Forum dyskusyjne


Z Nepalu do Indii

kategoria podróże po świecie

kraj Nepal

agnieshka dołączył
08.05.2018

agnieshka 20:23 | 08.05.2018

Hej, bede leciec w listopadzie z UK do Nepalu z przesiadka w Indiach. W drodze powrotnej z chlopakiem chcemy jechac z Nepalu do New Dehli, czy ktos przekraczal tam granice, jak wyglada sytucja z wizami z Nepalu do Indii jak sie przekracza granice droga ladowa ? moze ktos jechal z Kathmandu do New Dehli transportem publicznym i chce sie podzielic wrazeniami :)


bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:43 | 11.05.2018

Co prawda przejazd był w odwrotną stronę czyli z New Delhi do Pokhary i to 6 lat temu, ale pewnie niewiele się zmieniło. Przejazd z Indii do Nepalu jest sporo łatwiejszy więc proponowałbym rozważyć zmianę kolejności jeżeli jest to możliwe i wjechać do Indii na lotnisku. Pogranicznicy na lotniskach ogólnie są przyjemniejsi niż na przejściach lądowych. Przejście graniczne Indie-Nepal Sonauli. Musisz mieć hinduską wizę, na granicy jej nie dostaniesz, może w Kathmandu. Następna rzecz, hinduscy pogranicznicy nie wyglądają na funkcjonariuszy, siedzieli w zwykłych koszulach przy biurku pod wiatą, na górze był napis IMIGRATION. Ogólnie nieprzyjemni, lekko czepliwi. My ostatecznie wyjeżdżaliśmy, więc nie za bardzo mieli punkt zaczepienia. Problem będziesz miała z zakupem biletów na pociąg do New Delhi. Nie wiem czy na stacji,na której będziesz wsiadała do pociągu jest kasa międzynarodowa dla turystów. Bilety na kuszetki nawet w hard sleeper są wysprzedawane dużo, dużo wcześniej. W Delhi są kasy dla zagranicznych turystów, a pociągi mają dla nich zostawione parę miejsc. Jeżeli będziesz przekraczała tym samym przejściem to rozpiszę Ci dojazd do Gorakphur, tam wysiadaliśmy z pociągu z New Delhi.
Pozdrawiam
Zbyszek


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 20:49 | 12.05.2018

Parę lat - więc moje informacji nie są szczególnie świeże - lądem jechałem z Kathmandu do Delhi.

Z KTM zwykłym busem do granicy - czas przejazdu ok. 8,5 godziny, w tym blisko 45 minutowy postój w połowie drogi na posiłek. Autobus kończył trasę na przystanku odległym od granicy o ok. 4 km. Ten odcinek trzeba podjechać rikszą (nie wiem czy jeszcze kursują) lub motorikszą. Potem jest przejście obu punktów granicznych (nepalskiego i indyjskiego) - w moim przypadku odprawa odbyła się szybko. Ok. kilometra za granicznym szlabanem jest parking skąd odjeżdżają busy lub szybsze jeepy do bliższego Gorakhpur lub dalszego Varanasi. Do Garakhpur przejazd busem trwa ok. 2,5 godziny, do Varanasi może 5 godziny dłużej.

W Gorakhpur jeepy i busy zatrzymują się przy dworcu kolejowym.

Na dworcu sale z kasami biletowymi są przy końcu peronu 1 (wejście także od strony miasta) w pobliżu pomostu łączącego pozostałe perony. W pierwszej sali są kasy sprzedające bilety bez miejscówek. Z tej sali wchodzi się do drugiej, gdzie można kupić bilety z miejscówkami. Zagranicznych turystów obsługuje odrębne okienko (pierwsze z lewej, nr 811). Niestety kasy z miejscówkami działają tylko w godz. 08.00-20.00, więc zapewne w tym samym dniu będzie problem z kupnem biletu (o ile będą wolne miejsca - o czym wyżej wspominał bynio).

Po godzinie 20, zamknięciu kas z miejscówkami, można próbować je kupić na wieczorne ekspresy w specjalnym punkcie (budka na 1 peronie koło kładki łączącej perony). Wcześniej jednak trzeba w zwykłej kasie kupić bilet (bez miejscówki). Można też wsiąść do pociągu bez miejscówki i zgłosić się do konduktora, a on za jakiś tam "napiwek" jest w stanie znaleźć wolną koję.

Można też zanocować w pobliskich przydworcowych, raczej obskurnych hotelach i wznowić podróż na drugi dzień.

Z Gorakhpur do Delhi codziennie jedzie kilka ekspresów, ale zazwyczaj tak od ręki nie kupisz biletu na second class sleeper (SL) - tej najpopularniejszej miejscówce w indyjskich pociągach. Natomiast nie powinno być problemu z miejscem w wyższej klasie (AC), ale jest ona 2 - 3 x razy droższa do SL

Istotna uwaga: jeżeli nie masz indyjskich rupii to zrób wyminę na granicy po indyjskiej stronie. W Gorakhpur w okolicy dworca kolejowego nie ma banków i kantorów. Można wymiany dokonać tylko „na czarnym rynku” (praktycznie wystarczy zapytać o to w recepcji hotelu, zaczepiają też na ulicy) po paskarskim kursie.

Jeszcze raz podkreślam, że moje informacje są sprzed kilku lat!

pozdrawiam


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 12:34 | 23.09.2018

A jak wygląda sprawa na lotnisku?
Mamy lot do Delhi a z Delhi do Kathmandu. Tam posiedzimy i z powrotem tak samo z tym że w Delhi kilka dni zostaniemy. Czy na lotnisku w Delhi potrzebujemy wize tranzytową/ e-vise Indyjską? Czy walimy na transfer od razu i czekamy sobie spokojnie te kilka godzin na następny nasz lot?


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 09:16 | 24.09.2018

Jeżeli lecisz do Kathmandu w ramach jednego biletu (choć np. 2 przewoźników) to wędrujesz do strefy tranzytowej i czekasz na dalszy etap lotu. Jeżeli natomiast kupowałeś bilety do KTM w ramach dwóch transakcji (najpierw kupiłeś bilety do Delhi, a potem osobno z Delhi do KTM) to także kierujesz się do strefy tranzytowej, ale tam, a właściwie przy wejściu do tej strefy, zgłaszasz się w Transit Desk i informujesz o swojej sytuacji. Oni zajmą się całą reszta. W obu przypadkach nie potrzebujesz wizy indyjskie (w drugim przypadku o ile Twój pobyt na lotnisku nie przekracza 24 godzin, a to raczej chyba nie wchodzi w grę).

W drodze powrotnej skoro chcesz zatrzymać sie w Delhi to oczywiście potrzebujesz wizy turystycznej.


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 22:58 | 24.09.2018

Panie majster, dzięki bardzo za konkret odpowiedź :)


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 14:36 | 02.10.2018

Sorry że tak na raty, ale co z bagażem rejestrowany? Dowiedziałem się że muszę go nadać do Delhi tam odebrać i nadać do Kathmandu. Czy w takim przypadku wiza jest mi potrzebna? No ba jakby nie było muszę wyjść poza transfer.


bynio dołączył
05.09.2008

bynio 17:37 | 02.10.2018

Jeżeli nie masz przelotów na jednym bilecie to bez indyjskiej wizy mogą nie wpuścić Cię do samolotu podczas wylotu. Jakimi liniami lecisz?


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 18:50 | 02.10.2018

Z Krakowa do Delhi przez Kijów Ukrainie International Airlines z Delhi do Kathmandu Jet Airways


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 21:05 | 02.10.2018

Trochę poplątałem te moje odpowiedzi. Teraz do pytania Koziola:
"Sorry że tak na raty, ale co z bagażem rejestrowany? Dowiedziałem się że muszę go nadać do Delhi tam odebrać i nadać do Kathmandu. Czy w takim przypadku wiza jest mi potrzebna? No ba jakby nie było muszę wyjść poza transfer."

Mimo to przy odprawie w Krakwie pokaż ten drugi bilet (Jet Airways) i zapytaj czy nie mogą nadać bagażu od razu do Katmandu. Niektóre linie godzą się na taki tryb, jednak większość odmawia i przyjmuje bagaż tylko do Delhi. Mnie dotyczył właśnie ten drugi wariant (bagaż do Delhi). Zrobisz tak jak wcześniej napisałem. Idziesz do strefy tranzytowej i przy wejściu do niej zgłaszasz się do Transit Desk, pokazujesz bilet na dalszy lot i informujesz o swoim bagażu. Oni załatwią resztę (zgłoszą sprawę do Jet Airways, ci przejma kwestie bagażu). Tak było ze mną. Czekałem w strefie tranzytowej, za jakiś czas przyszedł przedstawiciel w moim przypadku Spice Jet i wręczył mi karte pokładową i kwity bagażowe (potwierdzenie transferu do Katmandu).

Jeśli masz wątpliwości czy obawy to zawsze możesz z skontaktować się Jet Airways
Polski kontakt do Jet Airways (mam nadzieję, że nadal aktualny):
MNEYMAN@thy.com
WAWCUSTOMER@thy.com
Indie kontakt:
guestrelations@jetairways.com
reservationsinfodesk@jetairways.com
info@jetairways.com
W ostateczności na ich klubowy email: jetprivilege@jetairways.com


bynio dołączył
05.09.2008

bynio 12:32 | 03.10.2018

Z Ukraińcem nie mam doświadczeń, ale mając wszystko na jednym bilecie W-wa - Kathmandu, a i tak byłem dopytywany w Emirates o wizę indyjską. Jeżeli bilety masz na osobnych kwitach, może być nerwowo. Jak i tak masz zamiar zatrzymywać się w Indiach w drodze powrotnej to lepiej zrób sobie wizę.


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 20:52 | 02.10.2018

"Jeżeli nie masz przelotów na jednym bilecie to bez indyjskiej wizy mogą nie wpuścić Cię do samolotu podczas wylotu. "
Wpuszczą. Przerabiałem ten schemat lotu na dwóch odrębnych biletach. Należy postąpić jak wyżej opisałem.


bynio dołączył
05.09.2008

bynio 12:42 | 03.10.2018

Nie wprowadzaj w błąd. W Emirates na pewno Cię nie wpuszczą. Wszystko zależy od linii lotniczej. Nie wiem czy wiesz, ale linia lotnicza ma obowiązek sprawdzenia czy pasażer ma wymagane dokumenty i MUSI zabrać go na własny koszt z powrotem jeżeli nie przejdzie odprawy paszportowej. Miałem taki przypadek z Qatar Airways w Berlinie. Dziewczyna nie miała wizy do Tajlandii, a lot powrotny był po 3 tygodniach. Na lotnisku wizę "on arrival" można było dostać tylko na 2 tygodnie. Pomimo, że w międzyczasie wyjeżdżaliśmy lądem do Laosu, nie chcieli jej zrobić odprawy. To jest podobnie jak z obowiązkiem posiadania karty płatniczej jaką zapłacono za przelot. 100 razy nie sprawdzą, a za 101 nie wpuszczą. Też miałem raz taki przypadek, że kontrolowali kartę, którą był opłacony przelot. NIE WPROWADZAJ W BŁĄD I NIE PISZ, ŻE WPUSZCZĄ, BO MOŻE BYĆ INACZEJ.
Pozdrawiam
Zbyszek


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 20:54 | 02.10.2018

>Jeżeli nie masz przelotów na jednym bilecie to bez indyjskiej wizy mogą nie wpuścić Cię do samolotu podczas wylotu. Jakimi liniami lecisz?

Wpuszczą. Przerabiałem ten schemat lotu na dwóch odrębnych biletach. Należy postąpić jak wyżej opisałem.


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 14:41 | 03.10.2018

Bynio,
nikogo nie chcę wprowadzać w błąd, zwłaszcza w tak kluczowej sprawie. Jedynie opisałem swoje własne doświadczenia. Leciałem Lufthansa z Krakowa przez Monachium do Delhi. Nie miałem wizy. Każdy przewoźnik ma obowiązek sprawdzenia czy pasażer wjeżdża do kraju docelowego zgodnie z przepisami wizowymi. Na lotnisku w Krakowie pytano mnie o to, pokazałem bilet na kontynuacje lotu do Katmandu i powołałem się na to, ze w strefie tranzytowej można przebywać bez wizy przez 24 godziny. I było po sprawie.

Inni zresztą także pisali o tym na innych forach, np. tutaj: www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=33637 

Bynio napisałeś:
"Miałem taki przypadek z Qatar Airways w Berlinie. Dziewczyna nie miała wizy do Tajlandii, a lot powrotny był po 3 tygodniach. Na lotnisku wizę "on arrival" można było dostać tylko na 2 tygodnie. Pomimo, że w międzyczasie wyjeżdżaliśmy lądem do Laosu, nie chcieli jej zrobić odprawy. "

Coś tu jest nie tak. Na lotniskach w Tajlandii można wjechać w celach turystycznych do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę (co sam także kilka razy uczyniłem). Tak więc twoja dziewczyna powinna bez problemu wsiąść do samolotu. Prawo do 15 dniowego pobyty w Tajlandii otrzymuje się na przejściach lądowych.

Koziol,
ponieważ zostało zasiane silne ziarno niepewności powinieneś zweryfikować moją informację. Jak to zrobić? Zapytaj na innych forach podróżniczych, najlepiej na thorn tree bo to największe forum, albo na naszych krajowych: Travelbit lub Fly4free. Możesz też zadzwonić (albo napisać maila) do Ukrainian Airlines.


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 21:03 | 02.10.2018

>>Jeżeli nie masz przelotów na jednym bilecie to bez indyjskiej wizy mogą nie wpuścić
>Cię do samolotu podczas wylotu. Jakimi liniami lecisz?
>
>Wpuszczą. Przerabiałem ten schemat lotu na dwóch odrębnych biletach. Należy postąpić
>jak wyżej opisałem.
>

A co z bagażem rejestrowanym? Sami mi go na podstawie biletu który na Transfer Desku im pokaże nadadzą dalej czy jak? Bo na Balicach mi powiedzieli że najdalej mi go mogą nadać do Delhi


jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 15:02 | 03.10.2018

>Koziol,
>ponieważ zostało zasiane silne ziarno niepewności powinieneś zweryfikować moją
>informację. Jak to zrobić? Zapytaj na innych forach podróżniczych, najlepiej na thorn
>tree bo to największe forum, albo na naszych krajowych: Travelbit lub Fly4free.

Wrzuciłem na wyszukiwarkę thorn tree i znalazłem np. to:
www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/asia-indian-subcontinent  /india/transfer-in-igi-airport-delhi#post_22741328


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 15:33 | 03.10.2018


>Koziol,
>ponieważ zostało zasiane silne ziarno niepewności powinieneś zweryfikować moją
>informację. Jak to zrobić? Zapytaj na innych forach podróżniczych, najlepiej na thorn
>tree bo to największe forum, albo na naszych krajowych: Travelbit lub Fly4free.
>Możesz też zadzwonić (albo napisać maila) do Ukrainian Airlines.

Jaszon, dzięki za pomoc jeszcze raz. Informacje w jakimś stopniu zweryfikowane, udało mi się dodzwonić na lotnisko w Delhi i w jednej z kilku rozmów pomiędzy odsyłaniem od jednego do drugiego numeru dostałem potwierdzenie że nie potrzebuje wizy.


bynio dołączył
05.09.2008

bynio 20:37 | 04.10.2018

>Bynio,
>nikogo nie chcę wprowadzać w błąd, zwłaszcza w tak kluczowej sprawie. Jedynie
>opisałem swoje własne doświadczenia. Leciałem Lufthansa z Krakowa przez Monachium do
>Delhi. Nie miałem wizy. Każdy przewoźnik ma obowiązek sprawdzenia czy pasażer wjeżdża
>do kraju docelowego zgodnie z przepisami wizowymi. Na lotnisku w Krakowie pytano mnie
>o to, pokazałem bilet na kontynuacje lotu do Katmandu i powołałem się na to, ze w
>strefie tranzytowej można przebywać bez wizy przez 24 godziny. I było po sprawie.
>
>Inni zresztą także pisali o tym na innych forach, np. tutaj:
>www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=33637 
>
>Bynio napisałeś:
>"Miałem taki przypadek z Qatar Airways w Berlinie. Dziewczyna nie miała wizy do
>Tajlandii, a lot powrotny był po 3 tygodniach. Na lotnisku wizę "on arrival" można
>było dostać tylko na 2 tygodnie. Pomimo, że w międzyczasie wyjeżdżaliśmy lądem do
>Laosu, nie chcieli jej zrobić odprawy. "
>
>Coś tu jest nie tak. Na lotniskach w Tajlandii można wjechać w celach turystycznych
>do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę (co sam także kilka razy
>uczyniłem). Tak więc twoja dziewczyna powinna bez problemu wsiąść do samolotu. Prawo
>do 15 dniowego pobyty w Tajlandii otrzymuje się na przejściach lądowych.
>
>Koziol,
>ponieważ zostało zasiane silne ziarno niepewności powinieneś zweryfikować moją
>informację. Jak to zrobić? Zapytaj na innych forach podróżniczych, najlepiej na thorn
>tree bo to największe forum, albo na naszych krajowych: Travelbit lub Fly4free.
>Możesz też zadzwonić (albo napisać maila) do Ukrainian Airlines.
Ta sytuacja miała miejsce parę lat temu, kiedy wiza do Tajlandii nie była bezpłatna tylko kosztowała 1000 thb (na lotnisku lub przejściu). Dziewczyna była pasażerem last minute i nie zdążyła wyrobić sobie tajskiej wizy (dwukrotnej, 100 zł za każdy wjazd). Na szczęście zdążyła wyrobić wizę laotańską w jeden dzień i to ją uratowało w Berlinie plus straszenie telefonem do ambasady. Rzeczywiście w Emiratach w Warszawie pytali się mnie o wizę indyjskiej pomimo jednego biletu z W-wy do Kathmandu. Tranzyt był poniżej 24 godzin. Wszystko zależy od pracowników linii przewoźnika
Pozdrawiam
Zbyszek


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 21:20 | 02.10.2018

Jaszon dzięki bardzo za odpowiedź. Ostatnie pytanie mam do Ciebie. Lot mamy 1 listopada, co proponujesz aplikować w tym tygodniu o standardową wizę czy robić e-vise? Tak czy tak będziemy jej potrzebować po powrocie z Nepalu do Delhi na kilka dni.


Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 15:17 | 03.10.2018

>Jaszon dzięki bardzo za odpowiedź. Ostatnie pytanie mam do Ciebie. Lot mamy 1
>listopada, co proponujesz aplikować w tym tygodniu o standardową wizę czy robić
>e-vise? Tak czy tak będziemy jej potrzebować po powrocie z Nepalu do Delhi na kilka
>dni.

Jeśli macie zamiar być w tych Indiach tylko kilka dni, to róbcie e-vizę. Procedura jest prostsza i szybsza.


Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 15:37 | 03.10.2018

>Jeśli macie zamiar być w tych Indiach tylko kilka dni, to róbcie e-vizę. Procedura
>jest prostsza i szybsza.

W sensie że na lotnisku jest prościej i szybciej?


Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 15:46 | 03.10.2018

>>Jeśli macie zamiar być w tych Indiach tylko kilka dni, to róbcie e-vizę. Procedura
>>jest prostsza i szybsza.
>
>W sensie że na lotnisku jest prościej i szybciej?

Procedura przyznania normalnej wizy trwa 10 dni, wymaga dostarczenia dokumentów do biura BLS itd. W przypadku e-visy wszystko załatwiasz przez internet. No i e-visa jest znacznie tańsza, bo kosztuje 80$ plus jakiś mały procent (bodaj 2,5) dla firmy, która obsługuje ich system płatności. Tylko upewnij się, że korzystasz z właściwej strony, bo są bardzo podobne do tej oficjalnej, ale opłata jest prawie dwa razy wyższa! Na lotnisku, to już nie ma wielkiej różnicy.



Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2018 Globtroter.pl