Forum dyskusyjne
Aktualne info
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
mroczek88 11:08 | 12.11.2016
Witam. W przyszłym roku wybieram się do Birmy. Kto wie jak wygląda obecnie sytuacja w kraju? Jak jest z poruszaniem po kraju? Wyczytałem w internecie, że niektóre miejsca są niedostępne dla turystów, czy trzeba mieć przewodnika? Czy niekoniecznie? Piszą też o jakichś pozwoleniach...i ostatnie pytanie: Granica z Tajlandią, czy można przekroczyć ją swobodnie? Z jakich przejść granicznych korzystaliście?
nitkaska 00:16 | 14.11.2016
Jak zawsze są miejsca do których nie dojedziesz. W tej kwestii nic się nie zmieniło od lat.Jeśli chodzi o permity, to jeśli nie masz w planie odwiedzenia miejsc które są częściowo niedostępne (bo na teren całkowiecie zamkniętych nie masz szans się dostać), to nie musisz mieć żadnego.
Jeśli chodzi o przewodnika, to nie masz takiego obowiązku, ja jednak korzystałam z usług zaprzyjaźnionego Birmaczyka, Andiego, często tu, na globie polecanego.
Z Tajlandii do Birmy jest przejscie graniczne w Tachileik, jednakże nie ma możliwości dostania się z Tachileik w głąb Birmy, ponieważ zaraz za tą miejscowością znajdują sie tereny całkiem dla ruchu turytycznego zamkniete.
Jakbyś chciał skorzystać z gotowego planu podróży oraz z namiarów na Andiego, to wszystko opisałam tu:
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-2-birma-azja
pozdrawiam :)
darcia 17:08 | 06.01.2017
hejkapewna jestem przejścia graniczego na wysokosci miasta Dawei i Mae Sot. Nie wiem jak wygląda sytuacja w miejscu przejścia ,,Trzy Pagody"
Birmę przejechaliśmy rowerami przez miesiąc zapuszczając sie w naprawdę dzikie rejony, śpiąc u mnichów i ludzi i tylko raz mieliśmy problem z poruszaniem sie w dystrykcie miasta Bagan- w dzien jezdziła za nami non stop policja, a w nocy spali obok naszego namiotu/w świątyniach i pilnując nas na każdym kroku. po wjechaniu do następnego dystryktu wszystko wróciło do normy i mogliśmy dalej podróżować.
Jesli chcesz przeżyć przygodę życia, zostaw w spokoju miejsca turystyczne i zapóśc sie gdzieś głęboko poruszając sie stopem.
Podrzucam nasze wojaże po Myanmarze
http://namiotnaszdom.com/category/myanmar/