/ / MYANMAR > Co warto a czego nie warto oglądać w Birmie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Co warto a czego nie warto oglądać w Birmie

kategoria podróże po świecie

kraj Myanmar

jasko66 dołączył
19.10.2013

jasko66 12:30 | 05.05.2014

Szykujemy się do wyjazdu do Birmy. Co przede wszystkim należy uwzględnić w programie? Czy są miejsca przereklamowane, do których nie warto jechać.. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie..

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 06:01 | 15.06.2014

witam
obecnie jestem w Hsipaw i mi się podoba to chyba zależy co lubicie ja nie przepadam za dużymi miastami jak Yangon,można tu zobaczyć prawdziwe życie mieszkańców i rolników, kilka atrakcji których nie mam zamiaru oglądać po za wodospadem (mały ale fajny) poza tym polecam Bagan naprawdę warto tylko gorąco
jeszcze nie wiele mogę polecić jestem dopiero 8 dzień jak coś znajdę to się odezwę miłego planowania

bartek79 dołączył
15.05.2011

bartek79 11:29 | 15.06.2014

Dla mnie Bagan to nr 1!!! Szczególnie świątynie z dala od tych znanych. Zakochałem się w tym miejscu. Inle, masówka , ale też warto, chyba nie ma takiego miejsca że żałowałem. Piękny kraj, który niedługo już nie będzie taki sam.

Przemysław Supernak SuperGlob dołączył
06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 11:38 | 15.07.2014

A oprócz Inle, Baganu u Yangonu, co jeszcze warto zobaczyć?

Lezginka dołączył
13.07.2012

Lezginka 16:40 | 15.07.2014

Warto wyskoczyć do Kalaw na 3 dniowy trekking z jakims miejscowym przewodnikiem. Super widoki i blisko autochtonów. Malownicze wioski ;-)

Lezginka dołączył
13.07.2012

Lezginka 16:43 | 15.07.2014

Unikałbym Kyaiktiyo i plaż na zachodnim wybrzeżu. Szkoda czasu i wielki syf.

Lezginka dołączył
13.07.2012

Lezginka 16:54 | 15.07.2014

Warto wybrać się do Mandalej, by zrobić sobie stamtąd bazę wypadową do Mingun, gdzie jest największa w Birmie niedokończona stup (świątynia), robi spore wrażenie. Jest tam również największy na świecie działający dzwon (największy niedziałający jest w Moskwie-pęknięty).
Będąc w mandalej warto wybrać się również do Amarapury i zobaczyć najdłuższy na świecie most z drewna tekowego. Warto tam pojawić się na koniec dnia , wynająć łódkę i podziwiać zachód słońca.
http://orientacyjnie.pl/2010/11/18/najdluzszy-na-swiecie/

Nawet w ciągu jednego dnia można odbyć historyczną wycieczkę po trzech dawnych stolicach Birmy: Amarapura, Inwa i Sagaing i czwartą Mingun, najlepiej zostawić sobie na osobny dzień. Wszystkie cztery stolice znajdują się w bliskim sąsiedztwie Mandalay.

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 19:37 | 16.07.2014

Hej!
Ostatni raz byłem w 2008,wiem,ze sporo sie zmienilo,ale ja polecam;

Bagan.
Bago
Inle
Mingun
Rangun
Trek w okolicach Inle
Ngapali beach i okolice

Ja zapamiętałem Birmę jako najfajniejszy kraj w Azji,fantastyczni ludzie,piekne miejsca i wtedy jeszcze prawie zupelny brak masowej turystyki.Autokary widzialem tylko w Bagan...
To wtedy byl ostatni taki kraj w Azji,no moze jeszcze Bhutan mogl konkurowac...

Pozdrawiam!K

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 17:12 | 23.07.2014

Jeśli moge coś polecić to zwiedzanie motorkiem - w Mandalay, można wypożyczyć zarówno na zwiedzanie okolicy jak i wyjazd na własną rękę. O prawko nie ma się co martwić, nigdy nie byłem pytany o jego posiadanie. Problem może stworzyć poruszanie się w regionach niestabilnych - wtedy zatrzymanie przez policję kończy się deportacją do najbliższego bezpiecznego punktu. Do listy dodam: Loikaw (dostępny obecnie tylko z Kalaw).
Odejmuję:
Mount Popa - widok z góry nie zachwyca, jak ktoś lubi małpy to może się udać do świątyni.
Hsipaw - wypadł średnio, trekingu nie próbowałem, ale poruszanie się po okolicy jest mocno ograniczone.

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 23:47 | 23.07.2014

Najbardziej pozostalo mi w pamieci:
- wycieczka rowerowa do dalekich i nieodwiedzanych zakatkow Bagan
- wyprawa po jeziorze Inle
- Zlota Skala

Nie wiem jak jest teraz ale gdy bylem w Burma w Marcu 2013 to wielokrotnie spalismy na dworcach i prywatnych domach gdyz zaplecze hotelowe nie bylo zbyt rozwiniete.

zplecakiem.pl dołączył
05.03.2015

zplecakiem.pl 21:06 | 15.07.2016

Galeria zdjęć z Birmy. Pooglądaj i oceń:

Inle Lake
http://zplecakiem.pl/inle-lake-obiektywie-czyli-zdjec-birmy-ciag-dalszy/

Bagan

http://zplecakiem.pl/birma_zdjecia_bagan/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl