/ / BRAZYLIA > 3 tygodnie w Rio > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

3 tygodnie w Rio

kategoria podróże po świecie

Darek8 dołączył
26.02.2022

Darek8 09:46 | 10.05.2024

Witajcie, wczoraj wróciłem z 3 tygodniowej wyprawy po Rio które jest pełne kontrastów, jest "wielowarstwowe". Pełne kolorów, dźwięków, tańca i uśmiechu... W nocy można spotkać pędzące po ulicy rydwany... to ogromne miasto które nie sposób poznać w trzy dni. Spędziłem bardzo intensywnie trzy tygodnie na jego poznaniu a czuję się jak laik... Jedno mogę napisać - ludzie są bardzo pozytywnie nastawieni i uśmiechnięci. Nigdy; czy to zwiedzając Rio w dzień czy też krążąc po nim w nocy nie czułem się zagrożony...to miasto zabawy i uśmiechu. Miałem ogromne szczęście spotykać w swej podróży ludzi pozytywnych za co dziękuję Ci RIO ... oczywiście są kontrasty, są bezdomni - czy ich poznałem - tak /pozdrawiam Gabriela i ekipę z Leme/ , opieka medyczna i szkolnictwo wołają o naprawę, jest co prawda dużo projektów socjalnych ale tego wciąż mało i jest zbyt mało edukacji... Sumując; miasto określane jako najbardziej imprezowe na świecie zasługuje na to miano. Bo bawią się Wszyscy - od bogaczy do społeczności na favelach - i to każdego dnia :) Gdyby ktoś potrzebował porady :świeżaka" który co dopiero powrócił (tak, byłem również na bajli na niespacyfikowanej faveli) lub pomocy (nabyłem dobre kontakty na miejscu) pisać i pytać bo po to jest to forum (darekpub@poczta.onet.pl) Pozdrawiam @ll

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 20:36 | 11.05.2024

Włóczyłeś się po fawelach sam (to jasne!), ale od rana do nocy, czy też również w nocy?

Darek8 dołączył
26.02.2022

Darek8 19:35 | 13.05.2024

Mieszkałem w Leme więc najbliższą favele "Babilonia" poznałem również nocą. Byłem też na nocnej bajli na niespecyfikowanej faveli no ale tam miałem opiekę

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 23:39 | 13.05.2024

Chodzi o favelę Babilnia, w której jest co najmniej kilkanaście hosteli?
https://tiny.pl/ddmdf
Całkiem cywilizowana favela sądząc po krótkiej relacji sprzed roku:
https://www.youtube.com/watch?v=0ZTMpfJUsaY

Darek8 dołączył
26.02.2022

Darek8 00:36 | 14.05.2024

tak, nazywana jest favela "milości", to chyba od historii jej spacyfikowania przez UPP, zamiarow wladz wobec niej itp.. favele blisko wybrzeza sa przyzwyczajone do turystow

Darek8 dołączył
26.02.2022

Darek8 00:52 | 14.05.2024

wiesz, jesli chodzi Ci o mocniejsze wrazenia to samobojca nie jestem ani oberzyswiatem, oprocz favel zwiedzilem troche Rio noca, bylem przez chwile w parku Flamengo noca. Raz zdarzylo sie ze metro mi na Glorii zamknelii i tam sie bujalem- taka imprezka na Lapie byla... troche noca chodzilem po samych dzielnicach Lapa i Copacabana. Wszystko zeby bylo w miare bezpiecznie :). Jak pisalem - bawilem sie tez cala noc na niespacyfikowanej imprezie. Czlowiek musi troche umiec rozrozniac odwage od odwaznika - zwlaszcza jak jest pierwszy raz w nieznanym terenie... zdarzylo sie ze wracalem z imprezy szkoly samby bog wie gdzie noca na azymut.. a tutaj wyskakuja rydwany, za chwile jakis koles na oklep na koniu....

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl