Forum dyskusyjne
plan podrozy 13 11-21 12 2013
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
titi74 23:18 | 26.10.2013
BURMA13.11 (wed) L ondon (Gatwick) flight to Yangon @ 12pm (1stop in HCM (VN) @ 7.05 am
14.11 (thu) Yangon @ 11.55 am
15.11 (fr) Yangon
16.11 (sat) Yangon bus (5hrs) p.70 Kin Pun (Mt Kyaikiyo – Golden Rock)
17.11 (sun )Kin Pun (trip to Golden Rock p.93)
18.11 (mon) Kin Pun bus (5 hrs) Mawlamyine
19.11 (tue) Mawlamyine (trip to Bilu Kyun – Orge Island p.101)
20.11 (wed) Mawlamyine bus (2 hrs) Hpa-An
21.11 (thu) Hpa-An (Mt Zwegabin, caves –p.108)
22.11 (fr) Hpa-An bus (8 hrs) p.108 Yangon
23.11 (sat) Yangon bus (13 hrs – night bus) p.70 Bagan (in Bagan @ next day morning )
24.11 (sun) Bagan
25.11 (mon) Bagan (trip by ballon)
26.11 Bagan
27.11 Bagan fast boat – Malikha 2 – (11 hrs) – Mandalay
28.11 Mandalay
29.11 Mandalay bus to Taunggyi (11hrs) & bus to Nyangshwe (1 hr) Nyangshwe (Inle Lake)
30.11 (sat) Nyangshwe ( “all day” boat trip through Inle Lake)
1.12 (sun) Nyangshwe Heho (airport) p.174 to Thandwe (airport) (1 hr) Ngapali Beach
2.12 (mon) Ngapali Beach
3.12 (tue) Ngapali Beach
4.12 (wed) Ngapali Beach
5.12 (thu) Ngapali Beach Thandwe (airport) to Sittwe (airport) (40 min) Sittwe
6.12 (fr) Sittwe private boat (6 hrs) Mrauk U
7.12 (sat) Mrauk U (trip by boat to Chin Villages p.286)
8.12 (sun) Mrauk U
9.12 (mon) Mrauk U private boat (6 hrs) Sittwe
10.12 (tue) Sittwe Sittwe (airport) to Yangon (airport) (1 hr 30 min) Yangon
11.12 (wed) Yangon
12.12 (thu) Yangon flight @ 12.55 pm to HCM HCM (Saigon) @15.40 pm
VIETNAM (8 days)
12.12 (thu) HCM
13.12 (fr) HCM
14.12 (sat) HCM bus Dalat
15.12 (sun) Dalat
16.12 (mon) Dalat bus HCM
17.12 (tue) HCM
18.12 (wed) HCM
19.12 (thu) HCM
20.12 (fr) HCM night fr/sat 21.11 @ 00.05 am flight to London
21.12 (sat) London (Gatwick) @ 6.45 am
prosze o poinie
pozdrawiam
bynio 23:24 | 26.10.2013
Same Mandalay mało fajne, ale okolice owszem, więc chyba jeden dzień to za mało. Dołożyłbym Inle, będąc miesiąc w Birmie i nie zobaczyć Inle to duża strata. Nie wiem co tyle dni chcesz robić w Sajgonie. Oglądać ruch na ulicach. Ciekawe ale bez przesady.Pozdrawiam Zbyszek
titi74 23:27 | 26.10.2013
1. Inle Lake jest w planie jak dokladnie popatrzysz2. Vietnam - nie zrobiony plan bo okaze sie co I jak na miejscu - lece tam do znajomej I ona ogarnia co I jak.Poza tym Vietnam zaliczylem w zeszlym roku dosc dokladnie - jedno z mniejsc w ktorym nie bylem to Dalat wiec to w planie jest ;)
znowedrujemy 00:27 | 28.10.2013
Gdybyś potrzebował jakiś aktualnych informacji praktycznych, badź też chciał poczytać przed wyjazdem to zapraszam :)Byliśmy w lipcu tego roku, więc informacje są całkiem aktualne.
http://www.znowedrujemy.pl/jezioro-inle
http://www.znowedrujemy.pl/bagan
http://www.znowedrujemy.pl/mandalay
http://www.znowedrujemy.pl/rangun
A jeżeli uznasz te informacje za pomocne zapraszam do polubienia naszej strony:
https://www.facebook.com/znowedrujemy
Pozdrawiamy!
~znowedrujemy
bynio 06:20 | 28.10.2013
Rzeczywiście Inle jest uwzględnione. Między Kalaw, a Inle można zrobić fajny treking.
bynio 06:23 | 28.10.2013
Jeszcze obok Kalaw jest jakinia Pindaya z 8000 posągami Buddy. Można dostać si.ę tam z Kalaw taksówką. Samo Kalaw też można zobaczyć, szczególnie poranną procesję mnichów.
senia 22:34 | 26.11.2013
dziś jesteś wg planu w bagan. Zeznaj jak lot balonem.
nitkaska 18:39 | 27.11.2013
też się szykujemy na lot nad Bagan. Nasz Andy miał go nam zarezerować. Podobno powala.
titi74 02:31 | 28.11.2013
hejlot baonem (moj pierwszy w zyciu) naprawde udany ;)
o 5.15 rano odbieraja mnie z hotstelu i udajemy sie na pole z balonami
my pijemy kawe a ekipa przygotowuje balony - fajnie to wyglada
potem krotki instktarz pilota co i jak podczas lotu i w droge
sam lot trwa ok godziny - widoki wspaniale - tak naprawde Bagan to wyglada najlepiej z gory mozna zobaczyc ogrom tych wszystkich swiatyn
godzina mija bardzo szybko - lot spokojny i fajne ladowanie
balonow jest 9 ( 2 po 8 osob ( tym ja lecialem) i 7 po 16 osob)
po locie rozmowa z pilotem przy lampce szampana i ciastkach
dostajesz takze dyplom ukonczenia lotu i potem do hotelu dowoza ci Usb z fotkami z lotu
ps podczas ladowania jednego z balonow nie zdazyli zlapac i wyladowal godzinke samochodem dalej od planowanego miejsca wiec troche szczesciarzy mialo dluzszy lot za free haha
polecam ( dosc krotko ale mi sie podobalo)
aktualnie jestem w Mandalay ale jutro kierunek Inle Lake
jakbyscie mieli jakies pytania o aktualne rzeczy z Birmy to moge odpowiedziec (w miare mozliwosci jak bede mial dostep do neta - bo z tym roznie tu bywa)
pozdrawiam
atagaja 13:06 | 28.11.2013
W Wietnamie Dalat bym odpuściła. Z atrakcji jest tam Crazy House, który imponuje jedynie swoim dziwactwem :D Miasto to jest dla Wietnamczyków drugim Paryżem, ale na mnie wrażenia nie zrobiło. W okolicy Dalat znaleźliśmy niesamowite wodospady, gdzie na szczyt można było wchodzić (nikt nie pilnował).O Wietnamie dopiero zaczynam pisać, ale zapraszam do siebie na: www.nitkiwdrodze.wordpress.com
titi74 16:20 | 28.11.2013
Wietnam zrobilem w zeszlym roku (dosc dokladnie) a Dalat wtedy ominalem i dlatego teraz tam sie mam zamiar wybrac bo cosik trzeba robic a nie tylko Saigon :)) ale plany nie sa zalezne ode mnie ja tam jade odwiedzic przyjaciolke a co bedziemy robic to sie okarze na miejscu
nitkaska 21:36 | 14.12.2013
dobrze było poczytać, bo mam wątpliwości czy lot wart tej kasy. Wiem, że każdy ma w balonie stałe miejsce, stojąc w oddzielonym, jednoosobowym boksie. Mam wątpliwość czy w związku z tym widzi się wszystko, bo przecież balon nie kręci się wokół własnej osi więc to co widzą towarzysze podróży stojący do mnie tyłem, mnie nie będzie dane zobaczyć:( Wiesz, za tą niemałą kasę chciałoby się wszystko... No i myślę, który balon lepszy, ten mniejszy, czy ten większy? Czy to ma znaczenie? USB w cenie, czy dodatkowo płatne? I co to za zdjęcia, takie ogólne, czy są na nich uczestnicy lotu? Sorki za tyle pytań, może ciut naiwnych:)A z innej beczki, jaki mniej więcej limit należy przeznaczyć dziennie na pobyt (z pominięciem transportu). Preferujemy hotele do 20 $ a nie do 200:)))
Pozdrawiam!
Estella 10:12 | 16.12.2013
Ja lecialam prawie rowno rok temu balonem nad Baganem. Bylym pod takim wrazeniem, ze chyba mam szok pourazowy bo prawie nic nie pameitam :D. Ciekawa jestem ile zaplaciliscie za ta przyjemnosc?Jesli chodzi o ceny to rok temu ciezko bylo znalezc cos taniego. Niestety ale Birma w porownaniu do krajow rejonu jest stosunkowo droga:/
nitkaska 21:11 | 18.12.2013
haha! Estella, rozumiem, że Ci się podobało?