Forum dyskusyjne
GlobAdmin 23:22 | 28.04.2013
WitajciePora na nowy KONKURS!
Tym razem czekamy na Wasze artykuły/relacje o tematyce MOJA PODRÓŻ MARZEŃ - w ramach konkursu nadsyłajcie relacje z podróży, które były najważniejsze w Waszym życiu, które były spełnieniem Waszych marzeń, jak i takie o których dopiero śniecie, które planujecie :-)
Konkurs trwa od 28.04 do 30.05.2013.
Szczegóły konkursu oraz Regulamin na : http://www.globtroter.pl/stopka/konkurs_marzenia.phtml
Nagrody to książki ufundowane przez Wydawnictwo PASCAL pt "Człowiek, który objechał świat na rowerze" Marka Beaumont's.
pozdrawiam
GlobAdmin
GlobAdmin 11:36 | 30.04.2013
Jeśli chcielibyście zgłosić do konkursu swoją relację/artykuł dodaną kiedyś, nawet kilka lat temu, to proszę o informację plus link na maila globtroter@globtroter.pl lub poprzez wiadomości prywatne na Globtroterze.pozdrawiam
GlobAdmin
GlobAdmin 10:53 | 04.05.2013
Globtroterki i Globtroterzy, pochwalcie się swoimi globtroterskimi marzeniami oraz planami podróżniczymi, które udało się już Wam zrealizować :-)Nowy KONKURS jest właśnie dla Was!
GlobAdmin 09:02 | 08.05.2013
Mamy już pierwsze relacje konkursowe :-)Czekamy na kolejne, a książki czekają na Was :-)
pozdrawiam
GlobAdmin
GlobAdmin 09:39 | 23.05.2013
Przed nami ostatni tydzień KONKURSU NA RELACJĘ! Czekamy na Wasze zgłoszenia do 31.05.2013 :-)Przypominamy, że do konkursu można także zgłaszać dodane już wcześniej relacje, prosimy tylko o informacje na priv lub adres globtroter@globtroter.pl.
pozdrawiam
GlobAdmin
GlobAdmin 11:09 | 02.06.2013
Witajciekonkurs na relację został zakończony :-) Wyniku już wkrótce!
Jak przekonaliśmy się po raz drugi Globtroterki i Globtroterzy zdecydowanie preferują konkursy foto, będziemy mieć to na uwadze ;-)
Kolejny konkurs, tym razem foto, już wkrótce!
pozdrawiam
Globadmin
[konto usuniete] 23:59 | 02.06.2013
Tylko nielicznym w dzisiejszych zabieganych czasach i czasach kontaktów krótkich, czyli przez smsy, chce się napisać coś więcej, niestety. Ale mam uwagę. Tak jak w konkursach literackich często zabrania się przesyłania prac opublikowanych wcześniej, np. na blogach, tak w następnym konkursie foto moglibyście rozważyć podział na kategorie dla profesjonalnych fotografów/grafików (są tu tacy) i dla laików. Pozdrawiam.
afrykanczyk 01:23 | 03.06.2013
Popieram z pozycji zawodowego foto. Wrzucanie do jednego worka relacji foto zawodowca i amatora (choć podziwiam niektóre prace amatorskie lepsze niż moje najlepsze) jest niesprawiedliwe chociażby z powodu możliwości wejść w pewne miejsca niedostępne dla "szarego" turysty przez co zdjęcia mogą wydać się lepsze bo pokazujące coś z nieturystycznej perspektywy.
Smok-1 08:50 | 03.06.2013
A ja z perspektywy amatora (totalnego). Raczej nie powinniśmy mieć kategorii dla zawodowców i amatorów, bo niby kto i jak miałby to weryfikować ? Co oznaczałoby również uniemożliwienie wrzucania zdjęć publikowanych, zamieszczanych wcześniej na innych forach (portalach), większość przecież jest obecna w różnych miejscach, czemu tego zabraniać, póki ma się do swoich dzieł prawa autorskie ?
[konto usuniete] 09:47 | 03.06.2013
Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Nie napisałam, żeby zabraniać dawania do konkursów zdjęć publikowanych wcześniej. Napisałam, że takie są prawa w konkursach literackich - nie wolno dawać na konkurs pracy, która się wcześniej już ukazała. A moja propozycja dotyczyła czegoś zupełnie innego - podziału na kategorie dla amatorów i profesjonalistów. A weryfikacją niech się zajmą sami zainteresowani. Na przykład ja bym nie dała swoich zdjęć do kategorii "profesjonaliści", ale ktoś kto by się czuł na siłach - to proszę bardzo :)
Smok-1 11:40 | 03.06.2013
Trudne do zdefiniowania. Wielu tych userów, których zdjęcia podziwiamy bynajmniej nie zajmuje się zawodowo fotografią ...
GlobAdmin 12:26 | 03.06.2013
WitamAkras, każdy konkurs posiada własny regulamina, a w przypadku konkursów foto organizowanych na Globtroter.pl uznaliśmy, że nie ma powodu dla którego osoba zainteresowana wzięciem udziału w konkursie musiałaby zgłaszać zdjęcie, które nigdy wczesniej nie było publikowane w ramach innego konkursu.
Podział na dwie kategorie także nie sprawdzi się z prostego powodu - kto podejmie się zdefiniowania profesjonalisty i amatrora? :-)
Czy profesjonalistą jest osoba, która zarabia na życie robiąc zdjęcia czy też taka, która wygrała już jakiś konkurs foto? Jaka jest granica między amatorem będącym pasjonatą forografii a profesjonalistą?
pozdrawiam
GlobAdmin
[konto usuniete] 12:45 | 03.06.2013
No to jeszcze raz powtórzę, bo widzę, ze nadal mnie nie rozumiecie: 1. moja uwaga o niepublikowanych wczesniej pracach dotyczyla konkursów LITERACKICH. I byla to uwaga do skonczonego wlasnie konkursu. I bynajmniej nie sugeruje tutaj zmiany przepisów, tyle, że tak jest w innych niż Globtroter przypadkach. 2. Napisalam już również, że proponuję, żeby sami chętni do wystartowania w konkursie foto uznali czy chca wystawic zdjecie pod szyldem "profesjonalista" czy "amator".Jaśniej nie mogę napisać...Bardzo proszę o uważne czytanie.
GlobAdmin 13:20 | 03.06.2013
Akras, myślę że doskonale Cię zrozumieliśmy :-)Dziękuję oczywiście za kolejną propozycję, bo każda z uwag uzytkowników serwisu coś wnosi w społecznośc Globtrotera.
Jednak pojawia się pytanie - jakie rozwiązanie sugerujesz w sytuacji gdy profesjonalisty marzący o nagrodzie przypisze swoje zdjęcie do działu "amatorskie zdjęcia" i okaże się, że otrzyma nagrodę? W proponowanym przez Ciebie rozwiązaniu istnieje ryzko, że niektóre osoby mogą uznać, że ktoś błędnie ocenił swoje umiejetności i na pewno nie można go uznać za amatora, mimo że on sam tak się postrzega. Niestety nie ma jasnych kryteriów podziału uczestników konkursu na dwie grupy, jakie proponujesz.
pozdrawiam
GlobAdmin
[konto usuniete] 23:22 | 03.06.2013
Profesjonaliści jak zdążyłam się zorientować, to ludzie, którzy nie "zniżą" się do "konkurowania" z amatorami. Oni chcą pokonkurować między sobą. A jeśli amator doda zdjęcie do kategorii "profesjonaliści" to nie trzeba się wtrącać - albo jego zdjęcie wygra, albo (pewnie) nie. I następnym razem będzie ten ktoś o to doświadczenie bogatszy...Wystarczy odpowiednio wyklarować zasady, wg których zdjęcia by wygrywały w obu zespołach. Ale my tu gadu, gadu, a może rozwinąć oddzielny watek i zapytać jeszcze innych co o tym sądzą?