Forum dyskusyjne
Termin wyjazdu
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
[fb] Krzysztof Tomaszewski 09:28 | 31.08.2018
Cześć globtroterzy :)Chciałbym w tym roku zobaczyć trochę z bliska Indonezję. Niestety jedynym możliwym terminem gdzie mam szansę na więcej wolnego jest grudzień - styczeń. Trochę poczytałem w internetach i wychodzi na to, że to niezbyt fortunny czas na takie eskapady.
Wstępnie prawie definitywnie porzuciłem myśl o rozpoczęciu przygody na Jawie - planowałem standardową wydeptaną ścieżkę: Yogyakarta / Cemoro Lawang / Banyuwangi. Doczytałem, że jeśli chodzi o deszcze w Indonezji to Jawa jest liderem względem pozostałych uczęszczanych wysp w tym terminie a o widoku Bromo podczas wschodu słońca można sobie jedynie pomarzyć.
Pozostaje start z Densapar i odbierane dwojako Bali i bliskie wyspy (archipelag Gili, Lombok) i bardzo wychwalane Flores.
Chciałbym się dowiedzieć (najlepiej od osób, które na własnej skórze doświadczyły Indonezji w grudniu) czy pogoda jest bardzo uciążliwa (ciula żabami nonstop) i loteryjna i lepiej dać sobie spokój w ogóle z wyjazdem czy może jest inaczej.
pozdrawiam
Chris
bigmark 09:54 | 31.08.2018
To dobra pora na zwiedzanie Indonezji , ale rzeczywiście prawie nie pada na wschód od Jawy. Jawę za to regularnie zalewa. Flores jest super , ale jeszcze większe wrażenie wywarły na nas Sulawesi i Moluki, polecam. Bali, Gili , Lombok to są łatwe do podróżowania ale zero przygody. Co kto lubi :)pozdrawiam
bm
.............................................
https://bigmarkk.wordpress.com/
jaszon 12:06 | 31.08.2018
>To dobra pora na zwiedzanie Indonezji , ale rzeczywiście prawie nie pada na wschód od>.............................................
>https://bigmarkk.wordpress.com/
Nie podzielam Twojego optymizmu.
Jeżeli ktoś pyta o nasze doświadczenia z pobytu w okresie monsunowym (i w sumie w każdym innym czasie) to trzeba do odpowiedzi bazujących na własnych doświadczeniach podchodzić ze sporą- rezerwą. Ja w czasie swojej pierwszej podróży pod Indonezji kończyłem ją grudniowym tygodniem na Bali. I trafiłem na fatalna pogodę. Przez wszystkie te dni deszcz zaczynał intensywnie lać intensywny od południa i momentami ulewny trwał do późnych godzin nocnych. To było moje doświadczenia i kiedyś o tym napisałem. W jakiś czas potem czytałem wypowiedź innego podróżnika, którym dwa lata później był na Bali i innych wyspach Nusa Tenggara w podobnym okresie i miał bardzo dobrą słoneczną pogodę. Te same miejsca, podobny czas i dwa różne doświadczenia.
W okresie mniej więcej od połowy listopada do marca na Jawie, Bali i wyspach położonych od nich na wschód występuje pora deszczowa. Najczęściej w postaci jaką znamy, czyli mieszanki słońca, chmur i deszczu. Wszystkie te fazy najczęściej występują w ciągu jednego dnia. Z reguły bywa więcej słońca, potem pojawiają się chmury i 1-2 krótkie, ale intensywne deszcze. Dni z bezchmurnym niebem, albo wyłącznie z chmurami i intensywnym całodziennym deszczem jest zdecydowanie mniej, ale mogą się zdarzyć (tak jak mnie dość pechowo na Bali).
W styczniu na Flores statystyczne spada ok. 350 mm deszczu - to jest prawie 5x tyle co w lipcu w Warszawie (statystycznie najbardziej mokry miesiąc w roku). Na Lomboku 280 mm, na Bali prawie 400 mm. W tym ostatnim przypadku klimat jest znacznie bardziej skomplikowany. Pora deszczowa silnie występuje w centralnej i północnej części wyspy (skupia się rejonie wulkanu Agung), a południe pozostaje suche i raczej ze słoneczna pogodą.
Klimat Indonezji jest mocno zróżnicowany. Taki podział na pory suchą i deszczową jest zasadny dla Jawy i wysp położonych na wschód o niej (Bali i wyspy Nusa Tengarra). Mniej (lub w ogóle) obowiązuje na Sulawesi czy na Sumatrze gdzie w różnych częściach w tym samym czasie są regiony i mokre i suche. Obie wyspy są w sumie o każdej porze roku dość deszczowe, ale akurat okres stycznia i lutego może być niezłym wyborem dla centralnej (Tana Toraja i na północ aż do Palu) i wschodniej części (rejon Kendari) Sulawesi. A luty dla północnej części Sumatry (w pasie od Medan przez Toba do Padang, także wyspy Nias i Siberut).
Styczeń i luty jest dobrym czasem na zwiedzanie wysp z archipelagu Moluki
Mogę polecić dwie fajne strony www ilustrujące pogodę w Indonezji (i nie tylko). Pierwsza pozwala prześledzić aurę w ostatnich dwóch latach (styczeń luty 2017 i 2018) z bardzo dużą dokładnością. A druga pokazuje w ujęciu statystycznym dane meteo (deszcz i temperaturę). W obu przypadkach trzeba wybrać miejsce na mapie.
https://www.ventusky.com/?p=-7.5;118.4;5&l=rain-3h&t=20180107/09
http://sdwebx.worldbank.org/climateportal/index.cfm?page=country_historical_climate&ThisRegion=Asia&ThisCCode=IDN
[fb] Krzysztof Tomaszewski 10:57 | 03.09.2018
Cześć !Bardzo dziękuję za cenne informacje - zwłaszcza te , które podał Jaszon odnośnie pogody we wskazanym okresie. Wygląda na to, że deszcz w tym okresie jest wpisany w krajobraz i trzeba będzie się z tym pogodzić licząc na to, że chwilowy fizyczny stan troposfery będzie dla mnie łaskawszy niż dla Jaszona jeśli się zdecyduję. Może być z tym ciężko bo po tym jak kategorycznie z planu wypadła Jawa i dodatkowo Flores wyjazd traci na mocy.
Wasze informacje są zbieżne jeśli chodzi o archipelag Moluki. Tutaj raczej pies pogrzebany bo po pierwsze nie mam żadnego doświadczenia z Indonezją, po drugie z tego co się zorientowałem dostać się w to miejsce nie jest wcale łatwo (ekonomia i logistyka nie sprzyja).
Mój czas w tym roku w Azji to okres od 11 grudnia do 17 stycznia. Jeśli razie czego zawsze w odwodzie pozostają Tajlandia, Myanmar i Laos.