Forum dyskusyjne
Tajlandia -pierwszy samodzielny wyjazd
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
1.vika 16:28 | 20.01.2013
Witam .Mój pierwszy ,samodzielny wyjazd a już trochę wiosen za mną.To relacje podróżników zaowocowały decyzją o wyjeżdzie a teraz próbuję ogarnąć ogrom spraw dla mnie nowych.Zacznę od pieniędzy, czy w kantorach , bankach pobierana jest prowizja a jak tak, to czy jest info o tym np przy okienku.
Kiedy płacić za pokój, hotel, na początku czy przy wymeldowaniu.Co z paszportem, muszę zostawić w recepcji , czy można zostawić xero
Czy sejf w pokoju jest bezpiecznym miejscem a może skrytka depozytowa w banku? Czy muszę cały dobytek nosić z sobą?
Wi- fi na swoim sprzęcie czy trzeba hasła ?
Mapki ,gdzie dostanę, czy płatne.
Lecę 12.02 z W-wy ,przez Dubaj, Hongkong-BKK powrót 14.03 z BKK. Chciała by pociągiem nocnym do Surot Thani dalej na Ko Phangan. Potem przez Surot Thani,Krabi - do Ao Ngan, dalej Ko Phi Phi potem Phuket. I stop, dalej nie wiem ,chętnie szybko z Phuket do Ko Lak, interesują mnie bardzo Ko Similan ale nie wiem, czy dam radę. Moja znajomość angielskiego jest skromna , lepiej niemiecki,ale tam chyba bezużyteczny.Mam słownik i dużo wiary że dam radę.Proszę, może wypowiecie się o tym planie, każda rada, wskazówka, pomoc , jest cenna dla mnie .Dziękuję i pozdrawiam.
magic 14:57 | 23.01.2013
Czesc!Postaram sie chociaz na czesc pytan odpowiedziec.
1. W banku nie probowalem. Na miescie nie ma prowizji przy wymianie waluty. W hotelach tez nie ma. Oczywiscie warto sprawdzic kurs kurs + o ile wymieniasz - sprobuj zawsze sie potargowac. Dla mnie nawet przy malych sumach zawsze dzialalo :)
2. Osobiscie place zawsze awansem - ale przyczyna jest taka ze w wiekszosci przypadkow robie to online (nie tylko hotele, ale rowniez guest house'y)
3. Ogolnie mam zasade - pol na pol. Z kartami kredytowaymi jest podobnie. Wszystko nosze blisko przy sobie (uzywam takie plastikowe koperty z zamknieciem - mam tam pieniadze + paszport). Kopia paszportu jest w sejfie (ksero).
4. W wielu miejscach (restauracje) masz internet za darmo. Wystarczy usiasc, zamowic cos do jedzneia, lub nawet wode do picia i... masz internet.
5. Mapki? Polecam swoje :) Chociaz lokalnie wszystkie reklamowki z limitowanymi mapkami sa za darmo - mozesz je pozbierac na miescie.
Tajowie sa sympatyczni. Pamietaj jednak ze beda Cie probowac naciagac (szczegolnie w turystycznych miejscach). Przyklady:
- chodz za mna ja Ci pokaze droge, a przy okazji spiacego budde
- zgubilas sie, pomoge, ale po drodze pokaze Ci....
- etc...
Taksowki maja na ogol z gory uzgodnione ceny (ale zawsze mozna negocjowac). Z tego co sie orientuje Phuket bedzie pod tym wzgledem najdrozsze.
Nie probowalem uzywac niemieckiego - zawsze angielski. Pamietaj ze jest wielu niemieckich turystow ktorzy moga pomoc.
Zycze niezapomnianej podrozy!
-M.
magic 15:17 | 23.01.2013
Moze jeszcze dodam - o ile masz jakies dodatkowe pytania - daj znac smialo.O ile chcialoby sie opowiedziec o tym jak jest w roznych miejscach, co warto wiedziec, zobaczyc etc... etc.... to... trzeba caly wieczor albo i dwa zarezerwowac na rozmowe :)
Pozdr,
-M.
[konto usuniete] 20:11 | 23.01.2013
tajlandia na "pierwszy raz"jest najlepsza.../dobrze i tanio zorganizowany transport dla turystow ,idziesz do biura ,kupujesz bilet i jedziesz gdzie chcesz/odbieraja z hotelu-bankomaty i karty to najkorzystniejsza wersja /dzialaja wszystkie ,debetowe tez
-zalezy od hotelu/stelu kiedy placisz
-paszportu NIE zostawiasz ,przepisza dane i juz
-pociag do surot thani ,TO kiepski pomysl , na Ko Phangan naj/latwiej ,szybciej , taniej/ dostaniesz sie wykupionym w agencii wyjazdem bus+prom /600-800 bath
- nie wiem "co lubisz" , ale jak spokoj i przyrode , TO odpusc Phi-pni i phuket ,A similany SA super /ale drogo !!
-o jezyk sie nie martw , spotykam duzo rosjan ,ktorzy slowa nie znaja , poza ojczystym jezykiem i DAJA RADE
pozdrawiam
1.vika 20:33 | 23.01.2013
Jestem Wam bardzo wdzięczna za porady. Myślałam, że pociąg to dobra opcja. Lubię aktywnie spędzać czas ,bez tłumów . Similany drogie wiem, ale jakże piękne. Pocieszyłeś mnie z bezpieczeństwem w hotelach , tego się bardzo obawiam. Też liczę na pomoc turystów w razie problemów z dogadaniem się.dzięki za odzew i porady, jak coś to jeszcze zapytam. Cieszę się na ten wyjazd, ale zawsze nuta niepokoju jest. Pozdrawiam
[konto usuniete] 21:28 | 23.01.2013
NUTA niepokoju i ciekawosci ...musi byc !! peace
magic 16:54 | 24.01.2013
Niepokoj jest i bedzie.Moja rada jest abys go zostawila w Polsce :-) Jak juz bedziesz na miejscu - zyj tym co widzisz, czego doswiadczasz, kogo spotykasz etc.. :)
Jeszcze raz powodzenia!
-M.
bynio 18:38 | 24.01.2013
Cześć,Tajlandia to jedno z najlepszych miejsc na pierwszy wyjazd. Banał, ale prawdziwy.
Parę uwag ode mnie.
Zamiast myśleć o prowizji spytaj się, ile dostaniesz pieniędzy za 100$ i po problemie. Najlepiej podsuń im kartkę, niech napiszą. W kantorach lepiej płacą za banknoty 50 i 100, tylko nowe emisje. Najlepszy kurs jest w Bangkoku i Chang Mai, na wyspach gorszy.
Do negocjacji z taxi lub tuk-tukiem dobry jest kalkulator, niech napiszą lub pokażą, czasem dziwnie, ale z 13 robi 30 albo z 14 - 40. Jeżeli dostaniesz rachunek to moment płacenia za hotel jest bez znaczenia. znaczenia. Nigdy nie zostawiam pieniędzy w sejfie w pokoju, jeżeli już musiałem to w dobrze zamkniętym pudełku w sejfie hotelowym. Hasło do wi-fi dostaniesz bez problemu w recepcji.
Ja przygotowuję wcześniej wyjazd w kraju, na miejscu zostawiam sobie czas tylko na niespodzianki i małe improwizacje. Wszystkiego można dowiedzieć się w necie, o niebezpieczeństwach również. Ogólnie obowiązuje zasada ograniczonego zaufania, zarówno do miejscowych (mniej zaufania) i do podróżujących (trochę więcej). Oczywiście nie wolno być naiwnym, że ktoś obwiezie nas po Bangkoku za darmo.
Ceny za usługi, przejazdy, ec. dobrze znać przed wyjazdem, wtedy nikt nie zrobi nas w "łaciatego kucyka", a tak często miejscowi próbują.
Na koniec, Tajlandia to fajny kraj z miłymi ludzmi i dobrze rozwiniętym przemysłem turystycznym. Jak już znalazłaś taki portal to na pewno dasz sobie radę.
pozdrawiam Zbyszek
1.vika 18:23 | 24.01.2013
Dziękuję za rady i wsparcie. Będę cieszyć się każdą chwilą- obiecuję. Pozdrawiam
Waszek 15:32 | 25.01.2013
A ja mam pytanie odnośnie pierwszgo razu w Tajlandii - jakie przewodnik po polsku polecacie? Lubię te wyd. Wiedza i zycie, przy T. sprawdzi się taki?
[konto usuniete] 20:38 | 25.01.2013
jako przewodnik opisowy ,kazdy sie sprawdzi !! ALE jako "praktyczny"/mapki ,adresy hosteli ,dworcow, nr busow, itp/ to "niestety" tylko LP /wersja angielska ,niemiecka ,hiszpanska czy czeska ,polskiej jaszcze NIE MA
Promyczek 13:36 | 28.01.2013
Niestety lonely Planet jest najbardziej uzyteczny. Jesli Twoja znajomosc ang pozwoli Ci z niego korzystac na pewno to bedzie sporym ulatwieniem. Przy rezereacji roznego typu hosteli raczej sie zawsze wszystko sprawdzalo i nie mialam niemilych niespodzianek.Podpiream sie czasem tez Wiedza i Zycie, ktora sa wydawane po poslku. nie ma tam co prawda tak szczegolowych informacji, jak dojsc, gdzie najlepiej zjesc itd, ale dasz rade i z tym :)
Nie oddawaj paszportu w hostelach, lepiej xero, albo przepiszcie dane.
[konto usunięte] 14:32 | 28.01.2013
Polska wersja Lonely Planet jak najbardziej istnieje. Jest to "TAJLANDIA - Praktyczny przewodnik" wyd. Pascal. Informacje praktyczne są jednak z "poprzedniej" edycji angielskiej.
[konto usuniete] 18:45 | 28.01.2013
Pascal to Pascal !! ,a LONELY PLANET to inna BAJKA..pozdrawiam peace
[konto usunięte] 19:39 | 28.01.2013
To ta sama bajka. Proponuję zajrzeć na drugą stronę karty tytułowej - na górze jest informacja, że jest to tłumaczenie edycji LP z 2007 r. Mówimy oczywiście o "Tajlandia - praktyczny przewodnik", autor Charlotte Shalgosky, wyd. Pascal 2009.
[konto usuniete] 20:11 | 28.01.2013
MOZE jest informacja o tlumaczeniu edycji LP !!ALE JEST to inna B A J K A !!
proponuje OBOJETNIE jak przewodnik LP i zobaczysz ROZNICE !!
w PASCALU sa piekne "opisy" pokoju i widoku z tarasu Hotelu 4-5 *****,
a w LP hostel za 5 $ i opis bazaru gdzie ,gdzie zjesz z "lokalsami"!!
NIBY to SAMO !! ale....peace
[konto usunięte] 22:43 | 28.01.2013
Oj, po co ta napinka? Tak się cudownie składa, że dysponuję np. egzemplarzem "India" LP 2007 i "Indie" Pascal 2009 - czyli matrycą i kopią - oczywiście w/g redakcji Pascala (Ale pewnie łżą jak z nut o tym tłumaczeniu z edycji LP, żeby sobie splendoru dodać). W 90% jest to dosłowne tłumaczenie oryginału - oczywiście mówię o tych fragmentach, które porównywałem. Argument typu ..."proponuje OBOJETNIE jak przewodnik LP i zobaczysz ROZNICE !!"... jest nadużyciem, bo mówimy konkretnie o "Tajlandia" i "Thailand". Wiadomo, że kierunki "bardziej masowe" - głównie Europę - Pascal tworzy samodzielnie, korzysta też z tłumaczeń wydawnictwa "The Rough Guide", więc porównywanie do "odpowiedników" LP jest nie na miejscu. ..."W PASCALU sa piekne "opisy" pokoju i widoku z tarasu Hotelu 4-5 *****,a w LP hostel za 5 $ i opis bazaru gdzie ,gdzie zjesz z "lokalsami"!! - bardzo ciekawe. Może więc wytłumaczysz co oznacza w przewodniku LP podział noclegów i "jadłodajni" na kategorie: Budget, Mid-Range i Top End. I czy w "Pascalu" nie ma podanych propozycji noclegów i miejsc do zjedzenia z "dolnej półki"?
..."NIBY to SAMO !! ale"".... - właśnie - proponuję porównać edycję francuską występującą jak najbardziej pod szyldem LP, do "matrycy angielskiej". Różnice dotyczą nie tylko liczby stron. Widocznie jaki klient, taka edycja.
Pozdrawiam.