Forum dyskusyjne
Bylem Widzialem Udziele Rad
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
fishermanrafal 09:29 | 15.05.2008
Witamwszystkich zainteresowanych podroza na i po Filipinach podziele sie wiadomosciami warto pojechac nadal dzki kraj z pieknymi widokami i przystepnymi cenami
pozdrawiam Rafal
Marenty 22:06 | 23.10.2008
Witam, za miesiąc wybieram się na Filipiny na ok. 1,5 miesiąca. Poznałem tam fascynującą dziewczynę i czatujemy już 10 miesięcy, więc czas na spotkanie w realu :-) Oboje traktujemy tą znajomość bardzo poważnie. Nie mam żadnych doświadczeń w tak dalekich podróżach. Chodzi mi w szcególności o lot. Jak znaleźć tani przelot? Co zabrać a czego nie mogę zabrać ze sobą? Czego się wystrzegać? Inne rady? Na miejscu będę już pod jej skrzydłami więc będzie łatwiej. Chcę poznać jej rodzinę i zwiedzić ile się da. Znam angielski. Dziękuję i pozdrawiam. Marek.
babinski 18:33 | 27.12.2008
Ambitny plan, mam nadzieje , że będziesz zadowolony lecz przyszykuj sie na różne sytuacje które mogą Cię przerosnąć. Pomimo , że są tam katolicy troszkę sie różnią od nas:). pamiętaj , że traktują nas tam jako bogaczy z innego świata a Filipinki najładniejsze są u siebie. Jak będziesz w Hong Kongu (a pewnie tam będziesz przy okazji) i będziesz widział dużo azjatów w jednym miejscu (kobiet, przeważnie Filipinki) .Już nie wyglądają tak super i kończy sie tam ich uśmiech. Nie mniej jednak ruszaj w drogę bo to co przeżyjesz będzie Twoje. Pozdrawiam serdecznie krzysiek
eesti 05:41 | 13.01.2009
najtanszy przelot berlin singapur 2300 zl, potem bez problemu do kuala lumpur auto stopem, zabieraja jak dzicy, w odroznieniu od filipinczykow, ktorzy nie wiedza co to jest. z kuala lumpur przelot w 2 strony do manili 200-220 dolarow.jestem wlasnie na filpinachl. przygotuj sie na slabe warunki higieniczne, w miare pomocnych ludzi, dziewczyny maja tutaj w porywach1,60, a srednia wynosi ok.1,50m, na dodatek maja mentalnosc- zarobilem szmal, ide sie najesc, na dzisiaj wystarczy.mam nadzieje , ze twoja dziewczyna nie jest shemalem( taka po operacji plci), te sa dla nas nie do odroznienia.
gdybys mial jakies pytania nienadajace sie na tut., forum, wal smialo- moj adr.internetowy: piterglass@wp.pl
jeszcze jedno- twoj kolega ma racje, wiekszosc chce za wszelka cene wyrwac sie stad, no i traktuja nas jak milionerow, natomiast mam wrazenie , ze niewielka czesc tut. dziewczyn marzy o lepszym zycu i o milosci.dziewczyny sa tutaj jeszce w miare atrakcyjne pod wieloma wzglledami, natomiast watpie, zeby jakakolwiek polka skusiala sie na jakiegos filipinczyka.
[konto usuniete] 11:24 | 05.04.2010
Witam niedawno wrocilem z filipin wiekszosc czasu spedzilem w Manili i Cebu. Niemoge przestac myslec o tym kraju nigdy czegos takiego niemialem. Poznalem tam dziewczyne i pewnie dlatego tak mnie tam ciagnie. Myslalem zeby jechac powrotem za trzy miesiace ale niewiem czy mi sie uda tyle wytrzymac w europie. Jestem ciekaw czy ktos ma jakies doswiadczenia w temacie zwiazkow z obywatelami filipin. Jak to wyglada jezeli chodzi o wizy dla filipinczykow jadacych do europy mieszkam UK. Jezeli ktos wie cos na ten temat to prosze o pomoc.Pozdrawaim
bigmark 16:27 | 26.12.2008
Witam , po przeżyciach na kontynencie przyszedł czas na wyspy...pomyślałem o Filipinach ,a le mam wątpliwości czy termin listopad - grudzień jest dobry na ten kraj, a mam czas tylko wtedy.Chciałbym w ciągu miesiąca objechać i zobaczyć jak najwięcej , co powinienem zobaczyć przede wszystkim ?pozdrawiam
Marek
babinski 18:24 | 27.12.2008
Zapomnij o listopadzie bo leje i możesz nie zdążyć na samolot lub zatonąć na promie szczególnie na Visayasie. Poczekaj na tanie bilety do konca stycznia lub w lutym. Powodzenia, krzysiek.
ryba74 16:45 | 02.01.2009
Leje zalezy gdzie i kiedy. Nie ma reguly.Na Cebu,Bohol i Palawanie jest sucho w styczniu i lutym.
Na Luzonie zalezy od miejsca: moze byc sucho na polnocy i w Manilli a w Legasipi moze padac.
polecam zwlaszcza Visayas.
eesti 05:33 | 13.01.2009
jestem wlasnie na filipinach.to chyba najgorsze wakacje w moim zyciu. bieda, ludzxie zyjacy na bardzo niskim stopniu cywilizacyjnym, zasmriodzona manila i scieki plywajace wzdluz kraweznikow.rzeczywiscie gdy ktos patrzy na ceny, to tutaj moze mu sie sodobac (brandy 0,75l za 3 zlote, ale co mi po niskich cernach gdy czuje jakbym sam siebie pokaral pobytem w tym egzotycznym kraju.
anniefrompoznan 14:50 | 19.01.2010
a długo tam zostajesz? ja wybieram się tam za 2 tygodnie od 3 lutego...
anniefrompoznan 15:04 | 19.01.2010
Ups to nie ten rok :)
nalbor23 21:24 | 01.02.2010
Witam, lecimy na filipiny na miesiąc 14.02-14.03. Aniu masz już jakiś plan na swoją wyprawę bo ja na razie zaczynam czytać i nie bardzo wiem jak te 4 tyg rozplanować.
anniefrompoznan 15:04 | 19.01.2010
Ups to nie ten rok :)
Eweline 14:24 | 31.10.2010
Ciekawe jak koledze Marenty potoczyły się jego dalsze losy, ale chyba tu już nie zagląda.
benbm 08:34 | 01.11.2010
eesti Filipiny i nie tylko to miejsca gdzie żyją na swój sposób i nic nam do tego jeśli ci śmierdzi to plaże na Majorce albo inne kurorty
bigmark 11:41 | 01.11.2010
za dwa tygodnie wam powiem , czy warto jechać :) Trochę mnie tylko wnerwia ,że to tak daleko Wrocław-> Munich->Hongkong->Manila->Puerto Princesa . Mam nadzieję ,że warto pocierpieć pare dni na lotniskach ....
emancypantka 12:02 | 22.01.2011
Zamierzam lecieć w marcu. Chyba dobry okres? Powiedzcie mi jak to jest z wizami, wyczytałam, że 21 dniowy pobyt jest bez wiz, a co jeśli chce się dłużej tam zostać. Proszę o poradę i ogólnie czy warto? Interesuje mnie brak cywilizacji, dzika przyroda. Absolutnie smród mi nie przeszkadza. Nie wiem czy gdzieś bardziej śmierdzi niż w Indiach (a tam było pięknie).
[konto usuniete] 19:50 | 05.03.2011
Witam.Od lutego 2010 mieszkam na filipinach. Jezeli chodzi o wize to przed uplywem 21 dni musisz isc do urzedu imigracyjnego wypelnic formularz zaplacic i wtedy dostaniesz wize na nastepne 2 miesiace.Mozesz zostac tam bez zjazdu 16 miesiecy przdluzajac wize co 2 miesiace. No napewno znajdziesz tam dzika przyroda i przyjaznych ludzi oczywiscie jezeli ruszysz sie z miast takich jak manila czy cebu. Filipiny to 7000 wysp tak ze jest wiele do zobaczenia. Marzec to jest koniec pory deszczowej ale ciagle pogoda moze byc zmienna ale z duza przewaga slonca. Smrodek chyba niejest tak zle nawet w manili. Jezeli masz doswiadczenia z Indji i to cie nieprzerazilo to manila moze byc komfortowym miejscem do mieszkania.
Chetnie odpowiem na wszystkie pytania.
Pozdrawiam Przemek
marecki77 00:27 | 06.03.2011
witaj ,,,chcemy sie z kolega wybarac w tym roku na filipiny... interesuje mnie jak z cenami hotele jedzenie... ile trzeba czasu poswiecic zeby pozwiedzac,,, jak z transportem busy lub inne srodki komunikacyjne,,,pozdrawiam serdecznie
[konto usuniete] 10:34 | 06.03.2011
Witamno wiec ceny hoteli biorac pod uwage moje doswiadczenie w tym kraju wachaja sie w granicach 10-20 usd. Oczywiscie niebiore pod uwage drogich pieciogwiazdkowych.
W tej cenie niepowinienes miec problemu ze znalezieniem hotelu w dobrym standardzie tzn z lazienka tv i klimatyzacja. Ja spalem w Cebu w hotelu za 7 usd z lazienka na korytarzu i bez klimatyzacji pozniej wynajalem pokoj z klima tv i lazienka za 200 usd za miesiac. Mieszkalem rownirz w hostelu w manili za 5 usd za dobe. Transport na Filipinach jest dosc dobrze zorganizowany i niedrogi wystarczy stanac przy glownej drodze w kierunku ,w ktorym chcesz jechac i zatrzymac autobus przez podniesienie reki. Oprucz duzych autobusow dlugodystansowych masz jeszcze male bysy no i transport na motorach z przyczepkami dla pasagerow, a i jeszcze motory bez przyczepek czasami jedyny sposob na dostanie sie w gorzyste tereny no i rowery cos w rodzaju rykszy. Cena autobusu za odcinek 50 km ponizej 1 usd. Miedzy wyspami kursuja promy w przystepnych cenach. Za prom z manili do cebu zaplacilem 20 usd plynelismy 24 godziny no ale samolot bylby nieduzo drozszy lub w tej cenie.
Trudne pytanie ile czasu trzeba poswiecic na zwiedzanie bo to zalezy od tego ile go masz no i co cie interesuje.
Pozdrawiam Przemek
markus777 21:32 | 30.05.2012
witam peter876może masz chwilę zeby pogadać co i jak chetnie się spotkam na miejscu
mój meil scarface1801@gmail.com
planuje zostać jakiś czas na filipinach
[konto usuniete] 10:51 | 06.03.2011
Pytales jeszcze o jedzenie, no wiec ryz to podstawa ale chyba to nikogo niedziwi. Oni jedza duzo ryb. Jest tu mnustwo tanich restauracji i duzy wybor potraw. Mnustwo straganow z owocami no i roznymi przekaskami za niewielkie pieniadze.Pozdrawiam Przemek
Dawid66 13:51 | 12.05.2011
Witaj, mam pytanie odnośnie ceny wizy dla obywatela Filipin wyjeżdżającego do Anglii? Moze orientujesz się w tej kwestii? Moja dziewczyna jest z Filipin, ja mieszkam w UK . Bierzemy teraz ślub na Filipinach i bardzo chciałbym sprowadzić moją przyszłą zonę do Anglii.Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat. Podaję mojego maila : dawidgraham@yahoo.com
pozdrawiam
[konto usuniete] 20:43 | 13.05.2011
Hej Rafal,chetnie dowiem sie wiecej na temat Filipin,od pazdziernika wyruszamy tam na pol roku,a moze na dluzej...odezwij sie prosze pod meribel@wp.pl
pozdr.Pedrittos
sinaia 13:30 | 24.09.2012
W tym temacie moge dodac kilka aktualnych informacji i cen (przepraszam za brak polskich znakow w tekscie).1. Wyprawa na szczyt wciaz pracujacego wulkanu Mt. Pinatubo:
Z Manili do Angeles autobusem - koszt 120 peso, z Angeles do ostatniej wsi pod wulkanem St. Juliana tricyklem za 100 peso (targujcie sie, bo placi sie za kolor skory ). Nocleg - 200 - 300 peso w jedynej w tym miejscu bazie turystycznej. Marzycie o samotnym wejsciu na Pinatubo ? Zapomnijcie. Po pierwsze bez przewodnika pobladzicie w dziesiatkach kanionow, po drugie i to wazniejsze - Mt. Pinatubo w calosci znajduje sie na terytorium armii filipinskiej i by dostac sie tam nalezy wykupic permit. problem w tym, ze armia sie dogadala z lokalnymi biurami turystycznymi i permit dostaniesz tylko gdy wykupisz w biurze wycieczke z ich przewdnikiem. Koszt: po targowaniu 700 peso od glowy przy zalozeniu, ze sa minimum 4 osoby. My mielismy szczescie, poniewaz pierwszego dnia wojsko w ogole zabronilo wjazdu na teren wulkanu z uwagi na monsun i tajfun, a po dwoch dniach gdy juz pojawila sie ich zgoda to zjawili sie dwaj amerykanie i w ten sposob za only 700 peso dostalismy jeepa + przewodnika. Wyprawa trwa od 8 rano (po tej godzinie juz nikt nie chce za zadne pieniadze jechac na wulkan) do godziny okolo 18.00. Powiem tylko tyle, krater wulkanu to przepiekne jezioro i na prawde warto to straszne cudo zobaczyc, sama droga od miejsca gdy jeep stanie do krateru to okolo 2,5h drogi pieszo przez pozostalosci po rzece lawy.
2. Manila - omijac z daleka i traktowac tylko jako punkt przesiadkowy, nie zalowac na taxi !!! (ale targowac sie). Po zmroku sugeruje nie wychodzic z hotelu czy gdzie tam spicie, chyba ze lubicie ekstremalne przezycia. Ja widzialem jak strzelali sie na ulicy, a prostytutki wrecz wlaza na mezczyzn na ulicy tak sa nachalne. Jako byly policjant moge wam powiedziec, ze Manila ma jeden z najwyzszych na swiecie wspolczynnikow przestepczosci i jeden z najnizszych wykrywalnosci... Poruszajac sie po Manili nawet w dzien warto miec przy sobie tylko niezbedna ilosc pieniedzy, a rzeczy wartosciowe, przyciagajace wzrok po prostu nalezy ukryc. Trzymajcie sie baaardzo daleko w nocy od dzielnicy portowej. W tej dzielnicy po zmroku zaczyna sie dziac istne pieklo, moze jestem szalony, ale poruszajac sie w dwojke (faceci) sprawdzilismy to osobiscie. Nocleg w Manili - za 1000-1500peso (dosc drogawo) mamy solidny hotel z ochrona. W ogole dziwny to kraj gdy na kazdym kroku ludzie biegaja z gnatami po ulicy jak w westernie koszt transportu z centrum manili do ktoregokolwiek z 4 portow lotniczych zamknie sie w kwocie 150-200peso od glowy, mozna kombinowac z transportem publicznym, ktory jest bardzo tani jednak trzeba wiedziec jakimi drogami poruszaja sie w interesujacych nas kierunkach jeepneye.
3. El Nido - Palawan. Polecam najtanszy w miescie mini hotelik (bardziej guesthouse) Francisco Inn za jedyne 300 peso od glowy za dzien. W zamian mamy pokoje 2 osobowe lub 3-5 osobowe. Lazienka skromna ale w pokoju, lozko + mala szafeczka. Kuchnia wspolna na pietrze na tarasie (idealne miejsce spotkan wieczorem z innymi backpakersami gdyby braklo miejsc, 30 metrow w kierunku plazy jest kolejny podobny guesthose za 400 peso. Przecietna cena w lepszych warunkach to okolo 800-1000 peso. Za jednodniowy island hopping zaplacisz 700-1200 peso. Duzy wybor tras. Za 3 dniowy baaardzo bogaty rejs po wysepkach Palawanu zaplacisz 5000 peso jednak za te pieniadze masz zapewnione doslownie wszystko co potrzebujesz lacznie z sprzetem do nurkowania, zywnoscia i noclegiem na plazy.
Koszt transportu ladowego: Puerta Princessa - El Nido obsluguje jedna regularna linia autobusowa Dororo lub Ororo bus. Bilet 500 peso one way. Mozna kombinowac jeepneyami, ale z przesiadka w Roxas. Puerta - Roxas 150peso, Roxas-El Nido 250peso. Nie istnieje polaczenie lotnicze z uwagi na rozbudowe lotniska w El Nido, chyba ze jest jakies inne dla malych prywatnych samolocikow. Polecam jazde na dachu jeepneya
Wyzywienie: w restauracjach pewne, ze nie zjemy jakiegos rozjechanego psa czy kota, ale drogo nawet na warunki ekonomiczne naszego kraju. Polecam przydrozne lub wiejskie przydomowe kuchnie, gdzie na parapecie stoja garnki i mozesz sobie do nich zajrzec i wybrac co chcesz zjesc. Bardzo tanio i smacznie chociaz higiena w przygotowaniu tychze posilkow pozostawia wiele do zyczenia. Za 40-50 peso mozna juz solidnie sie najesc.
Honda Bay - jednodniowy rejs po wysepkach (w tym posilek) kosztuje 1200peso.
I przyklad z ostatniej chwili: dzis kupilem sobie japonki na targu - 40peso, sandaly z zapieciem na piecie - 120peso w sklepie. Makaron ryzowy + sos lub inne posilki - za 10 do 30 peso solidna porcje kupicie w sklepikach tuz przy szkole sredniej nieopodal centrum Puerta Princessa. Mozna w tym miescie tez (przy glownym skrzyzowaniu drog w centrum) kupic pieczonego kurczaka - 120 peso za sztuke, smaczny jest tym bardziej ze nigdzie indziej w tym miescie nie widzielismy pieczonego kuraka z rozna
Godzina w kafejce internetowej przy wolnym laczu bo innego nie ma koszt 20 - 30 peso.
Solidny posilek w restauracji wegetarianskiej - 120 peso (zupa + drugie danie + sok z owoca).
Tricykl w granicach miasta 10-20 peso, od aeroportu do centrum 25 peso po targowaniu, 50-200 peso dla zielonych bialych
Wyslanie pocztowki do Europy: koszt pocztowki 20-30 peso, znaczek na poczcie (stempelek) 13 peso niezaleznie od kraju w Europie do ktorego wysylacie. Jesli jest zainteresowanie Filipinami i konkretami to prosze mi tutaj zadawac pytania, postaram sie na biezaco sprawdzic i udzielic odpowiedzi. Za tydzien wyruszamy na malezyjskie Borneo. koszt biletu lotniczego Puerta Princessa - Manila - Kota Kinabalu: ok. 400PLN w Cebu Pacific.
martina20 14:06 | 04.10.2012
a gdzie najlepiej kupic wycieczke np do Sabang czy własnie Honda Bay ?? będę na Palawanie w listopadzie na 10 dni, mam zarezerwowany hotel niedaleho P.P Microte... chcemy sie wybrać napewno do Sabang i pewnie Honda bay również, czy możesz poelcić jakies biura??a jakdługo sie jedzie autobusem do el Nido?? warto tam pojechac jeśli tak to na ile?? będziemy tylko 10 dni, chciałabym coś zobaczyć ale też poleżec i odpocząć :-)Pozdrawiam!
sinaia 14:58 | 09.10.2012
Underground River - obowiazkowo w Puerta Princesa nalezy wykupic permit w oficjalnym (jedynym) biurze - glowna ulica miasta Rizal Avenue, idac z lotniska w kirunku centrum po lewej stronie (nie pamietam adresu). Majac permit jedziemy na miejsce korzystajac z publicznego transportu i tam placimy kolejne oplaty oraz za miejsce w lodce i zwiedzamy. Moim zdaniem korzystanie z biura turystycznego w chwili gdy ich oferta rozni sie od tego co sami mozemy sobie zorganizowac tylko tym, ze zawioza Cie i przywioza prywatnym busikiem mija sie z celem. Honda Bay - w Puerta Princesa jest conajmniej kilkadziesiat biur turystycznych i wiekszosc z nich ma w swojej ofercie krotkie i dluzsze rejscy po tej zatoce i jej wysepkach. Na miejscu sami wybierzcie to co Wam najbardziej odpowiada. Byc moze hotel, w ktorym macie zarezerwowany pobyt rowniez organizuje wycieczki fakultatywne po okolicy, sadze ze warto to sprawdzic. Jesli chodzi o El Nido - poniewaz macie tylko 10 dni uwazam, ze macie za malo czasu by bawic sie w backpackersow, kupcie bilet na Ororo Bus Express i po okolo 8 godzinach jazdy jestescie w El Nido. Mozna ten dystans przebyc w okolo 5 godzin (sprawdzone) - nalezy wynajac busa z deczko szalonym driverem za odpowiednio wieksze pieniadze... My zgodzilismy sie na takie rozwiazanie jadac z El Nido do PP, chcieli po 800peso od glowy, ale spuscili z ceny do 500 gdy powiedzielismy, ze wyrazamy zgode by po drodze zabieral innych ludzi (extra zarobek dla kierowcy). Dystans pokonalismy w okolo 5,5h.W El Nido jest conajmniej 30 biur oferujacych przerozne wycieczki po wysepkach, sami cos wybierzecie. Z mojej strony moge polecic biuro restauracje z plazy - druga restauracja w prawo od glownego wejscia na nia z centrum miasteczka. Jest tam gosc, ktory zalatwi Wam wszystko co chcecie i jak obiecal ludzie z naszego kraju beda u niego mieli malutka znizke lub dobry obiad na zakonczenie swojej wycieczki :) Gosc jest solidny. By cos uzyc w El Nido - minimalny czas pobytu 2-3 dni. Mozna laczyc island hopping z lezeniem pol dnia na plazy, widzialem tez parke z Europy, ktorzy zaopatrzyli sie w prowiant, wode i poprosili o podrzucenie na "bezludna wyspe" z rajskimi plazami i przyplyniecie po nich za 2 dni :) Udanego wypoczynku :)
Paula_Krakow 18:50 | 13.11.2012
Jakiej pogody mogę się spodziewać na przełomie listopada i grudnia? Czy polecasz szczególne miejsce do zakupu wycieczek typu island hopping? Czy oprócz Francisco Inn możesz polecić inne hoteliki w pozostałych m-cach? I na koniec... Co najbardziej Ci się podobało na Filipinach? :)
[konto usuniete] 08:10 | 18.11.2012
Witam Globtroterow,od roku jestem na Filipinach i chwale sobie,radze omijac Manile i Cebu a raczej koncentrowac sie na Boholu,Palawanie i Boracayzwlaszcza Panglao to idealne miejsce na wypoczynek lub dluzszy pobyt,piekne plaze,mili ludzie,stabilna pogoda i bezpiecznie,wiecej info i kontakt pod www.breakdacycle.com artykul "Z wizyta u Piotra"
welcome in Bohol-Panglao
anita8 13:32 | 14.01.2013
Witam, Czy był ktoś z Was w jaskiniach koło Sagady? Chciałabym sie zapytać, czy faktycznie poziom trasy może przerosnąc niejednego turystę? czy jest tak ciężko wspinać sie po linie?
makensis 22:19 | 30.01.2013
Ja akurat nie jestem wielkim zwolennikiem jaskiń, ale fakt, że bardziej zaawansowane treki wymagają przewodnika i są ciut wymagające np. przedzierasz się po pas w wodzie itp. Co ciekawe w Sagadzie można dotrzeć bez karkołomnych trekkingów, dlatego warto się tam zatrzymać jak nie chcemy powtarzać drogi powrotu do Manili.
anita8 14:14 | 05.02.2013
Jak przygoda, to przygoda- dzieki za odpowiedź. Już niebawem się przekonam :D
darson 23:26 | 01.11.2016
Cześć.Trochę dawno byłes i pewnie sporo się zmieniło ale może coś się przyda ?
założyłemtutaj taki wątek. Jeśli możesz to coś napisz.
"Mam kupiony bilet do Manili na 16 grudnia 2016.
Biorę plecak i parę gadżetów, ale mało, żeby się zmieścić w Swiss kabinowym (8 kilo, 55x25x coś tam) .
Powrotny mam na 3 stycznia.
Gdzie i co zobaczyć będę dopiero czytał, ale jeśli ktoś chciałby coz ważnego, co KONIECZNIE MUSZĘ zrobić, zobaczyć, uważać na coś itp, to bardzo proszę o wpisy lub/oraz linki.
Pozdrawiam
Dariusz
"
turystyk 16:21 | 03.11.2016
Polecam ci blog chyba breakdacycle.com chłopaka który mieszka tam na stałe na jednej z wysepek .Mżesz tam odnależć trochę przydatnych informacji ale w zasadzie o Filipinach jest sporo danych wystarczy poszukać.