/ / > Doxyclina a malaria > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Doxyclina a malaria

kategoria inne

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 09:58 | 05.11.2008

Witam. Wybieram sie z kolesiem do Tajlandii na poczatku przyszlego roku.. Lekarz polecil mu ww lek jako srodek zapobiegawczy. Ma ktos moze jakies doswiadczenia z nim?

amaranth dołączył
09.10.2008

amaranth 11:35 | 05.11.2008

Prawdopodobnie chodzi o doxycyklinę o nazwie Unidox...tak?..na RP tani antybiotyk, warto zabrać kilka opakowań i brać natychmiast po ukąszeniu owadów, ale większe dawki np. 2x2 tabl.+kefiry lub jogurty...Unidox powinno się zabierać nawet do Egiptu oraz tam , gdzie występuje zagrożenie ukąszeń, trzeba unikać słońca ze względu na interreakcje w postaci mocnych poparzeń skóry.
Malarone jest drogie/ok. 180PL/ lub tańszy Lariam...pomyślcie o szczepieniach...
Wpisz w wyszukiwarkę, znajdziesz dokładne opisy.
Pozdrawiam.

amaranth dołączył
09.10.2008

amaranth 12:32 | 05.11.2008

http://www.easygo.pl/malaria/faq.html

anag dołączył
14.04.2006

anag 13:47 | 05.11.2008

Czesc - bralam doxycycline przez jakies 9-10 miesiecy bez przerwy i zyje;))

Na poczatku trzeba bardziej niz zwykle uwazac na slonce - szybciej sie mozna "spalic", ale ta nadwrazliwosc szybko mija. Poza tym ja akurat nie mialam zadnych skutkow ubocznych (o ktorych mi wiadomo:).

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 14:12 | 05.11.2008

Dzieki za pomoc, tez mi sie wydawalo ze chodzi o doxycykline (chyba nawet mam jeszcze gdzies w domu) ale koles mi akurat tak napisal w smsie ;-) myslalem wczesniej o Malarone, ale nie wiedzialem ze doxycyklina tez by byla przydatna. Wiem ze niewskazane jest spozywanie alkoholu przy doxycyklinie, a co z Malarone? Tez sa jakies przeciwskazania? ;-) Jakos ciezko by bylo nie wypic sobie piwka przy takim sloncu, a podczas wyjazdu jeszcze bede mial urodziny i trafie na chinski nowy rok ;-)

anag dołączył
14.04.2006

anag 14:18 | 05.11.2008

Nie wiedzialam ze spozywanie alkoholu przy doxycycline jest niewskazane...? Moze lepiej, ze nie wiedzialam, bo spozywalam bez obaw:))

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 14:52 | 05.11.2008

Prosze o informacje czy stosowanie doksycykliny daje podobne efekty jak malarone(antybiotyk jest tanszy) a ponadto jak doksycyklina reaguje z alkoholem-moze byc trudno nie wypic piwa czy drinka przez kilka miesiecy.

Doksycyklina jest skuteczna ale niestety ma kilka dzialan niepozadanych: moze powodowac fotodermatozy (uczula skóre na swiatlo sloneczne), powodowac dysbakteriozy, grzybice jamy ustnej i przewodu pokarmowego, wyzwalac swiat skóry. Powoduje ponadto zla tolerancje alkoholu.

To z linku powyzej ;-) a niewskazane to chyba jak przy wszystkich antybiotykach

anag dołączył
14.04.2006

anag 17:57 | 05.11.2008

Alcoholics may have reduced blood levels of doxycycline. This is because in this group of people alcohol stimulates the liver to metabolise the doxycycline. Alcohol has not been found to have this effect in people who drink moderately.

Tak jak wspomnialam bralam doxy przez wiele miesiecy, alkoholikiem nie jestem, za to lubie towarzystwo i imprezy, zwlaszcza podrozujac - wiec nie moge powiedziec, ze unikalam alkoholu lub ze moja tolerancja alkoholu byla "zla", aczkolwiek tez nie pilam na umor dzien w dzien i nie popijalam doxy piwem;)).

Mam nadzieje, ze gdyby alkohol byl zdecydowanie niewskazany, lekarz powiedzialby mi o tym wypisujac dlugoterminowa recepte. Powiedzial natomiast o tabletkach antykoncepcyjnych - mianowicie ze przy doxy nie dzialaja, na wypadek gdybys chcial to wiedziec;))

Zadnych ze strasznych skutkow ubocznych (ktore wymieniles wyzej) nie mialam, poza wspomniana "fotodermatoza", ktora przeszla bodajze po 2 dniach.

Mysle ze slowo "moderately" jest w tym przypadku kluczowe - sprawdzilam na wlasnej skorze...;)

amaranth dołączył
09.10.2008

amaranth 18:10 | 05.11.2008

Leki przeciwmalaryczne oraz zestawy leków stosowane zapobiegawczo:

Malarone (Proguanil/Atovaquone)

* lek dostępny jest w polskich aptekach, na receptę
* lek ten nadaje się do stosowania profilaktycznego przeciwko malarii w Afryce i Azji
* należy go zażywać codziennie, rozpczynając stosowanie 1-2 dni przed wjazdem do rejonu występowania malarii, podczas podróży oraz przez 1 tydzień po powrocie
* sposoób dawkowania tego leku sprawia (krótki okres zażywania po powrocie), iż szczególnie wygodny jest on podczas krótkich podróży w rejony zagrożone malarią

Doxycyclinum (Doxycycline)

* lek dostępny jest w polskich aptekach, jest to jeden z antybiotyków wydawanych na receptę
* lek ten nadaje się do stosowania profilaktycznego przeciwko malarii w Afryce i Azji
* należy go zażywać codziennie, rozpczynając stosowanie 1-2 dni przed wjazdem do rejonu występowania malarii, podczas podróży oraz 4 tygodnie po powrocie
* u niektórych osób lek ten może zwiększać wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne

Lariam (Mefloquine)

* lek nie jest dostępny w polskich aptekach, trzeba go sprowadzać na zamówienie zza granicy w ramach tzw. „importu docelowego leku” (usługę taką oferują niektóre apteki, do sprowadzenia leku wymagane jest spełnienie odpowiednich formalności, co może zająć nawet kilka tygodni)
* lek ten nadaje się do stosowania profilaktycznego przeciwko malarii w Afryce i części rejonów Azji

należy go zażywać co tydzień, rozpczynając stosowanie min. 1 tydzień przed wjazdem do rejonu występowania malarii, podczas podróży oraz 4 tygodnie po powrocie

Może ten ostatni byłby najlepszy...wiedz, że to tylko profilaktyka...i nie masz gwarancji, że nie zarazisz się malarią...radzę skonsultować się z lekarzem, bo tutaj każdy ma inne zdanie.
Doxy jest silnie żrąca, ale tania, na trwałe uszkadza wątrobę w dużych dawkach.
Możesz też kupić na miejscu leki i wg traperów te miejscowe są najskuteczniejsze.

zielonazabka3 dołączył
08.11.2008

zielonazabka3 00:18 | 08.11.2008

Nie chcę się tutaj wypowiadać na temat skuteczności doxy przeciw malarii a na temat Doxy znajdziecie oficjalne opisy w necie, na stronach producentów lub w spisach leków(wystarczy pogooglowac). Nie chcąc dublować informacji napiszę tylko tyle, że doxycyclina jest antybiotykiem z grupy tetracyclin. Na pewno odkłada się w kościach i potrafi np. zmienić kolor zębów (na ciemniejszy, żółtszy). Jest to sprawdzony i stary antybiotyk. W trakcie brania doxy, w szczególności podczas długiej terapii - pamiętajcie (Koniecznie!) o osłonie wątroby np.(Essentiale Forte 300mg (jedna tabletka)x2 dziennie w takcie jedzenia) lub(słabszy, tańszy , polski - Sylimarol np. 70x3 dziennie) (obie osłony są roślinno - ziołowe i nie mają skutków ubocznych), również koniecznie zażywajcie żywe kultury bakterii w postaci probiotyków (polecam Probacti4 - bo dzięki pancernym kapsułkom uwalnia się w jelitach i zapobiega wybiciu dobrych, probiotycznych bakterii w kwasowym środowisku, w żołądku), oczywiście nie zapominajcie o jogurtach, a zapomnijcie o kefirach i serach pleśniowych, miłego pobytu

monikaszy dołączył
01.09.2007

monikaszy 14:25 | 08.11.2008

W Tajlandii nie potrzebujesz nic przeciwko malarii, chyba , ze jedziesz do dzunglii i to dopiero na polnocy w poblizu laos. Chociaz tam tez twierdza, ze malarii nie maja. Bralam doxycykline przez 1 m-ac, zle sie czulam: zoladek nudnosci etc. Dalej podrozowalam 6mcy po Azji stosujac jedynie spraye odstraszajace komary i spiac pod siatkami. i zyje. Jestem rozsadna i zapobiegliwa osoba, jednak okazuje sie, ze w praktyce w Azji trudno jest zlapac malarie a nawet jesli to latwiej ja wyleczyc niz faszerowac sie miesiacami lekami.

ania_flower dołączył
07.03.2008

ania_flower 19:04 | 08.11.2008

Witam, bralam z kolezanka doxy bedac w Ugandzie i jak sie niestety okazalo, nie dziala zawsze, bo w zaleznosci od tego czy jest pora deszczowa, czy sucha i jak duze natezenie komarow w danym momencie wystepuje. Kolezanka zachorowala na malarie, bylysmy w tamtejszym szpitalu i afrykanski doktor nam to uswiadomil, o czym nie wiedziano w Centrum medycyny tropikalnej w Gdyni, bo tam dzwonilysmy przed wyjazdem, aby miec pewnosc, ze bedziemy brac wlasciwy lek. Tak wiec z doxy ostroznie, dziala, ale nie zawsze i nie wszedzie.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:42 | 08.11.2008

Byłem w Tajlandii, Birmie, Kambodży 1,5 roku temu w grupie czteroosobowej i braliśmy malarone. Nikt nie miał żadnych problemów, zwłaszcza po alkoholu. Malarone ma najmniejsze skutki uboczne ponieważ jest lekiem najnowszym. Jedyna wada to cena. Kupowaliśmy na Słowacji po 150 zł za opakowanie 12 tabl.

EDI dołączył
07.09.2011

EDI 10:59 | 26.12.2011

Polecam linka

http://malypodroznik.pl/porady/p_malaria.htm

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl