/ / MYANMAR > Wróciłem z podróży po Birmie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wróciłem z podróży po Birmie

kategoria podróże po świecie

kraj Myanmar

tadek1952 dołączył
10.09.2014

tadek1952 23:32 | 25.03.2015

Masz pytania pytaj

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 15:20 | 26.03.2015

Hej! Gdzie byłeś, jak długo i jaką drogą?

rajmik1975 dołączył
16.02.2015

rajmik1975 19:27 | 26.03.2015

Birma to fantastyczny kraj!Zwlaszcza dla lubiacych podróże w czasie. Polecam wszystkim. Yangon. Bagan, Mandalay obowiazkowo!

mainecoon dołączył
06.04.2010

mainecoon 20:13 | 26.03.2015

Samo Mandalay wyjątkowo nieciekawe... Co innego dawne stolice :). A ja z całego serca polecam zboczenie ze standardowej pętli ( Yangon-Mandalay-Bagan-Kalaw-Inle ), która obecnie jest niemożebnie zapchana turystami... Ja np w ślimaczym tempie pojechałam do Loikaw i stamtąd do wioski plemienia Padaung. Kosmos :). I w ciągu 2 dni widziałam może ze trzech turystów

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 12:07 | 27.03.2015

potwierdzam
Mandalay jest wyjatkowo nieciekawe ale pobliski SAGAING to sympatyczne miejsce na jeden lub dwa dni
gorąco polecam MONYWA:
- mało turystów
- bardzo sympatyczni ludzie
- tanio
- SAMBUDHE PAYA (ok 10km od Monywa) to dla mnie najpiekniejsza świątynia w Birmie
- kilka kilometrów dalej spory kompleks z wielkim stojącym Buddą na wzgórzu
- jesli ktoś lubi wiejskie klimaty to warto przeprawić się na drugi brzeg Irravadi i tam troche połazić
pozdrawiam

mainecoon dołączył
06.04.2010

mainecoon 17:37 | 27.03.2015

Dla mnie najwspanialsze świątynie to jednak Shwedagon Paya ( za odbywające się tam misterium ) i kompleks w Indein ( jedno z niewielu miejsc, gdzie poza bijącym w oczy złotem było coś bardziej klimatycznego, jak nadgryzione zębem czasu ruiny świątyń porośnięte drzewami; trzeba tylko wyjść poza kramostradę... ). Pozdrawiam, HAnia

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 16:58 | 01.04.2015

Polecam motorkiem - do wynajęcia z Mandalay. Wtedy większość dróg stoi otworem..

edekm1967 dołączył
27.12.2010

edekm1967 13:24 | 07.06.2015

Cześć. Planuję wypad w terminie 29.01 - 17.02. Trasa Bangkok - Rangun - Inle Lake - Mandalai - Bagan - morze - Rangun/Bangkok. Mógłbyś wysłać mi mailowo edekm@o2.pl opis trasy, polecane hostele/guesthousy z cenami a przede wszystkim czy i gdzie byliście nad morzem. Aha mile by było widziane - komunikacja, między miastami ( czym podróżowaliście, czas przejazdu, cena biletów, godziny ), co polecacie - szczególnie Rangun, Inle, Mandalai, Bagan ( oprócz oczywiście klasycznych, które trzeba obejrzeć atrakcji ). Interesują nas ludzie, ludzie, ludzie, czyli trekingi do fajnych egzotycznych wiosek, otoczonych piękną przyrodą, jakieś niecodzienne wydarzenia itp. Hmmm coby tu jeszcze. Nic?. No to do roboty :))) Czekam i pozdrawiam.

ania_fon dołączył
08.07.2015

ania_fon 21:10 | 08.07.2015

a masz już bilety?? może orientujesz się jakimi liniami najkorzystniej wypada przelot ?? dzięki za pomoc!

ania_fon dołączył
08.07.2015

ania_fon 21:09 | 08.07.2015

Witaj! chciałabym zaplanować Birme na początek 2016 i poki co szuuukam i czytam co się da :) w necie jest sporo informacji, ze aktualnie Birma jest max oblegana, dużo turystów, ceny wysokie, mało miejsc do spania :( jaka jest Twoja opinia?? jak z Twojego doświadczenia to wygląda?? bo na dziki tłum nie mam ochoty ;-) pozdrawiam!

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:42 | 08.07.2015

ja byłam poprzedniej zimy z trzema koleżankami. Jeździłyśmy po Birmie z wynajętym kierowcą, Andym którego polecam z całego serca. Dość trudno po Birmie podróżować w dowolnych kierunkach, ponieważ nadal znaczna część kraju jest niedostępna dla turystów. Poza klasyką polecam Mrauk U, tam nie dotarłyśmy i to jest powód do ponownych odwiedzin Birmy. Całą swoją trasę opisałam dokładnie tu:
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-2-birma-azja
Fajny porta, gotowce - plany podróży, hotele ceny, bez "pamiętników" turystów. Polecam serdecznie! Oczywiście portal, bo że Birmę, to OCZYWISTE!!! :)))

silesiaexpo dołączył
23.10.2013

silesiaexpo 08:06 | 13.08.2015

Tadek, czy możesz mi przesłać na maila swoją trasę i detale podróży? Może już komuś wysyłałeś, to taki gotowiec byłby super. Dopiero zaczynam układanie trasy na luty 2016 więc jeszcze nie mam szczegółowych pytań. Z góry dziękuję Agnieszka

doris.krk dołączył
22.10.2012

doris.krk 19:06 | 07.12.2015

Jak bylam ostatnio w Azji to do Birmy można było jedynie wlecieć. Jak sytuacja ma się obecnie?Które przejścia graniczne są otwarte dla turystów?

doris.krk dołączył
22.10.2012

doris.krk 19:06 | 07.12.2015

Jak bylam ostatnio w Azji to do Birmy można było jedynie wlecieć. Jak sytuacja ma się obecnie?Które przejścia graniczne są otwarte dla turystów?

olkot dołączył
06.10.2015

olkot 16:19 | 15.01.2016

Opuszczaliśmy Birmę do Tajlandii drogą lądową w Kawthaung na południu, bez najmniejszych problemów. W drugą stronę z tego co słyszałam też działa, tylko nie wiem czy internetowa wiza jest uznawana.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl