Forum dyskusyjne
Pogoda w grudzień
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
Piotrekbb 20:35 | 23.02.2023
Witam mam takie pytanie do osób które były. Planuje pojechać w połowie grudnia do stycznia zwiedzać i poplażować w Langkawi. Szukałem już w goglach i opinie, strony z pogodami to są całkiem skrajne Jedne polecają drugie odradzają. Podczas zwiedzania pogoda jest mi całkiem obojętna, ale chciałem sobie tydzień poleniuchować. Dla teko pytanie kieruje do ludzi którzy byli i mogą się wypowiedzieć, doradzić.
Piotr-Krk 22:25 | 23.02.2023
Od grudnia do lutego jest pora sucha. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo deszczu, z pewnością odradzi wyjazd w grudniu. ROTFL.Możesz podać źródło swych rewelacji, że ktoś odradza w sieci grudzień/styczeń jako porę wyjazdu plażowego?
Piotrekbb 16:15 | 24.02.2023
>Możesz podać źródło swych rewelacji, że ktoś odradza w sieci grudzień/styczeń jako
>porę wyjazdu plażowego?
podaje ci taką stronę co wydaje mi się na taka rzetelną ale dzięki za opinie https://www.gdzie-i-kiedy.pl/when/po-nocno-wschodnia-azja/malezja/grudzien/
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedź
Piotr-Krk 20:23 | 24.02.2023
Dzięki za link.O jakości tego serwisu świadczy zdanie:
"Prosimy wziasc pod uwagę że grudzień nie jest najlepszy aby podróżować do Malezja."
Jeden błąd ortograficzny, dwa błędy interpunkcyjne jeden fleksyjny.
Brak odmiany "Malezja" może świadczyć, że treści zostały masowo skopiowane z anglojęzycznego serwisu.
Ogólne zdanie dotyczące pogody w Malezji w grudniu jest mało sensowne: Odległość między Langkawi a północnym Borneo to ponad 2000 km. Pogoda będzie się różnić, tak jak między Londynem a oddalonym o 2000 km Kijowem.
Przyglądając się bardziej wnikliwie pogodzie w różnych miastach można dostrzec kolejne nonsensy. Przykładowo dla czerwca:
Pogoda w Kuala Lumpur określona jako "znośna" (26-33 C, 140 mm)
Pogoda na Langkawi określona jako "dobra" (29-30 C, 181 mm!!!)
Sąsiednie miejscowości na wybrzeżu mają bardzo różniące się oceny. To dla mnie świadczy o nierzetelności serwisu.
Przejdźmy do Langkawi. Strona podaje:
"Najlepsze miesiące pod względem pogody w Langkawi to: Styczeń, Luty, Marzec, Czerwiec i Lipiec"
Opady w lipcu (265 mm) są większe grudniu (58 mm!!!) [dane za Malaysian Meteorological Department, wiki]
a dalej:
"Najbardziej mokre miesiące to Październik i Listopad"
Łatwo sprawdzić, że opady w listopadzie (193 mm) są znacząco mniejsze niż w polecanym lipcu (265 mm). ROTFL
Strata czasu na dalszą analizę tej badziewnej strony.
Jeszcze cytat: "Miej idealny moment do pojechania Wyspa Langkawi w Malezja w sezonowych normach na tej stronie."
Piotrekbb 23:51 | 24.02.2023
Więc kupuje bilety. Jak byłem w listopadzie, i to mnie zaskoczyło że tam pokazują deszcze a pogoda piękna więc zacząłem szukać, i też mnie zastanowiło że Phuket od Langkawi oddalony drogą 400 km i pogoda zmienia się radykalnie. A strona jest chińska wiec mogą być błędy, sugerowałem się nią tym ze chińczyki najwięcej szpiegują i maja najlepsze dane meteorologiczne.
Piotr-Krk 00:02 | 25.02.2023
Byłem w Malezji (półwysep + Borneo) w styczniu i w pierwszej połowie lutego. Jeśli dobrze pamiętam, tylko raz padało przez 30 min (Kota Kinabalu).Udanego wyjazdu.