Forum dyskusyjne
3 tygodnie w Rio
kategoria podróże po świecie
kraj Brazylia
Darek8 09:46 | 10.05.2024
Witajcie, wczoraj wróciłem z 3 tygodniowej wyprawy po Rio które jest pełne kontrastów, jest "wielowarstwowe". Pełne kolorów, dźwięków, tańca i uśmiechu... W nocy można spotkać pędzące po ulicy rydwany... to ogromne miasto które nie sposób poznać w trzy dni. Spędziłem bardzo intensywnie trzy tygodnie na jego poznaniu a czuję się jak laik... Jedno mogę napisać - ludzie są bardzo pozytywnie nastawieni i uśmiechnięci. Nigdy; czy to zwiedzając Rio w dzień czy też krążąc po nim w nocy nie czułem się zagrożony...to miasto zabawy i uśmiechu. Miałem ogromne szczęście spotykać w swej podróży ludzi pozytywnych za co dziękuję Ci RIO ... oczywiście są kontrasty, są bezdomni - czy ich poznałem - tak /pozdrawiam Gabriela i ekipę z Leme/ , opieka medyczna i szkolnictwo wołają o naprawę, jest co prawda dużo projektów socjalnych ale tego wciąż mało i jest zbyt mało edukacji... Sumując; miasto określane jako najbardziej imprezowe na świecie zasługuje na to miano. Bo bawią się Wszyscy - od bogaczy do społeczności na favelach - i to każdego dnia :) Gdyby ktoś potrzebował porady :świeżaka" który co dopiero powrócił (tak, byłem również na bajli na niespacyfikowanej faveli) lub pomocy (nabyłem dobre kontakty na miejscu) pisać i pytać bo po to jest to forum (darekpub@poczta.onet.pl) Pozdrawiam @ll
Piotr-Krk 20:36 | 11.05.2024
Włóczyłeś się po fawelach sam (to jasne!), ale od rana do nocy, czy też również w nocy?
Darek8 19:35 | 13.05.2024
Mieszkałem w Leme więc najbliższą favele "Babilonia" poznałem również nocą. Byłem też na nocnej bajli na niespecyfikowanej faveli no ale tam miałem opiekę
Piotr-Krk 23:39 | 13.05.2024
Chodzi o favelę Babilnia, w której jest co najmniej kilkanaście hosteli?https://tiny.pl/ddmdf
Całkiem cywilizowana favela sądząc po krótkiej relacji sprzed roku:
https://www.youtube.com/watch?v=0ZTMpfJUsaY
Darek8 00:36 | 14.05.2024
tak, nazywana jest favela "milości", to chyba od historii jej spacyfikowania przez UPP, zamiarow wladz wobec niej itp.. favele blisko wybrzeza sa przyzwyczajone do turystow
Darek8 00:52 | 14.05.2024
wiesz, jesli chodzi Ci o mocniejsze wrazenia to samobojca nie jestem ani oberzyswiatem, oprocz favel zwiedzilem troche Rio noca, bylem przez chwile w parku Flamengo noca. Raz zdarzylo sie ze metro mi na Glorii zamknelii i tam sie bujalem- taka imprezka na Lapie byla... troche noca chodzilem po samych dzielnicach Lapa i Copacabana. Wszystko zeby bylo w miare bezpiecznie :). Jak pisalem - bawilem sie tez cala noc na niespacyfikowanej imprezie. Czlowiek musi troche umiec rozrozniac odwage od odwaznika - zwlaszcza jak jest pierwszy raz w nieznanym terenie... zdarzylo sie ze wracalem z imprezy szkoly samby bog wie gdzie noca na azymut.. a tutaj wyskakuja rydwany, za chwile jakis koles na oklep na koniu....