Forum dyskusyjne
Transport Tawau-Gunung Malu Park
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
Smok-1 15:24 | 22.02.2018
Dokładnie. Najszybszy dostęp do Gunung Mulu (czyli lotnisko w miejscowości Mulu) jest z Miri. Z tego co pamiętam są co najmniej 3 loty dziennie.
zgłoszone do moderacji
jaszon 12:45 | 22.02.2018
"Gunung Malu" - czy chodzi o Gunung Mulu? Jeżeli tak to, o ile nic się w ostatnim czasie nie zmieniło, nie ma drogi lądowej (samochodowej) pomiędzy Gunung Mulu National Park a resztą wyspy. W grę wchodzi jedynie połączenie lotnicze - z Mulu Airport bezpośrednie loty są z trzech miast: Kota Kinabalu, Miri i Kuching. Z Tawau trzeba by lecieć z przesiadką.Oczywiście istnieje możliwość dotarcia lądem do Parku lecz to jest trochę skomplikowane i czasochłonne. Ja zrobiłem taka trasę parę lat temu w odwrotnym kierunku - z Parku do "cywilizacji". Wyglądało to tak: startowałem z campu nr 5 w Parku, pierwszy etap to Headhunters Trail - mimo szumnej nazwy to przyjemna i bardzo łatwa trasa przez dżunglę, przejście trwa ok. 3-4 godzin, potem z miejsca o nazwie Kuala Terikan trzeba rzeka wynajęto popłynąć do miasteczka Medamit (ok. 2-3 godzin) i tutaj poszukać transportu (wynjać jeepa bo w pierwszej części droga jest fatalna) albo do lotniska Limbang (niedaleko granicy z Brunei), albo tak jak ja to zrobiłem - dojechać do granicy z Brunei i po drugiej stronie busem pojechać do Bandar Seri Begawan (stolicy Brunie) i stąd promem morskim do Kota Kinabalu. Zajeło nam to (jechaliśmy we dwójkę) 3 dni. Trochę skomplikowane, ale przyjemne...
pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
zibjel 11:49 | 22.02.2018
Cześć,Po nurkowaniach planujemy dostać się do Gunung Malu. Transport lądowy wychodzi nam koło 12h. Ma ktoś jakieś doświadczenia w jakiś innych połączeniach (w krótszym czasie i sensownych $) między tymi lokalizacjami?
Myślimy jeszcze nad czym może bliżej Tawau, ale nic nie przychodzi do głowy.
pozdrawiam Zbyszek
zgłoszone do moderacji