Forum dyskusyjne
wjazd gondolą Sinaia
kategoria podróże po świecie
kraj Rumunia
magdar 11:50 | 08.04.2019
Wybieram się w sierpniu do Sinai i zastanawiam się nad wjazdem gondolą w góry. Czy ktoś z Was korzystał z tych gondoli, czy warto się wybrać. Jak daleko od stacji znajdują się formacje, Sfinx i inne. Czy da się tam dotrzeć z 4 letnim dzieckiem? Ile czasu zabiera wjazd na górę? Nie wiem czy będziemy mieli wystarczająco dużo czasu. Z góry dziękuję za pomoc
Zibi_13 13:28 | 08.04.2019
Byłem tam kilka lat temu, góry nazywają się Bucegi. Kolejka była starego typu. W środku był był pan i kontaktował się z bazą za pomocą wojskowego telefonu na korbkę. Kolejka jechała ostro pod górę a potem już w poziomie. Fajnie było z powrotem. Z górnej stacji szedłem do schroniska. Droga bardzo łatwa, z dzieckiem można iść
magdar 14:31 | 08.04.2019
A daleko od stacji jest do tych formacji skalnych? Nie wiem ile czasu założyć na wjazd i ich obejrzenie. Nie będę miała za dużo czasu.
Zibi_13 20:54 | 08.04.2019
Kolejka nazywa się (chyba) Telecabina Babele Busteni. Spojrzałem na mapę, z górnej stacji kolejki do Sfinksa jest 500m. Skoro tak to trzy godziny na wycieczkę starczy. Ja osobiście sfinksa mgliście pamiętam.
[fb] Jerzy Puchowicz 12:32 | 09.04.2019
Jest to gondola starego (bardzo) typu. Jedzie wolno (z pół godziny cały odcinek) i zabiera mała liczbe osób. W sezonie może być kłopot - długa kolejka na dole lub na górze (powrót, tym bardziej, że mają przerwe obiadową). Tym niemniej widoki przecudne. Pamiętaj jednak, że na górze jest kilka parkingów i raczej wiekszość ludzi jedzie tam samochodami - tym bardziej, ż ejest tam schronisko, troche knajp i budek-stoisk