Forum dyskusyjne
Birma - wyjazd w maju 2015
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
badamczyk 14:18 | 30.03.2015
Witam, mam pytanie o sytuację w okolicach Sittwe i Mrauk-U. Wybieramy się w maju z żoną. Jak jest z bezpieczeństwem? Czy dostęp do świątyni Mrauk-U jest tylko rzeką? Jak to działa? Będę wdzięczny za parę uwag.Pozdrawiam globtrotterów!
Boguś
makensis 16:48 | 01.04.2015
Nie wiem jak jest teraz, ale już w zeszłym roku można było dotrzeć do Mrauk-U drogą lądową - gdzieś wędrowałem po okolicy autobusem i szczerze zazdrościłem tym co całą trasę przebyli tym środkiem lokomocji. Co prawda trzeba się przygotować na całodobową niemal podróż, ale widoki po drodze szczerze to wynagrodzą. Znajomi jedynie nie polecali - drogi wiązanej łódka plus bus - drogo i prymitywne warunki podróży.
badamczyk 20:46 | 01.04.2015
Dzięki za info. Z mapy wynika, że jest droga z Sittwe do Mrauk-U ale bardzo okrężna. Czy ktoś płynął rzeką? Jak długo trwa podróż? Czy pływają łajby urzędowe czy trzeba się dogadywać indywidualnie? Liczę na fajne podpowiedzi :-)
nitkaska 00:01 | 02.04.2015
zerknij na ten profil na FB ( https://www.facebook.com/intomyanmar?fref=nf )Prowadzi go moja kolezanka, Dagmara, która była w Birmie wiele razy, mieszkała tam, pracowała. Była łodzią w Sittwe na pewno. Napisz do niej, pomoże i doradzi. Świetna dziewczyna!
Anita
badamczyk 19:20 | 02.04.2015
ok dzięki! Na Wikitravel znalazłem mnóstwo wyczerpujących informacji i chętnych prosiłbym jedynie o weryfikacjęhttp://wikitravel.org/en/Mrauk_U
I jeszcze: czy ktoś próbował dostać się z Mrauk-U prosto do Baganu?
paaulina 14:46 | 05.06.2015
W lutym byłam w Marek U i płynęłam łodzią, podobno nie było innej możliwości (w co wątpie,miejscowi albo nie wiedza albo po prostu chcą naciągnąć turystów ,łódź jest dość droga) .Z Marak U jeżdżą autobusy do Bagan (podróż trwa jakies 10-13 godzin (lub więcej jeśli są jakieś niespodzianki :)) do Magwe,stamtąd trzeba łapać "autobus" do bagan). Po drodze są tereny wojskowe więc dwa razy były postoje na sprawdzanie dokumentów. Z Marak U do Bagan latają też samoloty,ale jeśli macie czas i cierpliwość polecam autobus :)