jest bez sensu dla mnie bo lubie niezależnośc)--zaklepujesz tam fure i placisz na miejscu bo Iran poza systemem bankowym jest,niewiem jak z kaucja--możliwe ze w gotówce 1000euro wzwyż...Skutery niewiem--tam za duze odległości na pierdzikółka ...I 10 000 km wzwyż skuterem to mało kto wytrzyma:)
Robin z Nott. 14:09 | 02.05.2017
-jeszcze ważne-CENA---jest drogo bo za tydzień najtanszy wóz min 2000zł, paliwo za to taniutkie,choć przy 3-4 osobach i tak samochód to najlepsza opcja--ja bym brał 4x4 przy 4 osobach--wtedy naprawde jest gdzie pojezdzic..
Kama86 11:20 | 03.05.2017
ja też przed wyjazdem nie znalazłam żadnego info o możliwości wypożyczenia, w ostateczności zdecydowałam się na stopowanie (bardzo sprawnie, bo Irańczycy sami dużo podróżują całymi rodzinami i są ciekawi turystów, chociaż często trzeba zaznaczyć już na początku, że nie chcemy płacić za przejazd), ale na miejscu jest mnóstwo biur podróży, które zorganizują Ci wszystko od kupna biletów na transport lokalny po wynajęcie auta (często jednak z kierowcą), można mocno negocjować ceny ;)ewentualnie polecam napisać wiadomość otwartą na CS, jest tam spora grupa surferów z Iranu, być może ktoś coś wie i będzie mógł pomóc :)