Forum dyskusyjne
Szukamy pomocy podróżnicy - listopad 2013
kategoria podróże po świecie
kraj Filipiny
kasiakrotoszyn 08:33 | 20.09.2013
Stało się !!!Wczoraj kupiliśmy wakacje - Bilety przyszły na maila, to nie był sen..
Dziś pora na trzeźwe spojrzenie na temat. Jeśli macie jakies cenne informacje, które pomogą mi w planowaniu pobytu w kraju o którym nie mam zielonego pojęcia to prosze Was o pomoc.
Co warto? Jakie wyspy? Co trzeba odwiedzić/zobaczyć?
lilou 11:00 | 20.09.2013
Byłam na Filipinach w zeszłym roku, na początku planowałam pozwiedzać kilka wysp ale jak zaczęłam od Palawan tak tam zostałam;) Cudowna wyspa, jeszcze nie tak bardzo oblegana przez turystów, Praktycznie całe dwa tygodnie spędziłam w malutkim mieście El Nido, Można wynająć tam łódź i popływać na okoliczne wysepki, przespać się w namiocie na bezludnej wyspie, popływać w cudownie czystych lagunach. Do tego niesamowici ludzie, cały czas uśmiechnięci. Bardzo Ci polecam. Poza tym w lipcu Palawan został wybrany najlepszą wyspą 2013 roku przez jeden z największych magazynów podróżniczych na świecie Travel& Leasure, co niestety pewnie sprowadzi tam dużo turystów.
kasiakrotoszyn 11:23 | 20.09.2013
Lilou, Dziękuje Ci ze napisalas, a masz namiary na miejsce gdzie spałaś...? I na jakie koszta musze sie nastwiać?
lilou 13:24 | 20.09.2013
Jeżeli zdecydujesz się na Palawan, to wylądujesz w mieście Puerto Princesa (z Manili lotów jest od groma, bardzo duża ilość lokalnych linii lotniczych, bilety bardzo tanie i można je kupować nawet na dzień przed wylotem). Puerto Princesa nie jest za atrakcyjne, na pewno warto tam zobaczyć Podziemną rzekę, która jest na liście nowych siedmiu cudów świata. Z Puerto do El Nido można dostać się autobusem (podróż jest długa, musisz przejechać prawie całą wyspę, ok 8 godzin i dość niewygodna). Ale warto! Z zakwaterowaniem nie ma najmniejszego problemu, w El Nido jest mnóstwo hotelików i pensjonatów, na szczęście nie ma jeszcze dużych hoteli-resortów. Ja nic wcześniej nie bookowałam, po prostu wysiadłam z autobusu i przeszłam sie ulicą. Mieszkałam w cudownym miejscu, miałam do dyspozycji cały domek na szczycie wzgórza z widokiem na całą zatokę. Coś pięknego! Właściciel prowadzi tez kameralny hotelik (parę pokojów) u podnóża wzgórza,zaraz na przeciwko morza. Z domkiem super mi się trafiło bo zszedł dużo z ceną dlatego że zdecydowałam się zostać na całe dwa tygodnie i byłam akurat w sezonie deszczowym więc łatwiej się targować;) W agencjach albo u lokalnych ludzi możesz sobie zabokowac wyprawy łodzią na archipelag Bacuit (te wysepki to jedno z najpiękniejszych miejsc jakie widziałam), poza tym spokojnie można wynająć motor i pojeździć po okolicach, na pobliskie wodospady albo dzikie, długaśne plaże. Generalnie mało turystów, przepiękne krajobrazy, dużo atrakcji, bardzo fajny klimat i wciąż dość kameralnie:) dawaj znać jak będziesz mieć jeszcze jakieś pytania, postaram się pomóc:)
mrcanberra 00:31 | 22.09.2013
lilou możesz napisać coś o cenach (nolcegi, jedzenie, hmm wszystko to co wato uwzględnić podczas pobytu na Filipinach).Jak jest też tam z bezpieczeństwem? Niektórzy mówią, zę to dziki zachód (chodzi o miasta takie jak stolica np.).
A Boracay Island i Cebu warte uwagi są?
lilou 08:49 | 24.09.2013
W Cebu i Boracay nie byłam, także nie mogę dać żadnych rad. Manila jest brzydka bardzo chaotyczna i nie ma tam za dużo ciekawych rzeczy do zobaczenia (chyba że lubisz zakupy to znajduję się tam największy dom handlowy w Azji-Mall of Asia)Jeżeli chodzi o Palawan, to było to jedno z bezpieczniejszych miejsc jakie odwiedziłam. Przesympatyczni ludzie (oczywiście tam również niektórzy chcą ugrać trochę pieniędzy dla siebie, wiec czasem zdarzają się jakieś kanty, ale bez większych niebezpieczeństw). Co do cen, to ja byłam na Palawanie w środku sezonu deszczowego, więc zarówno ceny jak i dostępność noclegów były inne. Nie było jakoś mega drogo, ale jednak jest to turystyczne miejsce wiec nie ma co oczekiwać że będzie bardzo tanio. Boracay jako najbardziej turystyczne miejsce w kraju na pewno będzie znacznie droższe.
mariosta 09:12 | 24.09.2013
Zgadzam się z tym Palawanem. Ja jednak rekomenduję wioskę PORT BARTON, miejsce dla mnie przoduje. Jeśli poznać klimat i życie na wyspie, to ja tam nie spotkałem lepszego. Jeśli zagłębisz się w mojego bloga http://mariuszstachowiak.blogspot.com/p/fotografia-po-godzinach.html, być może będzie to dla Ciebie jakiś impuls. W razie pytań dzwoń do mnie, z miłą chęcią podpowiem jak i co :)