Forum dyskusyjne
Płatność w US
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
jannowak12 23:51 | 11.01.2016
Czy w Birmie druga walutą jest $ i to nowy i niezniszczony . Jeśli tak ,to w ilu procentach jest ta praktyka . Takie dane mam z niemieckiego znanego przewodnika Stefan Loose
titi74 08:30 | 12.01.2016
Tak to prawda. Dolary sa popularne i raczej wszedzie chca idealnego stanu banknotow! Zjechalem Birme 2 lata temu. Piekny kraj i bezpieczny dla turystow. Naprawde polecam.
jannowak12 11:38 | 12.01.2016
A jak jest z dotarciem na płn iPłn- wsch bo tam ponoc sa zamknięte tereny?Dzieki za info o $
nitkaska 10:51 | 12.01.2016
tak jest dokładnie. Należy też pamiętać, że im wyższy nominał tym lepszy kurs. Wymieniałam kilka banknotów 5 i 10$ i byłam mocno zaskoczona dużą różnicą kursu. Co ciekawe na koniec pobytu gdy wymieniałam na lotnisku pozostałe kiaty na dolary wymiana była po najwyższym kursie:)Najlepiej sa widziane oczywiście banknoty 100$. A mówiąc o niezniszczonych trzeba wiedzieć, że nawet ślad po zgięciu banknotu na pół jest niemile widziane.
jannowak12 11:24 | 12.01.2016
Z przewodnika zrozumiałem że $ sie nie wymienia tylko są walutą obiegową na równi z ich walutą ,szczególnie dla turystów .Stąd zorganizowałem sobie nowe 1,5,10$ Teraz nie wiem co robić ,czy nie zamienić tego na wyższe nominały.
titi74 11:28 | 12.01.2016
>Z przewodnika zrozumiałem że $ sie nie wymienia tylko są walutą obiegową na równi z>ich walutą ,szczególnie dla turystów .Stąd zorganizowałem sobie nowe 1,5,10$ Teraz
>nie wiem co robić ,czy nie zamienić tego na wyższe nominały.
Nie wszedzie bedziesz placil w dolarach. Za hostele np nie ma problemu ale miejsca z jedzeniem to raczej lokalna waluta. Ps. Wymien na 100ki. Troche mozesz miec w malych nominalach ale lepiej duze.
[konto usuniete] 19:27 | 12.01.2016
w birmie i kambodzy dolar /$/ jest znany i popularny ..ale w miejscach turystycznych !na prowincji , na straganie bez miejscowej "waluty" nic nie kupisz...peace
nitkaska 23:12 | 12.01.2016
1wowo1, nie do końca tak jest, dolary oni przyjmują wszędzie. Ale fakt, zdecydowanie dobrze jest mieć trochę kiatów. Choć banknoty 1, 5 10 $ mogą się przydać podczas zakupów, jeśli takie są w planie. Ale knajpki na ten przykład - kiaty!
[konto usuniete] 17:50 | 13.01.2016
mialem na mysli miejsca nie komercyjne..a sa takie , gdzie tubylcy dolara, euro czy pln nie widzieli i wartosci nie znaja...
peace
olkot 16:16 | 15.01.2016
W wielu miejscach turystycznych można płacić dolarami ( za przewodników, wynajem łódki, w dużych hotelach), ale może być oczywiście gorszy kurs.Uwaga, banknoty muszą być absolutnie nowe, lekkie zadrapanie od zagięcia, albo plamka z tłuszczu średnicy 0,5cm spowodowały odrzucenie banknotu w kantorach. Zdarzyło mi się tez, że kantor sprawdzał datę wydania banknotu. Nawet jeżeli banknot był nówka sztuka, ale pochodził sprzed 2006r, nie chcieli go przyjąć.