Forum dyskusyjne
Rio w karnawale plus Iguazu -TANIE BILETY
kategoria podróże po świecie
kraj Brazylia
Menhir 10:28 | 17.11.2017
Rainbow sprzedaje tanie (1999zł) bilety na loty bezpośrednie do Rio de Janerio, m.in. o okresie karnawału. Nabyłyśmy takowe z koleżanką (wylot 5 luty) i teraz:- zapraszamy, może ktoś dołączy :))
- prosimy Dobre Dusze o podpowiedzi w sprawie noclegów, poruszania się po mieście (bezpiecznych dzielnic), sprawdzonych agencji organizujących zwiedzanie okolic, sprzedających bilety na Sambodrom itp.
- oczywiście szperamy po internecie, ale na okres karnawału noclegi znikają w mgnieniu oka, więc pośpiech jest wskazany.
Zamierzamy pojechać nad Iguazu oraz do pięknych i w miarę łatwo dostępnych miast (Paraty, Ouro Preto - jeszcze nie wiemy).
Dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi, Każda będzie cenna, zwłaszcza jeżeli jest świeża, jako że portugalski mamy jedynie w google tłumacz :(( Z pozdrowieniami dla wszystkich.
laspal87 19:29 | 17.11.2017
może to Wam pomoże https://randomtravelstories.com/2016/07/18/santa-teresa-rio-artystyczne/#more-4830
Menhir 13:26 | 18.11.2017
Dziękuję; mocno zachęca do zwiedzenia klimatycznej Santa Teresy - teraz nie pominiemy jej na pewno.
miejska 18:03 | 19.11.2017
Ja chcę wrzucić kilka informacji o Iguazu. Zatrzymałam się w hotelu IguassuHoliday. Fajny hotel i dość strategicznie położony: niedaleko granicy z Argentyną, dobrze skomunikowany z centrum Foz do Iguacu, dobry dojazd do lotniska no i oczywiście nad wodospad. Trzeba zobaczyć wodospad - to oczywiste. Ale sugeruję również przejazd do Argentyny do Puerto Iguazu aby zobaczyć wodospad z innej perspektywy.
Ja zdecydowanie wolę patrzeć od strony brazylijskiej, ale argentyńska bliskość kaskad, a szczególnie Gardzieli Diabła też robi wrażenie.
Menhir 12:39 | 05.12.2017
Bardzo proszę o kontakt osoby, które były ostatnio w Brazylii. Mam kilka pytań i liczę na pomoc. Chętnie udzielę informacji dotyczących miejsc, w których byłam.
Buszi 21:13 | 13.12.2017
Witam, ja wrocilem 2 tygodnie temu z checia odpowiem na pytania ;)
orf 16:41 | 16.01.2018
hej, wraz z 5 znajomych lecimy do Rio:) Możemy się zgadać :) My dopiero w miniony weekend kupiliśmy bilety:)
karola666 15:43 | 04.02.2018
Hej, to ja mam pytanie, pewnie będziesz się orientował.Trzeba /zakupić/zabierać konwerter do prądu, czy te polskie będą pasować?
Menhir 19:26 | 25.02.2018
Polskie wtyczki pasują, ale tylko te płaskie. Większy problem jest z napięciem, tam gdzie jest niższe niż u nas, wodę w garnuszku gotuje się grzałką prawie godzinę (stąd najlepiej wlać mineralną i podgrzać). W niektórych hotelach były gniazdka i na 220 i na 110.
Menhir 19:29 | 25.02.2018
I dodam jeszcze- konieczny smartfon z portugalskim offline. Tylko w bardzo dobrych hotelach mówią po angielsku, w pozostałych wprawdzie deklarują w ogłoszeniu, ale w praktyce jest to google tłumacz. Ten ostatni okazał się niezbędny nawet u lekarza, mimo że podstaw portugalskiego się nauczyłam (i było to bardzo pomocne).